« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-07-09 13:46:12
Temat: O śląskiej roladzie.Witam.
Grupę czytam od tygodnia i mam pytanie do ekspertów:
jak zrobić śląską roladę?
--
Piotr Gołębiowski
h...@i...pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-07-09 19:14:05
Temat: Re: O śląskiej roladzie.Użytkownik "Piotr Gołębiowski" <hgolebiowski @ interia.pl>
> Witam.
>
> Grupę czytam od tygodnia i mam pytanie do ekspertów:
> jak zrobić śląską roladę?
Pytasz o tę co robił Robert M.?
--
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-10 06:58:58
Temat: Odp: O śląskiej roladzie.
Użytkownik JerzyN <N...@m...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:ccmqmh$a6n$...@a...news.tpi.pl...
> > Grupę czytam od tygodnia i mam pytanie do ekspertów:
> > jak zrobić śląską roladę?
>
> Pytasz o tę co robił Robert M.?
Na przykład.
A propos czy wszyscy mają juz książkę owego Roberta M. pod tytułem "ck
kuchnia"?
--
Piotr Gołębiowski
h...@i...pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-10 09:41:01
Temat: Re: O śląskiej roladzie.Dnia Sat, 10 Jul 2004 08:58:58 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Piotr
Gołębiowski*, w wiadomości news:<news:cco92p$eg4$2@nemesis.news.tpi.pl>
zawarł, co następuje:
> A propos czy wszyscy mają juz książkę owego Roberta M. pod tytułem "ck
> kuchnia"?
nie, a po co nam?
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-10 09:52:34
Temat: Re: O śląskiej roladzie.Użytkownik "Piotr Gołębiowski" <hgolebiowski @ interia.pl>
> Użytkownik JerzyN <N...@m...pl>
> > > Grupę czytam od tygodnia i mam pytanie do ekspertów:
> > > jak zrobić śląską roladę?
> > Pytasz o tę co robił Robert M.?
> Na przykład.
> A propos czy wszyscy mają juz książkę owego Roberta M. pod tytułem "ck
> kuchnia"?
Skoro jego własnemu dziecku nie smakował omlet przygotowany przez c.k.
Roberta to po co miałbym kupować?
;-)
--
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-10 16:32:04
Temat: Re: O śląskiej roladzie.> Witam.
>
> Grupę czytam od tygodnia i mam pytanie do ekspertów:
> jak zrobić śląską roladę?
>
>
Ekspertem nie jest. Ale roladę robię tak: hudą, ładną wołowinę rozbijam na
cienki plaster. Smaruję sporo musztardą. Słupki ogórka kiszonego i boczku
wędzonego do środka wkładam. Zwijam ściśle, zawiązuję nitką. Obsmażam na
rozgrzanym tłuszczu i duszę do miekkości.
To samo robię z karkówką wieprzową.
No i na koniec trzeba dodać soli i pieprzu do smaku. Smacznego:-) Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-11 05:12:26
Temat: Re: O śląskiej roladzie.> Ekspertem nie jest. Ale roladę robię tak: hudą, ładną wołowinę
rozbijam na
> cienki plaster. Smaruję sporo musztardą. Słupki ogórka kiszonego i
boczku
> wędzonego do środka wkładam. Zwijam ściśle, zawiązuję nitką. Obsmażam
na
> rozgrzanym tłuszczu i duszę do miekkości.
Czyli są to prostu zrazy zawijane
--
pozdrawiam :-))
Sławomir J Marusiński
Gdańsk, GG 5420750
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-11 09:37:55
Temat: Re: O śląskiej roladzie.> > Ekspertem nie jest. Ale roladę robię tak: hudą, ładną wołowinę
> rozbijam na
> > cienki plaster. Smaruję sporo musztardą. Słupki ogórka kiszonego i
> boczku
> > wędzonego do środka wkładam. Zwijam ściśle, zawiązuję nitką. Obsmażam
> na
> > rozgrzanym tłuszczu i duszę do miekkości.
>
> Czyli są to prostu zrazy zawijane
>
Pewnie można tak to nazwać, tyle ,że Ślązacy podają je z kluskami i modrą
kapustą:-)Areta
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-12 08:43:49
Temat: Re: O śląskiej roladzie.
Użytkownik "Kyllyan" <m...@w...pl.invalid> napisał w wiadomości
news:ccqi7i$9bs$1@news.onet.pl...
> > Ekspertem nie jest. Ale roladę robię tak: hudą, ładną wołowinę
> rozbijam na
> > cienki plaster. Smaruję sporo musztardą. Słupki ogórka kiszonego i
> boczku
> > wędzonego do środka wkładam. Zwijam ściśle, zawiązuję nitką. Obsmażam
> na
> > rozgrzanym tłuszczu i duszę do miekkości.
>
> Czyli są to prostu zrazy zawijane
> --
Zrazy też się musztarduje? Typowe zrazy mojej teściowej smakują zupełnie
inaczej.
O ile się nie mylę zrazy przed położeniem na gorący tłuszcz lekko obtacza
się w mące.
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-12 15:15:52
Temat: Re: O śląskiej roladzie.
> > --
> Zrazy też się musztarduje? Typowe zrazy mojej teściowej smakują zupełnie
> inaczej.
> O ile się nie mylę zrazy przed położeniem na gorący tłuszcz lekko obtacza
> się w mące.
>
> Danka
Też się musztarduje, jak najbardziej. Może nawet być zrazy wołowe zawijane z
musztardą oraz zrazy zwijane z ogórkiem i słoniną.
Ale biję się w pierś, zapomniałam ...o cebuli :-(. Cebulę w kosteczkę i dodać
do środka. Uf, pośpiech wskazany, ale nie przy pisaniu przepisu
kulinarnego. ;-)
Typowe zrazy pewnie różne jest , w zalezności od regionu, albo i od kuchni. :-)
Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |