Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.atman.pl!not-for-mail
From: Paulinka <paulinka503@precz_ze_spamem.wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: [OT] c.d. moderacji
Date: Mon, 12 Mar 2007 20:40:54 +0100
Organization: ATMAN
Lines: 76
Message-ID: <et4ac9$h4h$1@node4.news.atman.pl>
References: <et203v$1120$1@news.mm.pl>
NNTP-Posting-Host: 81.219.236.70
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node4.news.atman.pl 1173728457 17553 81.219.236.70 (12 Mar 2007 19:40:57
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 12 Mar 2007 19:40:57 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.10 (Windows/20070221)
In-Reply-To: <et203v$1120$1@news.mm.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:292899
Ukryj nagłówki
Nixe napisał(a):
> Stworzyłam coś na kształt RFD, ale zanim to pójdzie na pnng, musi się
> przede
> wszystkim znaleźć choć jeszcze jeden chętny na moderatora/rkę i musimy to
> wszyscy ładnie i elegancko wykończyć :)
Tutaj chyba pojawi się największy problem niestety.
> Odrzucony może być także list, który porusza temat omówiony
> już w FAQ - w takim wypadku moderator ma obowiązek
> poinformować autora postu o istnieniu FAQ. Zapobiegnie to
> zaśmiecaniu grupy postami, które wprawdzie są merytorycznie
> poprawne, ale odgrzewają po raz setny ten sam temat.
>
> ----> zostawiamy coś takiego czy wyrzucamy?
Ja bym wyrzuciła, bo na kuchni odgrzewało się tematy i odgrzewać, jak
sądzę nadal będzie.
> Niezależnie od powyższych zasad prosimy pamiętać, aby pisząc
> list dbać o jego formę - dotyczy to zwłaszcza interpunkcji i
> ortografii - i o kulturę wypowiedzi, a zwłaszcza o to by
> unikać sformułowań obelżywych, obrażających i poniżających
> dyskutantów.
> ----> zostawiamy coś takiego czy wyrzucamy?
Przy obecnym szambie, ja bym zostawiła.
> Uzasadnienie:
> W ciągu kilku ostatnich lat grupa pl.rec.kuchnia nękana jest przez osoby
> zasypujące ją postami zupełnie niezwiązanymi z tematyką, a zawierającymi
> głównie wulgarne i prowokacyjne treści obrażające grupowiczów. Próby
> rozwiązania tych problemów na własną rękę (założenie filtrów, podanie do
> abuse) nie przyniosły oczekiwanych rezultatów. Większość stałych bywalców
> odeszło, a prk stała się śmietniskiem, w którym trudno byłoby się dopatrzyć
> wizerunku grupy z początku jej istnienia. W ciągu ostatnich miesięcy
> pojawiły się kolejne osoby, śmiecące poprzez tasiemcowe prywatne pogawędki,
> wysyłanie kilkudziesięciu wiadomości o tej samej treści, osobiste i intymne
> wynurzenia, paranoiczne wywody, rasistowskie i narodowościowe hasła i inne
> tego typu posty zupełnie niepowiązane z tematyką grupy, a jedynie coraz
> bardziej prowadzące grupę do jej upadku. W wyniku działania tych osób grupa
> zupełnie straciła swój dawny klimat, zniechęca starych grupowiczów do
> dyskusji i rozmów tematycznych, a nowych odstrasza swoim coraz gorszym
> wizerunkiem.
> W efekcie takiego stanu rzeczy zrodził się pomysł na moderowania grupy
> właśnie po to, by przywrócić jej dawną rolę.
Dobre, krótko i na temat. Stylistycznie trochę mnie razi nadużywanie
słów grupa, grupowicze, ale chyba w tym wypadku o synonimy raczej trudno.
> Poniższa statystyka (za ostatnie dwa miesiące) ilustruje
> zasadność podjętych kroków (podano liczby wątków):
>
> Tematy/posty związane z kuchnią: [...]
> Tematy/posty niezwiązane z kuchnią: [...]
>
> ----> zamieszczamy coś takiego? jeśli tak, to czy znajdzie się chętny na
> przeliczenie?
To może być dyskusyjna sprawa, oponenci zapewne będą podważać takie
statystyki, sugerując stronniczość etc.
> ----> czy jeszcze gdzieś oprócz tej grupy będziemy to wysyłać?
Może na p.s.d. wrzucić, bo z tego co widzę, udziela się tutaj trochę osób.
--
Paulinka
|