Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.astercity.net!news.aster.pl!not
-for-mail
Date: Thu, 05 Jul 2007 20:40:15 +0200
From: Mider <tmierzejewski@__gma__il_._co_m>
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.4 (Windows/20070604)
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: OT bezpieczeństwo strony
References: <f6fi32$cbo$1@inews.gazeta.pl> <468b74b2$0$20221$f69f905@mamut2.aster.pl>
<f6g1n9$so$1@inews.gazeta.pl> <468c11ea$0$1487$f69f905@mamut2.aster.pl>
<f6i6p4$2223$1@news2.ipartners.pl>
<468cc417$0$1456$f69f905@mamut2.aster.pl>
<1...@c...supernews.com>
In-Reply-To: <1...@c...supernews.com>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Antivirus: avast! (VPS 000754-1, 2007-07-04), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Lines: 30
Message-ID: <468d37f0$0$1465$f69f905@mamut2.aster.pl>
NNTP-Posting-Date: 05 Jul 2007 18:26:56 GMT
NNTP-Posting-Host: 85.222.18.15
X-Trace: 1183660016 mamut2.aster.pl 1465 85.222.18.15:2219
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:298468
Ukryj nagłówki
Magdalena Bassett pisze:
>
> Czyli w momencie, gdy ktos doda przepis do KuchniaOnline.pl, kazdy inny
> zalogowany internauta moze ten przepis zmienic wedle wlasnego
> widzimisie, bez wzgledu na to, czy jest to konieczne, czy zlosliwe, czy
> cokolwiek?
> MB
Odpowiedź nie jest taka prosta. Owszem ma możliwość, ale możliwość nie
daje prawa. Dbamy o to, żeby nie było wandalizmów. Trzymamy wszystkie
wersje każdego z artykułów jeśli więc ktoś zniszczy złośliwie czy przez
przypadek przepis możemy w każdej chwili przywrócić jego dowolną wersję.
W przypadku wojen edycyjnych administratorzy, zwani Kuchmistrzami, mogą
zablokować możliwość edycji. W przypadkach cięższych pozostaje jeszcze
blokada konta użytkownika lub numeru IP. Nie ingerujemy natomiast w
poprawki i uzupełnienia. Jeśli ktoś pisze, że omlet podawać z dżemem
truskawkowym a ktoś inny doda do tego powidła wiśniowe lub inne dżemy
lub przyprawy nie robimy problemów. Jeśli autor oryginału rozsądnie
poprze tezę, że inne dżemy się nie nadają po prostu cofniemy edycję lub
rozdzielimy przepis na dwie oddzielne wersje, które będą żyć własnym
życiem. Zresztą jak widać nie specjalnie boimy się o nasze zasoby. parę
tysięcy przepisów gromadzonych od ładnych kilku lat udostępniliśmy do
edycji.
Co ja zresztą będę dużo mówił. Kuchnia Online pracuje na silniku
Mediawiki, czyli tym samym co wszystkie światowe edycje Wikipedii. Jeśli
tamten system przeżywa to i nasz przeżyje :)
Pozdrawiam
Mider
|