Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.neostra
da.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@h...com>
Newsgroups: pl.rec.dom
Subject: Re: Maszyna do pieczenia chleba
Date: Sat, 10 May 2008 09:28:14 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 31
Message-ID: <g03it3$kr0$1@atlantis.news.neostrada.pl>
References: <fvmjah$3c7$1@inews.gazeta.pl>
<1bc8wx0qdxbxx$.1qe3qrtniv9nr.dlg@40tude.net>
<0...@2...googlegroups.com>
<g01kab$c4g$1@news.onet.pl> <g01qet$p4v$2@srv.cyf-kr.edu.pl>
<g02bc0$chu$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: abcr70.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.neostrada.pl 1210404579 21344 83.6.233.70 (10 May 2008
07:29:39 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 10 May 2008 07:29:39 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3198
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 080509-0, 2008-05-09), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:100718
Ukryj nagłówki
"Orka" <o...@o...pl> wrote in message news:g02bc0$chu$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Grzegorz Janoszka" <G...@J...nie-chce-spamu.pl>
> napisał w wiadomości news:g01qet$p4v$2@srv.cyf-kr.edu.pl...
>>> Kaszę mannę? Podaj przepis z kaszą manną, ja takowego nie znam. Do
>> chleba daję trochę otrębów (otręb?), ale kaszy nie sypałem nigdy.
>>
>
> A zapomniałam dodać, że mój szwagier dodaje do chleba mleko w proszku, jak
> ktoś chętny, to mogę dopytać o szczegóły :)
>
> --
> Orka
Jeżeli piecze się "od razu", a nie nad ranem, to wodę spokojnie można
zamienić piwem, mlekiem, nawet kwaśnym. Jeżeli chodzi o mąki, to można
zamienić je krupczatką albo tortową, dwadzieścia procent może być żytniej
pytlowanej (białej), podobnie 15 - 20% może być mąki razowej - najwyżej
trzeba będzie dołożyć odrobinę drożdży i wody.
Nie bać się ekperymentów.
Ja teraz automatu używam do wyrabiania i wyrastania ciasta (kontrolowana
temperatura), na dodatek w większej ilości - automat nie upiekłby bez
wykipienia, ale po wyrośnieciu przekładam ciasto do dwóch keksówek i piekę
chleb na termoobiegu (160°C przez 1h), z tym, że po przerobieniu ciasta po
wyjęciu z automatu spryskuję powierzchnię obficie wodą z opryskiwacza
1-litrowego (takiego do kwiatów) i zostawiam do wyrośnięcia w piekarniku na
termoobiegu ustawiając temperaturę poniżej 50°C - przełączam na 160°C z
chwilą podwojenia objętości ciasta w formach, chleb nie jest popękany.
|