« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-03-17 09:41:22
Temat: Nie mam pomysłu na przekąskę :-(Pomóżcie ...
Później będzie zupa/krem groszkowa z ptysiami i indyk na sałacie z sezamem i
migdałam.
A przekąsek musi byc conajmnie 2 i na zimno.
Odpadają śledzie, jajka faszerowane czy sałatki.
Tak mi sie szparagi w szynce kołaczą ... ale może coś jeszcze.
Plizzz ... ;-)
Pozdrawiam
MOLNARka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-03-17 10:05:23
Temat: Re: Nie mam pomysłu na przekąskę :-(MOLNARka <M...@M...pl> napisał(a):
> A przekąsek musi byc conajmnie 2 i na zimno.
> Odpadają śledzie, jajka faszerowane czy sałatki.
> Tak mi sie szparagi w szynce kołaczą ... ale może coś jeszcze.
Koreczki jakieś? Ja zwykle z oliwki, sera żółtego i wędliny robię. Nie za
dużo, żeby nie przeżreć gości.
Atunia
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-17 10:18:24
Temat: Re: Nie mam pomysłu na przekąskę :-(
Użytkownik "MOLNARka" <M...@M...pl> napisał w wiadomości
news:d1bjk4$580$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Później będzie zupa/krem groszkowa z ptysiami i indyk na sałacie z sezamem
> i migdałam.
> A przekąsek musi byc conajmnie 2 i na zimno.
> Odpadają śledzie, jajka faszerowane czy sałatki.
> Tak mi sie szparagi w szynce kołaczą ... ale może coś jeszcze.
"koreczki", z awokado może? (awokado, ser wędzony albo owczy, rukola,
orzechy włoskie, oliwka)
Skoro już masz we wszystkim zielone, to awokado kolorystycznie się wpasuje.
Gruszki z rokpolem (wciąż można kupić konferencje)
na farsz - 10 dag orzechów włoskich, 8 dag masła, 10 dag sera rokpol, sok z
pół cytryny, trochę natki do dekoracji.
odkładamy 8 połówek orzechów, łyżkę masła i 1/2 soku z cytryny.
Resztę orzechów siekamy, rozgniatamy, lub miażdżymy i ucieramy z reszta
składników na farsz.
4 gruszki przekrawamy (można obrać jak mają skórkę "taką sobie"), wycinamy
gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały.
Gruszki układamy na folii nasmarowanej masłem, tak, żeby potem można je nią
jeszcze nakryć, na wierzch nakładamy po połowie farszu (tylko tyle ile
mieści się w dziurze po gnieździe nasiennym) i zapiekamy to w piekarniku na
220st ok 5-8 minut. gruszki odwijamy, nakładamy resztę farszu np. jakąś
szprycą, dekorujemy orzechem, listkiem natki, posypujemy grubo mielonym
pieprzem.
Pieczarki faszerowane - bierzesz małe pieczarki mniej więcej równej
wielkości - zapiekasz je w piekarniku wierzchem do góry ok 10 minut. Robisz
jakiś farsz z ich posiekanych i podsmażonych ogonków, pietruszki i innych
świeżych ziół, szalotki, bułki tartej 2 żółtek, i co tam lubisz np. jakiejś
wędzonki, pakujesz po łyżeczce farszu medzy 2 kapelusze pieczarek i spinasz
wykałaczką na wylot, żeby wyglądało jak dziecięcy mini bączek - ładnie się
to prezentuje, jak ma się takie ozdobne, metalowe mini szpadki zamiast
zwykłych wykałaczek - można to tez przewiązać na krzyż jak prezent
szczypiorkiem, albo cieniutko uciętym pasmem pora
Aha - świeże zioła dodaje się do masy już podsmażonej - maja być świeże
właśnie.
świetnie tez sprawdzają się plastry małych , ciętych w zdłóż cukini - można
na nie nałożyć i zrolować w pierścionek/ślimaczek farsz jakiś, albo choćby
kawałek obsypanej ziołami fety, podgrilowane krewetki królewskie, czy co tam
lubisz i spiąć wykałaczką
Muffiny szpinakowe z zawijakiem masła smakowego na górze, albo mini
tartaletki z sosem beszamelowym i fantazyjnie rozłożoną ćwiartką fenkuła.
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-17 10:22:42
Temat: Re: Nie mam pomysłu na przekąskę :-(> Koreczki jakieś? Ja zwykle z oliwki, sera żółtego i wędliny robię. Nie za
> dużo, żeby nie przeżreć gości.
>
Poszukaj w archiwum, wydaje mi się, że ktoś na grupie pisał o jeżu koreczkowym.
A jeśli nie, to spróbuj koreczki umieścić np. na płaskim chlebku. Tam było
jakoś inaczej, ale nie mam czasu szukać.
Gośka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-17 10:25:39
Temat: Re: Nie mam pomysłu na przekąskę :-(hej
ja uwielbiam cosik takiego:
*koreczki z kulkami z mielonego miesa,
*Pomidory faszerowane ((makaronem, salatka z tunczyka, pieczarkami, szynka
lub krabami)
*cukinia faszerowana z sosem pietruszkowym
*faszerowane pieczarki,
*kalarepki faszerowane,
*faszerowana papryka
*faszerowany baklazan
jak cos Ci podpasujedaj znac :)
pozdrowionka
"MOLNARka" <M...@M...pl> wrote in message
news:d1bjk4$580$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Pomóżcie ...
>
> Później będzie zupa/krem groszkowa z ptysiami i indyk na sałacie z sezamem
i
> migdałam.
> A przekąsek musi byc conajmnie 2 i na zimno.
> Odpadają śledzie, jajka faszerowane czy sałatki.
> Tak mi sie szparagi w szynce kołaczą ... ale może coś jeszcze.
>
> Plizzz ... ;-)
>
> Pozdrawiam
> MOLNARka
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-17 10:44:18
Temat: Re: Nie mam pomysłu na przekąskę :-(Użytkownik "Sowa" <m...@w...pl> napisał
> Muffiny szpinakowe z zawijakiem masła smakowego na górze, albo mini tartaletki
> z sosem beszamelowym i fantazyjnie rozłożoną ćwiartką fenkuła.
^^^^^^^^^^^^^
^^^^^^^^^^^^^^
Czy Ty do diabła nie przeklinasz ? :-)
Ale zgłodniałam ...
Pozdrawiam
MOLNARka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-17 10:44:51
Temat: Re: Nie mam pomysłu na przekąskę :-(Użytkownik "Dominika Korona" <s...@w...pl> napisał
> *Pomidory faszerowane ((makaronem, salatka z tunczyka, pieczarkami, szynka
> lub krabami)
> *cukinia faszerowana z sosem pietruszkowym
> *faszerowane pieczarki,
Na to przepisy poproszę.
Pozdrawiam
MOLNARka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-17 10:46:49
Temat: Re: Nie mam pomysłu na przekąskę :-(
Użytkownik "MOLNARka" <M...@M...pl> napisał w wiadomości
news:d1bjk4$580$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Pomóżcie ...
Chrzan ze startym jabłkiem , śmietanką i rodzynkami zawijany w szynce :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-17 10:49:12
Temat: Re: Nie mam pomysłu na przekąskę :-(Użytkownik "Ania" <a...@w...go2.pl> napisał
> Chrzan ze startym jabłkiem , śmietanką i rodzynkami zawijany w szynce :-)
Śjakieś proporcje ?
Pozdrawiam
MOLNARka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-17 11:03:57
Temat: Re: Nie mam pomysłu na przekąskę :-(
> Śjakieś proporcje ?
Ja robię tak na oko , żeby wszystko się ładnie trzymało. Jabłko starte na
średnich oczkach odciskam lekko żeby całość nie była zbyt wodnista.Dodaję
mały słoiczek chrzanu ( można mniej jeżeli ktoś lubi łagodniejsze) , kwaśną
śmietanę z majonezem (pół na pół) oraz pół paczki rodzynek (50g). Lekko
doprawiam solą. Trzeba chwilę odczekać aż rodzynki lekko nasiąkną i można
gotowy farsz zawijać w szynkę. Najlepiej się do tego nadają duże okrągłe
plasterki.
Pozdrawiam
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |