« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-02-23 23:50:00
Temat: Masło czy margaryna?Dlaczego dodajecie do ciast margarynę, a nie prawdziwe masło? Tylko przez
oszczędnośźc, czy jest ku temu jakiś inny powód?
Pytanie jest jak najzupełniej poważne - bez podtekstów.
A jakby chcieć taki margarynowy przepis zamienić na maślany, to ile trzeba
by dać tego masła? Tyle samo co margaryny?
Anka
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-02-24 08:15:49
Temat: Re: Masło czy margaryna?From: "Miranka" <a...@m...pl>
> Dlaczego dodajecie do ciast margarynę, a nie prawdziwe masło? Tylko
> przez
> oszczędnośźc, czy jest ku temu jakiś inny powód?
> Pytanie jest jak najzupełniej poważne - bez podtekstów.
To zalezy. Czasem jest to oszczednosc, czasem oszczednosc na tluszczu, czasem sprawa
konsystencji...
Jedno jest pewne - jesli juz uzywam margaryny, to tylko tej zwyklej, NIEmlecznej.
Ona sie zreszta tak nazywa: margaryna zwykla.
> A jakby chcieć taki margarynowy przepis zamienić na maślany, to ile
> trzeba
> by dać tego masła? Tyle samo co margaryny?
> Anka
Aniu, tego nie wiem.
Nie wiem tez, jakiej dotad uzywalas margaryny.
Acha, jeszcze jedna uwaga: jesli przygotowuje mase do przelozenia ciasta, NIGDY nie
uzywam margaryny - wylacznie masla; najchetniej
smietankowego.
Popsulo nam sie zreszta maslo ostatnio... bo polskie maslo smietankowe nie jest juz
takie jak kiedys bylo - zbyt twarde, brak
naturalnego zapachu [kiedys, jak sie kupowalo w lecie takie maslo to od razu czulo
sie zapach pol - ze tak to nieco gornolotnie
okresle]... eech... sporo produktow polskich uleglo pogorszeniu, a przeciez nie
musialy.... [no, chyba ze musialy z innych wzgledow,
coby na ten przyklad nie konkurowac z unijnymi :( ]
Pozdrowka :-)
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.456 / Virus Database: 256 - Release Date: 2003.02.19
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-24 08:27:37
Temat: Re: Masło czy margaryna?
Użytkownik "Miranka" <a...@m...pl> napisał w wiadomości
news:b3bmmk$3qj$1@inews.gazeta.pl...
> Dlaczego dodajecie do ciast margarynę, a nie prawdziwe masło? Tylko przez
> oszczędnośźc, czy jest ku temu jakiś inny powód?
> Pytanie jest jak najzupełniej poważne - bez podtekstów.
> A jakby chcieć taki margarynowy przepis zamienić na maślany, to ile trzeba
> by dać tego masła? Tyle samo co margaryny?
> Anka
a kto powiedzial, ze dodajemy margaryne? Ja robie wszelkie ciasta tylko na
masle, wtedy sa najsmaczniejsze. Jedyny wyjatek- to polewa czekoladowa do
ciast. Ta lepiej wychodzi z margaryny.W ogole to nie uzywam margaryny w moim
domu,tylko maslo.
Poczytaj sobie ile jest zabiegow chemicznych przy produkcji margaryny a
jakie proste i dziewicze jest przy tym maslo. I sama zdecyduj co wolisz jesc
razem ze swoimi bliskimi.
Jola L-L
wlepie tu post Pszemola :
Autor:Pszemol (p...@p...com)
Temat:Maslo czy margaryna?
Grupy dyskusyjne:pl.soc.wegetarianizm
Data:1998/11/15
W produkcji masła nie ma żadnej reakcji chemicznej
lecz zwykła reakcja fizyczna wydzielenia tłuszczu
ze śmietany - frakcji mleka wydzielającej się w czasie
leżakowania mleka. Natomiast margaryna... popatrzmy
co na to Encyklopedia Multimedialna '98:
MARGARYNA,
tłuszcz spożywczy w postaci zestalonej emulsji
o smaku, wyglądzie i użytkowaniu zbliżonym do masła;
mieszanina częściowo zestalonych (uwodornionych)
olejów roślinnych (np. rzepakowy, sojowy, arachidowy,
słonecznikowy) z dodatkiem emulgatorów, witamin A i D,
lecytyny, odpowiednio ukwaszonego mleka i in.,
produkowana w margarynowni; wynaleziona 1869
przez H. Mege Mouries.
HYDROGENIZACJA - UWODORNIANIE,
reakcja chemiczna, zwykle katalityczna,
polegająca na przyłączaniu wodoru
do nienasyconych związków;
stosowana np. do otrzymywania cykloheksanu,
utwardzania tłuszczu.
UTWARDZANIE TŁUSZCZU,
metoda przerobu olejów roślinnych
i zwierzęcych na produkty o wyższej
temperaturze topnienia przez wysycanie
wodorem podwójnych wiązań w cząsteczkach
nienasyconych kwasów tłuszczowych (uwodornienie);
utwardzanie tłuszczu stosuje się np. przy wyrobie margaryny.
KATALIZA,
zmiana szybkości reakcji chemicznej,
spowodowana działaniem katalizatora;
ma ogromne znaczenie w reakcjach chemicznych
(zwłaszcza przemysłowych) i biochemicznych.
KATALIZATOR,
substancja, która zwiększa szybkość reakcji chemicznej,
pozostając w stanie nie zmienionym po zakończeniu
reakcji; katalizatory działają wg różnorodnych mechanizmów,
zwykle selektywnie (np. enzymy), są często stosowane
w procesach przemysłowych (zwłaszcza katalizatory stałe,
zwane kontaktami), np. w krakingu destylatów naftowych,
syntezie amoniaku, otrzymywaniu kwasu siarkowego;
substancje opóźniające reakcje chemiczne są niekiedy
zwane katalizatorami ujemnymi (inhibitor).
O reakcjach stechiometrycznych uczyłem się
w liceum ogólnokształcącym w klasie o profilu
biol-chem :-) Pojęcie to znałem na długo przed
kupieniem tej encyklopedii '98. Co to katalizator
również wiem doskonale lecz w produkcji masła
nie potrzeba katalizatora, conajmniej dlatego
że nie ma tam żadnej przemiany chemicznej
lecz zwykłe wydzielenie ze schodzonego mleka
śmietany a potem masła - tekiego samego tłuszczu
jaki w ciepłym mleku krowim jest w postaci emulsji.
Popatrz co pisze to wspaniałe, wszechstronne dzieło
pisze o maśle. (Kupienie tego programu polecam
wszystkim, którzy chcą być świadomi tego co ich otacza...)
MASŁO,
produkt spożywczy otrzymywany przez ubijanie
lub silne mieszanie i ochłodzenie śmietanki
słodkiej lub ukwaszonej (śmietany); zawiera
ok. 85% tłuszczu, ok. 14% wody, nadto białko,
laktozę, kwas mlekowy, sole mineralne, witaminy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-24 08:57:13
Temat: Re: Masło czy margaryna?
Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
news:083501c2dbdd$06a7c9b0$28f3573e@home68z1dftw81..
.
> Popsulo nam sie zreszta maslo ostatnio... bo polskie maslo smietankowe nie
jest juz takie jak kiedys bylo - zbyt twarde, brak
> naturalnego zapachu [kiedys, jak sie kupowalo w lecie takie maslo to od
razu czulo sie zapach pol - ze tak to nieco gornolotnie
> okresle]... eech... sporo produktow polskich uleglo pogorszeniu, a
przeciez nie musialy.... [no, chyba ze musialy z innych wzgledow,
> coby na ten przyklad nie konkurowac z unijnymi :( ]
Nie wspominajac o tym, jak pieknie mozna sie "przejechac" kupujac maslo w
hipermarketach. Wczoraj moj TZ wyslany na zakupy wrocil wrecz wsciekly z
powodu masla. Powod? Kazda wkladana do koszyka kostka ludzaco przypominala
maslo. Dopiero po dokladnym wczytaniu sie w etykiete (i to te malutkie
literki z boku) okazywalo sie, ze to na przyklad jakis Mix Pasłęcki, albo
inne badziewie. Wiem, ze trzeba czytac kazda etykiete;), ale to juz jest
przegiecie. To, ze w koncu kupil normalne maslo nie bylo zadnym
pocieszeniem, bo takim maslem mozna komus krzywde zrobic uderzajac go kostka
w glowe;) Nie da sie tego normalnie rozsmarowac na pieczywie....Ostatnio
kilka razy kupowalam tzw. maslo oselkowe, ale dobre bylo tylko za pierwszym
razem. Chyba sobie w koncu sama ukrece:-)
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-24 09:49:50
Temat: Re: Masło czy margaryna?
Użytkownik "Miranka" <a...@m...pl> napisał w wiadomości
news:b3bmmk$3qj$1@inews.gazeta.pl...
> Dlaczego dodajecie do ciast margarynę, a nie prawdziwe masło? Tylko przez
> oszczędnośźc, czy jest ku temu jakiś inny powód?
> Pytanie jest jak najzupełniej poważne - bez podtekstów.
przyznam sie ze ja zazwyczaj dodaje to co akurat mam w , czy to maslo czy
margaryna. CHyba ze akurat wyraznie i drukowanymi literkami w przepisie
napisali ze ma to byc maslo. to wtedy sie ruszam do sklepu jesli akurat nie
mam
agatek
sie uczacy sztuki gotowania dopiero
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-24 10:08:11
Temat: Re: Masło czy margaryna?Użytkownik Jola L-L napisał:
> Użytkownik "Miranka" <a...@m...pl> napisał w wiadomości
> news:b3bmmk$3qj$1@inews.gazeta.pl...
>
>>Dlaczego dodajecie do ciast margarynę, a nie prawdziwe masło? Tylko przez
>>oszczędnośźc, czy jest ku temu jakiś inny powód?
>>Pytanie jest jak najzupełniej poważne - bez podtekstów.
>>A jakby chcieć taki margarynowy przepis zamienić na maślany, to ile trzeba
>>by dać tego masła? Tyle samo co margaryny?
>>Anka
>
>
> a kto powiedzial, ze dodajemy margaryne? Ja robie wszelkie ciasta tylko na
> masle, wtedy sa najsmaczniejsze. Jedyny wyjatek- to polewa czekoladowa do
> ciast. Ta lepiej wychodzi z margaryny.W ogole to nie uzywam margaryny w moim
> domu,tylko maslo.
> Poczytaj sobie ile jest zabiegow chemicznych przy produkcji margaryny a
> jakie proste i dziewicze jest przy tym maslo. I sama zdecyduj co wolisz jesc
> razem ze swoimi bliskimi.
> Jola L-L
>
Ja tez masla.
I w ogole smakuje mi maslo extra mazurskie, takie z krowka - jest
miekkie, nie jelczeje po dwoch dniach, nie pokrywa sie jakas dziwna
mazia, jest zolciutkie i naprawde smaczne.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-24 11:53:10
Temat: Re: Masło czy margaryna?
"Jola L-L" <j...@i...pl> wrote in message
news:b3clht$8ct$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Poczytaj sobie ile jest zabiegow chemicznych przy produkcji margaryny a
> jakie proste i dziewicze jest przy tym maslo. I sama zdecyduj co wolisz
jesc
> razem ze swoimi bliskimi.
Jolu, ja W OGÓLE NIGDY DO NICZEGO nie używam margaryny:))) W ogóle jej nie
kupuję. Stąd moje pytanie, bo większość przepisów na ciasta jest z
margaryną:(
Anka
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-24 11:56:00
Temat: Re: Masło czy margaryna?
Użytkownik "Miranka" <a...@m...pl> napisał w wiadomości
news:b3d1ef$28g$1@inews.gazeta.pl...
> Jolu, ja W OGÓLE NIGDY DO NICZEGO nie używam margaryny:))) W ogóle jej nie
> kupuję. Stąd moje pytanie, bo większość przepisów na ciasta jest z
> margaryną:(
> Anka
no to juz sie ciesze:)))
a wymiennik jest prosty do ciast 20 dkg margaryny na 20 dkg masla. Czasami
margaryny maja po 25 dkg - to wtedy oczywista masla 25
a jak dasz 20 z niewiedzy- to tez nic sie nie stanie
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-24 12:20:35
Temat: Re: Masło czy margaryna?
MJ Skorupscy napisał(a):
>
> Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
> news:083501c2dbdd$06a7c9b0$28f3573e@home68z1dftw81..
.
> > Popsulo nam sie zreszta maslo ostatnio...
Oj, święte słowa Pani Dobrodziejki...
Mój mąż to już niedługo doktorat będzie mógł napisać na temat " w
poszukiwaniu zaginionego masła ... w sklepach" albo coś takiego :-)
Aktualnie najbardziej dla nas zjadliwe Masło Ekstra pasłęckie, tylko nie
mylić z mix-ami. Kupujemy kartonik w MAKRO dokładnie go sprawdzając
(daty) i parę dni spokoju.
Ale to nie to co kiedyś masłem się zwało i babcia "u baby" kupowała :-(
pozdrawiam wszystkich
Karambola (ciągle początkująca w grupie)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-24 12:41:38
Temat: Re: Masło czy margaryna?From: "karambola" <k...@w...pl>
>> Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
>> news:083501c2dbdd$06a7c9b0$28f3573e@home68z1dftw81..
.
>>> Popsulo nam sie zreszta maslo ostatnio...
>
> Oj, święte słowa Pani Dobrodziejki...
[ciach]
> Aktualnie najbardziej dla nas zjadliwe Masło Ekstra pasłęckie, tylko
> nie
> mylić z mix-ami. Kupujemy kartonik w MAKRO dokładnie go sprawdzając
> (daty) i parę dni spokoju.
pasleckie ???
trzeba bedzie potestowac w takim razie :-)
> Ale to nie to co kiedyś masłem się zwało i babcia "u baby" kupowała :-
> (
"u baby" to ja tez kiedys jako dziecko jeszcze kupowalam... ale, jak pamietam, to to
babskie maslo mialo chyba 'na oko' wiecej
tluszczu, bylo, owszem, twarde, ale pachnace, ze hej... nie mowiac juz o takim
drobiazgu jak zawiniecie w zielone liscie chrzanu :-)
i tu uwaga dla wszystkich mlodych gospodyn:
uzywajcie dziewczyny jako srodka konserwujacego zielonych lisci chrzanu!
zawiniete maslo, mieso i inne produkty - zachowuja duzo dluzej swoja swiezosc !!!
> pozdrawiam wszystkich
> Karambola (ciągle początkująca w grupie)
Pozdrowka wzajemne...
dobre te Twoje poczatki :-)
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.456 / Virus Database: 256 - Release Date: 2003.02.19
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |