Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.silweb.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!
not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Nalewki - pojedynczo czy mieszane
Date: Tue, 25 Jul 2006 00:42:20 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 48
Message-ID: <ea3igt$962$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <1...@c...supernews.com> <ea3dgg$1q4$1@atlantis.news.tpi.pl>
<1...@c...supernews.com>
NNTP-Posting-Host: abdj184.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1153781085 9410 83.6.251.184 (24 Jul 2006 22:44:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 24 Jul 2006 22:44:45 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-Antivirus: avast! (VPS 0630-1, 2006-07-24), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:273998
Ukryj nagłówki
"Magdalena Bassett" <i...@b...com> wrote in message
news:12caim7do1gaf47@corp.supernews.com...
> Jerzy Nowak wrote:
>
>> Magdalena Bassett napisał(a):
>>
>>> Robie od paru dni nalewki. Poczytalam przepisy w archiwum, i
>>> zdecydowalam sie na ten sposob, gdzie trzyma sie owoce w alkoholu przez
>>> pare tygodni, potem sie odcedza, i owoce zasypuje cukrem, po 2
>>> tygodniach potrzasania robi sie syrop i miesza z alkoholem odlanym
>>> uprzednio i odstawia sie na 3 miesiace lub dluzej.
>>
>>
>> Gdybys jeszcze napisała jakim [%] alkoholem i jakie owoce.
>
> Przepis w archiwum byl na wisnie z wodka. Ja uzywam 110 proof.
>
>>
>> Zawsze nalewki robiłem na przepracowanych owocach, wpierw sok a po
>> odciągnięciu owego wódka lub wódka ze spirytusem. Załeżało to od
>> twardości owocu.
>> Smak i aromat jest jak dla mnie zawsze lepszy niż nalewanie owoców a
>> potem zasypywanie cukrem, zresztą po co?
>
> Nie wiem po co, bo latwiej? taka byla sugestia w przepisie, to tak
> zrobilam.
>
>> Cukier lepiej działa na swieże owoce a alkohol szczególnie spirytus
>
> u nas nie ma spirytusu, wiec uzywam w/w wodke.
>
>> wręcz "zamyka" większość owoców i czyni je niepodatnymi na wyługowanie.
>> Chyba, ze ktos ma szczególne upodobania i jakiś sekretny i wyrafinowany
>> sposób.
>> Zawsze po takiej maceracji można uzupełnic nalewkę sokiem do pożądanego
>> smaku.
> jakim sokiem?
Zalewa się alkoholem powyżej 20% (do 40%) - wtedy się nie psuje nastawa, a
alkohol w takim stężeniu nie powoduje denaturyzacji, lepiej wyciąga
składniki, moc uzyskuje się dolewając spirytus, a syrop jest konieczy do
ustalenia stopnia słodyczy nalewki - większość mężczyzn lubi bardziej
wytrawne, zaś kobiety słodkie nalewki.
Inna sprawa - owoce w alkoholu trzeba jednak robić osobno, czyli te, po
wyprodukowaniu nalewki mają gorszy smak.
|