Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Aleksandra" <t...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Moje ciasta swiateczne
Date: Fri, 28 Dec 2001 21:43:34 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 48
Message-ID: <a0ilnc$gjc$1@news.tpi.pl>
References: <a0fq0c$ptu$3@news.tpi.pl> <3...@r...fm>
NNTP-Posting-Host: pe52.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1009572397 17004 213.76.100.52 (28 Dec 2001 20:46:37 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 28 Dec 2001 20:46:37 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-Subject: Odp: Moje ciasta swiateczne
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:89389
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Anna" <a...@r...fm> napisał w wiadomości
news:3C2C404F.F708F1BA@rmf.fm...
> bez pieczenia?!?!???!
> mozesz zdradzic przepis? nie ufam swojemu piekarnikowi...
Oczywiscie. Oto przepis:
PIJAK, czyli ciasto dla doroslych
60 dkg biszkoptow /sprzedaja okragle biszkopty w duzych opakowaniach/
2 kostki masla
2 opakowania budyniu smietankowego albo waniliowego / ja troche
zmienilam ten przepis i robie budyn z 3 op./
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 l mleka
2 lyzki kakao
puszka ananasow albo galaretka owocowa /ja wole ananasy/'
moga byc siekane orzechy
alkohol wytrawny, najlepiej czysta wodka
Jesli uzywamy galaretki, to rozpuscic ja w 1,5 szkl. wody.
Ugotowac budyn na mleku oslodzonym zwyklym cukrem. Maslo utrzec z cukrem
pudrem. Ucierajac, dodawac ostudzony budyn. Podzielic ten krem na dwie
czesci. Do jednej dodac kakao, wymieszac, mozna wsypac posiekane orzechy,
platki migdalowe albo utarta czekolade, a do drugiej czesci dodac pokrojona
galaretke. Ja nie dodaje galaretki tylko drobno pokrojonego ananasa z puszki
i wszystko, na co mam ochote, np, utarta biala czekolade albo jakies miekkie
bakalie.
Mamy juz krem i przystepujemy do czesci zasadniczej. Bierzemy
najwieksza i najnowsza blache do ciasta /najnowsza, zeby ladnie wygladala/.
Obok stawiamy miseczke, do ktorej wlewamy wodke troche rozcienczona sokiem z
tego pudelka z ananasami. Podkreslam: rozcienczona tylko troche, bo alkohol
musi byc dosyc mocny. W tym alkoholu zanurzamy biszkopty i po kolei
wykladamy nimi nasza blache. Na tych biszkoptach rozsmarowujemy krem
kakaowy. Na to ukladamy druga warstwe biszkoptow tak samo nasaczonych
alkoholem. Wykladamy krem jasny z ananasami /albo z galaretka/, na wierzchu
nastepna warstwa alkoholizowanych biszkoptow , a na niej polewa czekoladowa
. I gotowe. Wstawiamy do lodowki.
Polewa czekoladowa:
1,5 szkl. cukru,
0,5 kostki masla,
6 lyzek wody,
4 lyzki kakao
Wszystko zagotowac. Trzeba tylko pamietac,zeby maslo bylo
wczesniej wyjete z lodowki.
|