Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.onet.pl!news.memax.k
rakow.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask.pl!orion.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-fo
r-mail
From: "tea" <b...@d...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <84sm2g$qm$1@sunsite.icm.edu.pl>
Subject: Re: Makarony
Lines: 59
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.1
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3110.3
Message-ID: <z8qc4.16452$N3.387127@news.tpnet.pl>
Date: Tue, 04 Jan 2000 17:32:15 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.241.24
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 947007135 212.160.241.24 (Tue, 04 Jan 2000 18:32:15 MET)
NNTP-Posting-Date: Tue, 04 Jan 2000 18:32:15 MET
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:20687
Ukryj nagłówki
Podaje tylko dwa ulubione, bo jako "makaronożer" mogłabym Ci tu latami o
makaroniku a czasu nie ma.
1. Spaghetti na lato (trochę ni w pięć ni w dziewięć z tą porą roku ale
trudno)
4-6 porcji
450g świeżych, dojrzałych i twardych pomidorów (najlepiej takie "bycze
serca" bardzo podłużne, ale trzeba je obrać ze skórki, bo jest strasznie
twarda)
1 średnia cebula
6 wypestkowanych zielonych oliwek
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej świeżej bazyli
2 łyżeczki odsączonych kaparów
1/2 łyżeczki mielonej papryki
1/4 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka czerwonego octu winnego
1/2 szklanki oliwy
450 g spaghetti
Pomidory, cebulę i oliwki kroisz w grubszą kostkę. Dodajesz zmiażdzony
czosnek, pietruszkę, bazylię, paprykę, oregano i kapary - mieszasz wszystko
dokładnie. Skrapiasz octem, dolewasz oliwę i znów mieszasz. Całość wrzucasz
do lodówki na ok. 6 godzin (najlepiej na noc). Lodowatym sosem polewasz
ugotowany gorący makaron (al dente oczywiście). Podajesz od razu. Super -
można podawać też na zimno jako sałatkę.
2. Penne z brokułami i czosnkiem ( to juz zdecydowanie na zimę)
8 porcji
500 g penne
2 brokuły
3/4 szklanki oliwy z oliwek
10 wielkich ząbków czosnku pokrojonych w cienkie plasterki
pieprz
4 łyżki masła
1/2 szklanki tartego parmezanu
Makaron gotujesz zdecydowanie al dente. Z borkułów odcinasz tylko różyczki
łodygę do zupy albo gdzieś ale nie do makaronu). Brokuły gotujesz w lekko
osolonej wodzie ok. 2 min ( mają być jeszcze lekko niedogotowane).
Schładzasz zimną wodą i odstawiasz na bok. Na dużej patelni rozgrzewasz
oliwę, wrzucasz czosnek i podsmażasz aż się zezłoci na brzegach. Dorzucasz
brokuły, posypujesz pieprzem i smażysz przez ok. 2 min cały czas ruszając
patelnią, żeby za bardzo nie przywarły. Dodajesz masło i makaron i dalej
smażysz poruszając patelnią ( jakieś 3 min). Generalnie makaron powinien
dojść (dolna strefa al dente - tzn. bardziej miękki niż twardy) a brokuły
nie powinny się całkowicie rozwalić. Podajesz posypane parmezanem -
natychmiast bardzo szybko stygnie !
Smacznego
Herbatka
Marcin Swidzinski wrote in message <84sm2g$qm$1@sunsite.icm.edu.pl>...
>Troszke po nowym roku, gdy poczulem ssanie w brzusiu pomyslalem sobie, ze
>chetnie zjadlbym jakis szybki, smaczny, nie za ciezki makaron (jakas pasta
>or something). I nagla iluminacja: WIEM, zapostuje na grupe, ktos musi
>przeciez znac fajne przepisy...(ciach)
>
|