Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.task.gda.pl!new
s.astercity.net!not-for-mail
From: "Rukasu" <r...@a...net>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Margaryna-co myslicie?
Date: Mon, 29 Sep 2003 06:56:59 +0200
Organization: Aster City Net
Lines: 47
Message-ID: <bl8hij$12r7$1@foka.acn.pl>
References: <bl7e7s$1krb$1@news.atman.pl> <bl7hbf$2i85$1@foka1.acn.pl>
<bl7hun$1t2h$1@news.atman.pl> <bl7mg6$huu$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.121.92.77
X-Trace: foka.acn.pl 1064814995 35687 62.121.92.77 (29 Sep 2003 05:56:35 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: Mon, 29 Sep 2003 05:56:35 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...net
X-Server-Info: http://www.astercity.net/news/
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:120627
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Mrowka" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bl7hun$1t2h$1@news.atman.pl...
[Bencol]
> Tez,bo jest jeszcze jedna margaryna ale nazwy nie pamietam.
Jest ich nawet kilka, tyle że nie koniecznie w Polsce i nie koniecznie ze
staniolami (raczej po prostu ze sterolami roślinnymi - oczywiście na
organizm wpływ mają niemal identyczny jak staniole). W każdym bądź razie w
USA jest np. Take Control, a w Europie np. Flora pro-activ, czy Fruit d'Or.
Nie zmienia to faktu, że z żywności funkcjonalnej w Polsce najbardziej znany
jest Benecol. :-)
[błonnik]
> Ok,czyli jesc,ale nie przesadzac :-)
Dokładnie. ;-)
Ach, i jeszcze drobna poprawka: nie "North Carelia Project" (NCP), tylko
"North Karelia Project" (NKP). Zawsze byłem słaby z geografii... ;-)
Użytkownik "Jarek" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bl7mg6$huu$1@news.onet.pl...
> a sprawdzilas moze czy duzo LDL czy HDL? Bo ja mam wysoki cholesterol
> (ponad 200 przy diecie niskocholesterolowej), ale LDL mam ponizej wartosci
> referencyjnych, a HDL bardzo wysoki. Ponoc to OK
Zgadza się - to jest OK. Cholesterol jest tak naprawdę bardzo potrzebny
naszemu organizmowi i spożywać go po prostu trzeba. Różnica pomiędzy LDL, a
HDL jest jednak taka, że ten pierwszy posiada małą gęstość (Low-Density), a
więc stosunkowo dużą objętość w stosunku do masy, co np. powoduje zapychanie
naczyń krwionośnych; ten drugi ma gęstość dużą (High-Density), a więc naczyń
krwionośnych nie zapycha. Badania wykazują, że spożywanie dużych ilości
cholesterolu HDL powodują iż organizm nie zatrzymuje cholesterolu LDL.
Podobnie spożywanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych powinno powodować
spadek cholesterolu LDL.
Jest to również jedna z zalet sławnego omega-3, czy mniej sławnego omega-6:
to dlatego należy jeść ryby, czy korzystać z oleju lnianego (skądinąd w
Polsce w związku z takim a nie innym prawodawstwem o olej lniany więcej niż
trudno).
--
Pozdrawiam
Rukasu
|