Data: 2014-12-24 11:23:53
Temat: Re: Majonez domowy z żółtkiem na twardo
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .12.2014 o 03:00 XL <i...@g...pl> pisze:
> Dnia Wed, 24 Dec 2014 00:03:25 +0100, Trefniś napisał(a):
>
>> ajecznica ma smak jajeczny :)
>>
>> A na przykład tzw. "Ajerkoniak" (specjalnie trzymam się potocznej nazwy
>> domowego produktu)
>> możesz wyobrazić sobie "smakowo" z żółtka ściętego?
>
> Ależ ono JEST ścięte - tyle że nie od ciepła, lecz od alkoholu:
> http://zadane.pl/zadanie/130527
> :-))
OK - tu mnie masz :)
Żeby nie powielać określenia "ugotowanego na twardo", nieopatrznie użyłem
owego "ścięcia".
Rzeczywiście alkohol doprowadza do denaturacji białek - ale na szczęście
nie zmienia smaku żółtka na "jajecznicowy".
Przy okazji życzę wszystkim smacznych, wesołych, rodzinnych świąt Bożego
Narodzenia!
--
Trefniś
|