« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-04-17 14:50:34
Temat: Nadzienie wytrawneCiasteczka piwne standardowo nadziewam powidłami z węgierek. Ostatnio
gdzieś tutaj mignęła mi przed oczami propozycja żeby dac nadzienie
wytrawne, ale szczegółów nie było. Mam więc pytanie: czym można to
nadziać. Macie jakieś sprawdzone przepisy na taki niesłodki farsz?
Alek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-04-17 14:59:43
Temat: Re: Nadzienie wytrawneDnia Sun, 17 Apr 2005 16:50:34 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Alek*, w
wiadomości news:<news:d3ttcu$21r$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co
następuje:
> Ciasteczka piwne standardowo nadziewam powidłami z węgierek. Ostatnio
> gdzieś tutaj mignęła mi przed oczami propozycja żeby dac nadzienie
> wytrawne, ale szczegółów nie było. Mam więc pytanie: czym można to
> nadziać. Macie jakieś sprawdzone przepisy na taki niesłodki farsz?
Ja robiłam z pieczarkami duszonymi z cebulą i zaciąganymi śmietaną. Dobre są
też ze szpinakiem i czosnkiem, a jak chce Ci się dłubać, to zrób nadzienie z
kapusty i grzybów.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-17 15:05:30
Temat: Re: Nadzienie wytrawneUżytkownik "Tatiana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał w wiadomości
news:1h2e199m1s1v8$.dlg@czarodziejka.net...
>
> Ja robiłam z pieczarkami duszonymi z cebulą i zaciąganymi śmietaną.
Dobre są
> też ze szpinakiem i czosnkiem,
A nie wypłynie to? Ja te cistka tylko składam na pół i nie zlepiam
na około.
No i może jeszcze jakiś momysł z dodatkiem sera?
Alek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-17 16:22:37
Temat: Re: Nadzienie wytrawneIn article <d3ttcu$21r$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> wrote:
> Ciasteczka piwne standardowo nadziewam powidłami z węgierek. Ostatnio
> gdzieś tutaj mignęła mi przed oczami propozycja żeby dac nadzienie
> wytrawne,
Należy zostawić powidła z węgierek otwarte tak długo, aż się wytrawią.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-17 16:29:47
Temat: Re: Nadzienie wytrawneDnia Sun, 17 Apr 2005 17:05:30 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Alek*, w
wiadomości news:<news:d3tu8t$81b$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co
następuje:
>> Ja robiłam z pieczarkami duszonymi z cebulą i zaciąganymi śmietaną.
> Dobre są
>> też ze szpinakiem i czosnkiem,
>
> A nie wypłynie to? Ja te cistka tylko składam na pół i nie zlepiam
> na około.
> No i może jeszcze jakiś momysł z dodatkiem sera?
No to zlep. Jak pierożki.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-17 16:33:55
Temat: Re: Nadzienie wytrawne
Użytkownik "Tatiana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał w wiadomości
news:1aj0i5gsohfws$.dlg@czarodziejka.net...
>
> No to zlep. Jak pierożki.
Albo jak małe sakiewki :)
Ja robiłam z:
- szpinakiem i fetą
- szpinakiem i ząbkiem czosnku
- mięsem mielonym doprawionym cebulą i pomidorami
a marzy mi sie wyprobować coś na kształt (kształt, nie smak, podkreślam) -
kulebiaka.
Zwinąć, zlepić i zrobić taki duży prostopadłościan z nadzieniem.
Myślicie, że się uda?
Margola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-17 17:07:22
Temat: Re: Nadzienie wytrawneUżytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-4AC5C2.18223717042005@newsfeed.onet.pl..
.
>
> Należy zostawić powidła z węgierek otwarte tak długo, aż się wytrawią.
Znalazłem lepsze propozycje:
http://www.losiowy.wojjy.com/web0104.php
Co powiesz o tych przepisach?
Alek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-17 17:10:38
Temat: Re: Nadzienie wytrawneUżytkownik "Margola" <m...@s...precz.kafeteria.pl> napisał w
wiadomości news:d3u3el$7lh$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Ja robiłam z:
> - szpinakiem i fetą
> - szpinakiem i ząbkiem czosnku
> - mięsem mielonym doprawionym cebulą i pomidorami
To mięso to chyba nie surowe? Jak dokładnie to robisz?
> Zwinąć, zlepić i zrobić taki duży prostopadłościan z nadzieniem.
Ja kombinuję w kierunku czegoś małego co można by sobie do piwa przekąsić.
No chyba ze ten duży prostopadłościan potem w plasterki?
Alek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-18 18:35:04
Temat: Re: Nadzienie wytrawne
Użytkownik "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> napisał w
wiadomości news:d3ttcu$21r$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Ciasteczka piwne standardowo nadziewam powidłami z węgierek. Ostatnio
> gdzieś tutaj mignęła mi przed oczami propozycja żeby dac nadzienie
> wytrawne, ale szczegółów nie było. Mam więc pytanie: czym można to
> nadziać. Macie jakieś sprawdzone przepisy na taki niesłodki farsz?
>
> Alek
Ja po rozwałkowaniu ciasta posypuje je startym serem jeszcze raz przejeżdzam
wałkiem kroje nożem na kawałki i do pikarnika (można z gruboziarnista sola,
kminkiem)
Anet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-19 08:21:50
Temat: Re: Nadzienie wytrawneUżytkownik Alek napisał:
> No i może jeszcze jakiś momysł z dodatkiem sera?
>
Białego?
Ser wymieszany z koncentratem pomidorowym (gotowym lub wlasnorecznie
zrobionym) , jajkiem na twardo, koperkiem.
Koncentrat powinien byc bardzo gesty, zeby farsz byl taki
"niesrozwalający sie"
Taki farsz daję do pierożków smażonych na tłuszczu (takich wigilinych:)
z żółtym serem chyba nie masz problemów.
można go wymieszać (startego) ze wszystkim na co masz ochotę i co
lubicie do piwa..
- z kawałkami (małymi) mięs uduszonymi wcześniej
- z pieczarkami z zieloną pietruszką
- z szynką startą na tarce
- z fetą
ale to już dziewczyny pisały :)
--
pozdrawiam serdecznie b.
przy odpowiedzi usuń "usunto" z mojego adresu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |