Data: 2001-06-28 21:49:03
Temat: Re: Mikrofalówka
Od: Lukasz Komsta <l...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Beve wrote:
> tam się podobno takie temperatury wytwarzają (zwłaszcza jak się grzeje na
> najwyższych obrotach) że pękają łańcuchy białkowe i wytwarzają się wolne
> rodniki działające rakotwórczo (może coś pochrzaniłem ale na pewno chodziło
> o rakotwórczość).
Gdzieś widziałem pracę, że nawet woda utleniona jest rakotwórcza i
powinna być wycofana (aż mi się przypominają czasy, kiedy postawienie
słupów telegraficznych miało spowodować, że krowy stracą mleko). Jak na
razie nikt nie przedstawił pracy bezspornie wykazującej jakąkolwiek
znaczącą szkodliwość kuchenki mikrofalowej i/lub rodników wytwarzających
się w żywności w czasie jej pracy. Być może są jakieś długotrwałe
trendy; na to jednak trzeba poczekać i to nasze pokolenie stanie się
królikiem doświadczalnym.
Ja w każdym razie zawsze grzeję mleko na pełną moc w mikrofalówce (od
kilku lat) i jeszcze żyję :)
--
* Lukasz Komsta * ICQ 14892426 *
* http://www.luke.eu.org/ *
|