Data: 2003-10-01 18:04:40
Temat: Re: Miód bakteriobójczy?
Od: "Rukasu" <r...@a...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Maciej Panczykowski" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:blek11$8nk$1@SunSITE.icm.edu.pl...
> Ale wewnątrz organizmu ten roztwór cukru znacznie sie rozcieńcza.
Wewnątrz organizmu jest krew (skądinąd słodka - zawartość cukru we krwi jest
mniej więcej stała). I jest mięcho (skład chemiczny niemalże identyczny z
krwią, tyle że inna stuktura). I jest jeszcze kilka innych, podobnych
rzeczy. A to jest dla bakterii DUŻO smaczniejsze niż miód!
Cukier nie jest w organizmie magazynowany jako cukier (w sumie to między
innymi i na ten temat przeprowadziłem ostatnio bardzo długą dyskusję na
wątku "Jak szybko przytyc"). Spożycie miodu podnosi wprawdzie poziom cukru
we krwi (bardzo wysoki indeks glikemiczny), ale - u zdrowego człowieka - na
bardzo krótko. Tak więc jedząc miód, możesz być niemal pewny, że "słodszy"
nie będziesz!
Ponieważ najwyraźniej nie zdajesz sobie z tego sprawy, służę wyjaśnieniem:
jeśli chodzi o ludzki organizm to pożywka jest nie potrzebna. CAŁY ORGANIZM
JEST POŻYWKĄ!
--
Pozdrawiam
Rukasu
|