« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-01-23 06:57:38
Temat: Miażdżyca w świetle ostatnich badań...Mam przed oczami pewien artykuł z czasopisma "Poblemy".
Autorem jego jest lek. med. Józef Kobos z AM w Łodzi.
Artykuł ten opublikowany był w maju 1983 roku...
Autor stwierdza tam m.inn.:
"Obecnie uważa się, że miażdzyca powstaje w wyniku reakcji
komórek mięśni gładkich w tętnicach na niedokładnie jeszcze
poznane bodźce. Reakcje te polegają na nadmiernym tworzeniu
estrów cholesterolu, a ponadto kolagenu, elastyny, aminoglikanów
oraz na migracji i rozplemie komórek mięśni gładkich. Lipidem,
który odkłada się w ogniskach miażdzycowych, jest cholesterol
a ściśle jego estry. W ostatnich latach zaobserwowano, że
estry te są wytwarzane miejscowo przez komórki mięśni gładkich
a nie pochodzą z pożywienia i nie przedostają się wtórnie
do ściany naczynia"
[...]
"Początkowo uważano, że podwyższony poziom cholesterolu we
krwi prowadzi do zmian miażdzycowych. Obecnie sądzi się, że
cholesterol nie jest właściwym bodźcem miażdzycotwórczym
i sam nie wyzwala zmian w tkance łącznej tętnic. Obserwacje
te zostały potwierdzone podczas badań na zwierzętach
o najbardziej do ludzkiego zbliżonym metaboliźmie i podobnej
budowie tętnic (małpy, świnie), gdzie zmiany miażdzycowe
pojawiały się dużo częściej w przypadkach, w których stwierdzono
w osoczu znaczne podwyższony poziom lipidów o małej gęstości.
Udowodniono, że cholesterol pochodzący z diety stanowi zaledwie
1/4 do 1/3 całkowitej ilości cholesterolu w osoczu, pozostałe
3/4 do 2/3 wytwarza ustrój w zależności od potrzeb. W ten sposób
wykazano eksperymentalnie, że nie wysoka podaż cholesterolu
w diecie, lecz inne czynniki prowadzą do miażdzycy."
Mam w związku z tym kilka pytań... Czy w ciągu ostatnich lat
dokonano jakiś przełomowych odkryć w dziedzinie miażdzycy,
które podważałyby opisane powyżej spostrzeżenia? Czy tekst
z 83 roku ma wciąż wartość naukową czy już jest przestarzały?
Idealnie tekst ten koreluje się z Dietą Optymalną, w której
mimo drastycznie zwiększonej podaży cholesterolu (jajka
i wiele tłuszczów zwierzęcychy) nie ma problemów z miażdzycą!
Czy macie na ten temat jakieś nowsze materiały? Czy są takie
źródła dostępne w internecie? Bardzo proszę o informacje...
Czy ktoś może jest w stanie zaprzeczyć temu co zostało tam
powiedziane w 1983 roku i podeprzeć się czymś nowszym?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2000-01-23 11:34:05
Temat: Re: Miażdżyca w świetle ostatnich badań...Pszemol napisa?(a):
> Idealnie tekst ten koreluje si? z Diet? Optymaln?, w której
> mimo drastycznie zwi?kszonej poda?y cholesterolu (jajka
> i wiele t?uszczów zwierz?cychy) nie ma problemów z mia?dzyc?!
Gdzie mozna znalezc publikacje o badaniach na temat:
- dieta optymalna a miazdzyca ?
Nie znalazlem takowych ...
Pozdrowienia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2000-01-23 17:00:53
Temat: Odp: Miażdżyca w świetle ostatnich badań...Przemol !!!
Czyzbyscie, wy optymalni, zanudzili sie na SWOJEJ grupie na smierc, ze
wypisujesz znowu tutaj o tych walkowanych setki razy sprawach.
Gwoli Twojej satysfakcji znam J. Kobosa ( teraz to juz docent ) osobiscie i
zapytam go o adres maila. Sam odpowie Ci najlepiej na Twoje pytania.
Pozdrawiam,
SG
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2000-01-23 17:54:38
Temat: Re: Miażdżyca w świetle ostatnich badań..._Artur _Makowski <a...@p...onet.pl> w artykule
news:388AE72D.FDD0C058@priv7.onet.pl pisze...
> Pszemol napisa3(a):
>
> > Idealnie tekst ten koreluje sie z Diet? Optymaln?, w której
> > mimo drastycznie zwiekszonej poda?y cholesterolu (jajka
> > i wiele t3uszczów zwierzecychy) nie ma problemów z mia?dzyc?!
>
> Gdzie mozna znalezc publikacje o badaniach na temat:
> - dieta optymalna a miazdzyca ?
> Nie znalazlem takowych ...
Ja za to rozmawiałem z ludźmi wyleczonymi z miażdzycy właśnie
taką dietą. Nie tylko Kwaśniewski ją na świecie stosuje...
W USA ma swoją klinikę dr Atkins, który ma na swoim koncie
ponad 30000 otyłych, nadciśnieniowców z miażdżycą wyleczonych
właśnie tłustą dietą. To jest mała liczba, lecz udokumentowana
bo leczona bezpośrednio w jego klinice. Oprócz tego na ok 2mln
ludzi ocenia się w USA liczbę osób stosujących jego dietę poza
kliniką, w domciu... i czujących się świetnie!
p.s. Odwiedź witrynkę http://www.trzcionk.alpha.net.pl/niusy/
i ustaw sobie czytnik newsów w komputerze bo to bardzo łatwe,
a bez tego strasznie masakrujesz polskie literki z ogonkami!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2000-01-24 04:13:38
Temat: Re: Miażdżyca w świetle ostatnich badań...SG <n...@f...onet.pl> w artykule news:86fhk8$rqa$1@rymunda.torun.pdi.net pisze...
> Przemol !!!
>
> Czyzbyscie, wy optymalni, zanudzili sie na SWOJEJ grupie na smierc,
> ze wypisujesz znowu tutaj o tych walkowanych setki razy sprawach.
Ależ nie... szukamy fachowej pomocy u ekspertów!
> Gwoli Twojej satysfakcji znam J. Kobosa ( teraz to juz docent ) osobiscie
> i zapytam go o adres maila. Sam odpowie Ci najlepiej na Twoje pytania.
Byłbym Ci bardzo wdzięczny. Mam nadzieję że dotrzymasz słowa... :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2000-01-25 07:59:59
Temat: Re: Miażdżyca w świetle ostatnich badań...Pszemol, wystarczy spojrzeć na obrazy mikroskopowe, a nawet ryciny na
plakatach w przychodniach kardiologicznych, reklamujacych jakis preparat.
Plytka miażdzycowa tworzy sie pod nabłonkiem wyściełającym naczynie
krwionośne. A więc nie może ona pochodzić z krwi tylko tworzy się ona w
ścianie naczynia, w jego tkance.
Naprawdę wystarczy dokładnie popatrzeć na to co widać pod mikroskopem!
A ze dziś nikt nie widzi patrząc to juz inna sprawa.
to właśnie jest nam optymalnym znana wadliwa czynność mózgu, kiedyśnazywałem
to "oczy z guzików"
Pozdrawiam
Jacek
Pszemol <P...@P...com> wrote in message
news:86djm3.3vvbdmv.0@pszemol.net...
Ciach
> powiedziane w 1983 roku i podeprzeć się czymś nowszym?
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2000-01-25 11:01:05
Temat: Odp: Miażdżyca w świetle ostatnich badań...dobra
LDL-e ( i cholesterol ) trafiaja na poczatku z krwi- wiadomo.
poprzez receptor dla LDL-i, przechodza w ten sposob przez srodblonek
gromadza sie i zostaja utlenione oraz zglikozydowane przez makrofagi
wybuch tlenowy itd ). Taki cholesterol nie jest zdolny do przyłączenia
się poprzez receptor LDL lecz poprzez receptory "zmiatajace" , ktore pow.
wchloniecie cholesterolu ale ten cholesterol ( pochodzacy z receptorow
zmiatajacych ) nie wplywa na synteze cholesterolu w komorce np miocyta
gladkiego ( nie blokuje reduktazy HMG-CoA albo cos w tym stylu ) i
produkcja nie podlega zadnej regulacji
wyklad z patofizjologi na lekarskim sprzed paru dni :-) w lodzi
czemu w dyskusji nie ma mowy o komorkach typu makrofagi, monocyty ?
czemu nikt nie podjal tematu wplywu wolnych rodnikow na rozwoj blaszki
miazdzycowej ?
rycho
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2000-01-25 17:52:29
Temat: Odp: Miażdżyca w świetle ostatnich badań...
Użytkownik Ryszard <s...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:Rnfj4.3324$H...@n...tpnet.pl...
> dobra
>
> LDL-e ( i cholesterol ) trafiaja na poczatku z krwi- wiadomo.
> poprzez receptor dla LDL-i, przechodza w ten sposob przez srodblonek
> gromadza sie i zostaja utlenione oraz zglikozydowane przez makrofagi
> wybuch tlenowy itd ).
Nie bardzo. Taki LDL co wejdzie przez zwykly dla siebie receptor to wcale
nam nie przeszkadza, bo uczestniczy on w regulacji gospodarki cholesterolem
i hamuje jego endogenna synteze. Problem zaczyna sie wtedy, gdy LDLi jest za
duzo - wtedy zostaja zzerane przez makrofagi takimi wlasnie "scavenger
receptors" (czyli receptorami zmiatajacymi, tylko ze malo kto je tak
nazywa). Podobnie dzieje sie, gdy LDL zostanie zmodyfikowany - utleniony,
ulegnie glikacji, tiolacji, glikotiolacji i czemu tylko jeszcze. Wtedy
rowniez nie moze zostac wylapany przez receptor E/B100 i zajmuja sie nim
receptory zmiatajace. Jak sie taki monocyt obezre cholesterolem, to robi
rzecz wredna - zamienia sie w komorke piankowata i zamiast wedrowac do
watroby, popelnia samobojstwo (apoptoza). Uwalniaja sie z niego liczne GF
(czynniki wzrostu) i wolne rodniki, ktore uszkadzaja sciane naczynia i
zwiekszaja proliferacje miocytow.
> czemu w dyskusji nie ma mowy o komorkach typu makrofagi, monocyty ?
> czemu nikt nie podjal tematu wplywu wolnych rodnikow na rozwoj blaszki
> miazdzycowej ?
A po co? Mam dyskutowac z expertem? ;-)
Pozdrawiam
Ender
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2000-02-03 10:26:26
Temat: Re: Miażdżyca w świetle ostatnich badań...
Ryszard <s...@p...onet.pl> wrote in message
news:Rnfj4.3324$Hi2.70684@news.tpnet.pl...
> dobra
>
> LDL-e ( i cholesterol ) trafiaja na poczatku z krwi- wiadomo.
> poprzez receptor dla LDL-i, przechodza w ten sposob przez srodblonek
> gromadza sie i zostaja utlenione oraz zglikozydowane przez makrofagi
> wybuch tlenowy itd ).
Czy chcesz powiedzieć ze przechodząc przez ten receptor do wnętrza komórki
nabłonka wychodzi po drugiej stronie tej samej komórki w stronę sciany
naczynia? Nie sądzę to by działało jak sitko.które akurat bardzo lubi
cholesterol z krwi. Ja optuję za tworzeniem sie tego cholesterolu w samej
tkance sciany naczynia. Są badania (niestety nie znam źródeł) potwierdzające
że glukoza spożywana jest w drodze pewnych przemian odkładana właśnie w
postaci cholesterolu, blaszki.
> Taki cholesterol nie jest zdolny do przyłączenia
> się poprzez receptor LDL lecz poprzez receptory "zmiatajace" , ktore pow.
> wchloniecie cholesterolu ale ten cholesterol ( pochodzacy z receptorow
> zmiatajacych ) nie wplywa na synteze cholesterolu w komorce np miocyta
> gladkiego ( nie blokuje reduktazy HMG-CoA albo cos w tym stylu ) i
> produkcja nie podlega zadnej regulacji
>
>
> wyklad z patofizjologi na lekarskim sprzed paru dni :-) w lodzi
>
>
> czemu w dyskusji nie ma mowy o komorkach typu makrofagi, monocyty ?
> czemu nikt nie podjal tematu wplywu wolnych rodnikow na rozwoj blaszki
> miazdzycowej ?
No właśnie!
a co jest znaczącym źródłem wolnych rodników?
czy nie są nimi utlenione nienasycone kwasy tłuszczowe?
Jacek
>
>
> rycho
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2000-02-07 19:16:32
Temat: Odp: Miażdżyca w świetle ostatnich badań...[ciach]
> No właśnie!
> a co jest znaczącym źródłem wolnych rodników?
> czy nie są nimi utlenione nienasycone kwasy tłuszczowe?
> Jacek
Wrecz przeciwnie, jako ze kwasy tluszczowe nienasycone maja wolne wiazania
uwaza sie je za wymiataczy wolnych rodnikow.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |