Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!www.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Jerzy Nowak" <w...@g...WYTNIJ.pl>
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Subject: Re: OT. beczki dla trunkowych ogrodnikow
Date: Fri, 24 Oct 2003 08:40:40 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 74
Message-ID: <bnaoi8$ncc$1@inews.gazeta.pl>
References: <bn3bbe$5t3$04$1@news.t-online.com> <bn5hb8$g8i$1@inews.gazeta.pl>
<bn5lfo$sbq$05$1@news.t-online.com> <bn7tbd$c0e$1@inews.gazeta.pl>
<bnamm8$gt6$02$1@news.t-online.com>
NNTP-Posting-Host: 195.205.152.193
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1066984840 23948 172.20.26.239 (24 Oct 2003 08:40:40 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 24 Oct 2003 08:40:40 +0000 (UTC)
X-User: wstrzasniety
X-Forwarded-For: unknown
X-Remote-IP: 195.205.152.193
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:97045
Ukryj nagłówki
Irek Zablocki <i...@w...de> napisał(a):
> > Najstarszy powiadasz? To brak przepisu.
[...]
> > i zapominasz o niej na jakieś 15-25 lat.
> > :-)
> >
> Dzieki. Zawsze zastanawialem sie, jak to jest z takimi beczkami. Metr pod
> ziemia. A robaki, deszcze?
Wiesz dlaczego debowe trumny są najdroższe?
;-)))
> Czy takie beczki wytrzymuja, czy to nie ma wplywu
> na smak.
Wytrzymują a wpływ jest pozytywny.
> Jak dzis np. robia Starke? Tez zakopuja? Czy trzeba koniecznie
> zakopywac? Czy mozna zalana beczke przechowywac w piwnicy? I tylko dolewac
> ubytki spirytusu? A co z nalewami na owoce, bo i o tym slyszalem?
Jakie ubytki spirytusu? A jak sie robi Starke obecnie?
No przecież ci napisałem. Wariat I i II.
;-)))
> Czy Starka, to tylko starzona zytniowka czy tez rodzaj nalewki na owocach?
Starka to typ wódki postarzonej upływem czasu i beczki.
Postarzac możesz wszystko. Nalewki np. Jarzębiak, winiak itd.
Zytniówka jest punktem wyjścia do wielu Starek.
> > Działanie przyspieszające;
> > Wariant I.
> > Kupujesz beczkę najlepiej po winie typu madera [reszta jw.] i zapominasz
> na 5-10 lat
> > lub trzymasz w piwnicy w stałej temp. 12*C.
> >
> Mam taka piwnice ale beczka bedzie miala 200 min 100 l. To nie na moje
> mozliwosci. Czasu mam duzo. mam jeszcze moje nalewki z lat 80-tych.
Człowieku, możesz podbierac i dolewac dowolną ilośc razy, nikt ci nie zabroni.
To się nazywa kupażowaniem.
Myślisz, że w POLMOSIE to leży 5 lat? Na pchły by nie zarobili.
;-)))
> > Wariant II.
> > Beczka nowa, surówka żytnia (3 części) rozcieńczona (1część) winem madera
> i całość
> > poddana maderyzacji tj. przechowaniu w temp. 35-40*C przez min. 2-3
> miesiace.
> > A potem to już od ciebie zależy jak długo wytrzymasz.
> >
> I to jest to! Panie Jerzy, zyj sto lat ale w zdrowiu i zeby mogl, na
> cokolwiek ochota najdzie.
Dzięki Ci łaskawco.
> A czy ten proces mozna bez tej maderyzacji? Np.
> rozcienczyc madra i czekac az panna za maz wyjdzie? To wazne Jerzy, bo my
> juz tatem panny umyslili rody nasze polaczyc. Nawet wiem z ktorym synem
> moim. Starszym, bo troche czortem podszyty a taki moze miec klopoty z
> ozenkeim.
Oczywiście, że możesz tak zrobić, to nawet jest lepszy, ta maderyzacja to tylko dla
niecierpliwych.
> pozostaje dluznikiem dozgonnym,
Ty mi tu oczu nie mydl, tylko dawaj obiecaną w zeszłym roku dereniówkę.
;-)))))))))))))))))))))))))))))
pozdr. Jerzy
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|