Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!goblin3!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!u
nt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.PO
STED!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Subject: Re: Majonez domowy z żółtkiem na twardo
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <s...@d...example.net>
<9kntwfmdyoay$.1vbetzy9ms55m$.dlg@40tude.net>
<o...@t...home>
<12glpip6uxm2p$.1cn61scljippx.dlg@40tude.net>
<m79o7d$ku0$1@usenet.news.interia.pl>
<1myl8ccnoxrei$.1plk0qyaosue0$.dlg@40tude.net>
<6...@g...com>
<1...@4...net>
<o...@t...home>
<a...@g...com>
<o...@t...home>
<kkyrr0s1cehi$.6vqonfedhkkb$.dlg@40tude.net>
<o...@t...home>
Date: Tue, 23 Dec 2014 22:06:25 +0100
Message-ID: <1...@4...net>
Lines: 66
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.91.66
X-Trace: 1419368787 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 8737 79.185.91.66:5885
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:360040
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 23 Dec 2014 21:48:50 +0100, Trefniś napisał(a):
> W dniu .12.2014 o 21:31 XL <i...@g...pl> pisze:
>
>> Dnia Tue, 23 Dec 2014 21:20:04 +0100, Trefniś napisał(a):
>
> (...)
>> Owszem, to prawda, jest to już (niemal) sos tatarski - w konsystencji i
>> smaku wg mnie lepszy od majonezu własnie dzięki dodatkom, które go od
>> nowa
>> tworzą. Sam majonez mnie zbytnio nie zachwyca, ot, wypełniacz
>> (konsystencji
>> i smaku) do sałatek i kanapek, nawet jeśli jest to mój hit życiowy i
>> rodzinny - majonez Kielecki :-)
>
> Ale najbardziej ortodoksyjna wersja sosu tatarskiego jest wykonywana na
> bazie majonezu z surowych żółtek :)
> Żółtka na twardo są kolejnym dodatkiem,
Otóż to - o tym przecież tutaj cały czas! :-)))
> a kiedy dodawane są kolejne
> ingrediencje - to już jest bukiet smaków i tu takie żółtko może smakować
> wyśmienicie.
No wreszcie ;-)
>
> Nawiasem - kielecki jest w Polsce wzorcem majonezu - a przynajmniej tak
> twierdzi producent (i inni szukający czegoś smacznego "bo polskie").
>
> Kiedyś rozmawialiśmy o indeksie glikemicznym. Majonez (wg doniesien tylko
> ten domowy) ma bardzo niski IG, a to oznacza pozytywne działanie np. przy
> diecie odchudzającej (dla niektórych to pewnie zaskakujące - prawie sam
> tłuszcz, a wspomaga ochudzanie?).
>
Pod warunkiem, że się je go bez węgli :-)
> (...)
>>> Nawet jajecznicę robię półpłynną - ze względu na znacznie wyższe walory
>>> smakowe półpłynnego żółtka.
>>>
>>
>> Oczywiście! - w jajecznicy i jajkach na mi ekko jak najbardziej, ale już
>> nie w jajku wielkanocnym :-PPP
>
> Jajko wielkanocne jest _tylko_ tradycją, dla mnie smakowo zawsze niezbyt
> pociągającą :)
Z dodatkami w postaci majonezu (he he) - jak najbardziej smaczne :-))
>
> (...)
>>> Uważaj - nie wystarczy Twoje "każdy ma swój gust" - możesz być
>>> zaatakowana
>>> jak głupi Trefniś, choć twierdził to samo.
>>> Który tylko na chwilę wychynął z getta XL-ki.
>>
>> Cóż, taki już NASZ los ;-)
>
> Niniejszym oficjalnie przyjęłaś mnie do swojego getta, dzięki!
> Tu przynajmniej nikt nikogo nie próbuje zakrzyczeć :)
:-)))
|