Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news-fra1.dfn.de
!newsfeed.ision.net!newsfeed2.easynews.net!ision!newsfeed.freenet.de!213.132.18
9.2.MISMATCH!multikabel.net!feed20.multikabel.net!sn-xt-ams-06!sn-xt-ams-03!sn-
ams!sn-feed-ams-01!sn-ams!sn-feed-ams-02!sn-post-ams-01!sn-post-sjc-01!supernew
s.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Nalewki - pojedynczo czy mieszane
Date: Mon, 24 Jul 2006 15:33:41 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <1...@c...supernews.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en
MIME-Version: 1.0
References: <1...@c...supernews.com> <ea3dgg$1q4$1@atlantis.news.tpi.pl>
In-Reply-To: <ea3dgg$1q4$1@atlantis.news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 39
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:273997
Ukryj nagłówki
Jerzy Nowak wrote:
> Magdalena Bassett napisał(a):
>
>> Robie od paru dni nalewki. Poczytalam przepisy w archiwum, i
>> zdecydowalam sie na ten sposob, gdzie trzyma sie owoce w alkoholu
>> przez pare tygodni, potem sie odcedza, i owoce zasypuje cukrem, po 2
>> tygodniach potrzasania robi sie syrop i miesza z alkoholem odlanym
>> uprzednio i odstawia sie na 3 miesiace lub dluzej.
>
>
> Gdybys jeszcze napisała jakim [%] alkoholem i jakie owoce.
Przepis w archiwum byl na wisnie z wodka. Ja uzywam 110 proof.
>
> Zawsze nalewki robiłem na przepracowanych owocach, wpierw sok a po
> odciągnięciu owego wódka lub wódka ze spirytusem. Załeżało to od
> twardości owocu.
> Smak i aromat jest jak dla mnie zawsze lepszy niż nalewanie owoców a
> potem zasypywanie cukrem, zresztą po co?
Nie wiem po co, bo latwiej? taka byla sugestia w przepisie, to tak zrobilam.
> Cukier lepiej działa na swieże owoce a alkohol szczególnie spirytus
u nas nie ma spirytusu, wiec uzywam w/w wodke.
> wręcz "zamyka" większość owoców i czyni je niepodatnymi na wyługowanie.
> Chyba, ze ktos ma szczególne upodobania i jakiś sekretny i wyrafinowany
> sposób.
> Zawsze po takiej maceracji można uzupełnic nalewkę sokiem do pożądanego
> smaku.
jakim sokiem?
> pozdr. Jerzy
MB
|