Data: 2014-12-23 22:05:49
Temat: Re: Majonez domowy z żółtkiem na twardo
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .12.2014 o 20:16 tomjas <t...@w...onet.pl> pisze:
> Witam.
>
> Majonez domowy to nie problem. Ale wyczytałem jakiś czas temu, że
> dodatek żółtek na twardo znacznie podnosi jakość smakową majonezu.
> Majonez kręcę ręcznie rózgą. Obawiam się, że jak dodam żółtko ugotowane
> na twardo to się nie rozetrze i będą grudki. Ktoś ma jakieś
> doświadczenia z dodawaniem ugotowanego żółtka do majonezu?
>
> Z góry dzięki i pozdrawiam.
Ach! Dotarłem ab ovo i chyba widzę problem tej "dyskusji"...
"Dodatek żółtek na twardo" - wcale tomjas nie napisał, że chce użyć
_zamiast_ żółtek surowych.
Ale to i tak nie usprawiedliwia ataków!
Jedno jest pewne - o majonezie i sosie tatarskim grupa wie już dużo.
Można też sięgnąć do tradycji i poszukać choćby sosu Bearnaise, Aux
Finnes-Herbes i innych na bazie surowych żółtek.
--
Trefniś
|