Data: 2003-10-02 10:20:10
Temat: Re: Miód bakteriobójczy?
Od: "Maciej Panczykowski" <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Z tym że fruktoza to pożywka łatwa.
--
Maciej Panczykowski
m...@w...pl
http://mpancz.webpark.pl (Witryna nauk przyrodniczych)
Użytkownik "Rukasu" <r...@a...net> napisał w wiadomości
news:blf8fc$oad$1@foka.acn.pl...
> Użytkownik "Maciej Panczykowski" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:blek11$8nk$1@SunSITE.icm.edu.pl...
>
> > Ale wewnątrz organizmu ten roztwór cukru znacznie sie rozcieńcza.
>
> Wewnątrz organizmu jest krew (skądinąd słodka - zawartość cukru we krwi
jest
> mniej więcej stała). I jest mięcho (skład chemiczny niemalże identyczny z
> krwią, tyle że inna stuktura). I jest jeszcze kilka innych, podobnych
> rzeczy. A to jest dla bakterii DUŻO smaczniejsze niż miód!
>
> Cukier nie jest w organizmie magazynowany jako cukier (w sumie to między
> innymi i na ten temat przeprowadziłem ostatnio bardzo długą dyskusję na
> wątku "Jak szybko przytyc"). Spożycie miodu podnosi wprawdzie poziom cukru
> we krwi (bardzo wysoki indeks glikemiczny), ale - u zdrowego człowieka -
na
> bardzo krótko. Tak więc jedząc miód, możesz być niemal pewny, że "słodszy"
> nie będziesz!
>
> Ponieważ najwyraźniej nie zdajesz sobie z tego sprawy, służę wyjaśnieniem:
> jeśli chodzi o ludzki organizm to pożywka jest nie potrzebna. CAŁY
ORGANIZM
> JEST POŻYWKĄ!
>
> --
> Pozdrawiam
> Rukasu
>
>
|