Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Konrad Kosmowski <k...@k...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: [OT] c.d. moderacji
Date: Mon, 12 Mar 2007 21:11:02 +0100
Organization: kosmosik.net
Lines: 114
Message-ID: <2...@l...localdomain>
References: <et203v$1120$1@news.mm.pl>
NNTP-Posting-Host: dld253.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1173730304 12010 83.24.33.253 (12 Mar 2007 20:11:44
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 12 Mar 2007 20:11:44 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Claws Mail 2.8.1 (GTK+ 2.10.8; i386-redhat-linux-gnu)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:292901
Ukryj nagłówki
** Nixe wrote:
> -----------------RFD--(Request-for-Discussion)------
------------
(...)
> Opis:
> Rozmowy o tym w jaki sposób mozna przygotować cos smacznego,
> ciekawego i niebanalnego do jedzenia i picia. Co jest godne
> polecenia, a co nie. Gdzie mozna zjesc dobrze (restauracje, bary,
> fast foody, itp.), a gdzie lepiej nie wchodzic, zeby nie skonczyc na
> toksykologii. Wymiana przepisów i dyskusje na ich temat. Dzielenie
> się doświadczeniami z zakresu technik i sztuczek kulinarnych.
Dzielenie się doświadczeniami z zakresu sztuki kulinarnej. :)
> Dopuszczalna jest wymiana poglądów na tematy sprzętu AGD ściśle
> związanymi z kuchnią.
Ostatnie zdanie o AGD bym wywalił zbyt mało ogólne (albo za bardzo
szczegółowe) jest jak na opis. Oczywistym jest, że pytanie o mikser czy
rozwiązanie czegoś w kuchni wiąże się z kuchnią jako taką.
(...)
> W grupie całkowicie zabronione są:
> - spam i jakiekolwiek ogloszenia nie zwiazanych scisle z tematyka
> grupy
- oferty reklamowe, binaria, ogłoszenia nie związane z tematyką grupy
[spam jest pojęciem niekonkretnym]
> - wulgaryzmy, wyzwiska, pomówienia itp.
- teksty ogólnie uważane za obraźliwe i nie na miejscu, w szczególności
wulgaryzmy, wyzwiska, pomówienia
> - rozpoczynanie wątków na tematy zupełnie nie związane z tematyką
> kuchenną
[wywalić - powtarza pierwszy punkt]
> - prywatne, tasiemcowe pogawędki i osobiste przepychanki - zwłaszcza,
> gdy tematyka w ogóle nie zahacza o kuchnię
[wywalić - powtarza pierwszy punkt, prywatna pogawędka nie ma związku z
tematyką grupy]
> - osobiste wynurzenia, filozoficzne dywagacje - zwłaszcza, gdy
> tematyka w ogóle nie zahacza o kuchnię
[j.w.]
> ----> [tu proszę o ew. kontynuację i rozwinięcie, ponieważ
> musimy_ściśle_określić kryteria, jakimi potem będą kierować się
> moderatorzy]
> Temat ('Subject') listu powinien nieść krótką i zwięzłą
> informację o jego tematyce. Moderator może odrzucić posting,
> którego temat nie spełnia tego wymogu.
> Odrzucony może być także list, który porusza temat omówiony
> już w FAQ - w takim wypadku moderator ma obowiązek
> poinformować autora postu o istnieniu FAQ. Zapobiegnie to
> zaśmiecaniu grupy postami, które wprawdzie są merytorycznie
> poprawne, ale odgrzewają po raz setny ten sam temat.
No tak. Tylko gdzie jest FAQ? I kto go będzie utrzymywał? Łatwo
powiedzieć, trudniej zrobić. Jeżeli znajdą się osoby chętne i hosting
to mogę pomóc w postawieniu np. wiki (doskonale nadaje się na FAQ), ale
nie obiecuję się tym zajmować ani utrzymywać.
> ----> zostawiamy coś takiego czy wyrzucamy?
> Niezależnie od powyższych zasad prosimy pamiętać, aby pisząc
> list dbać o jego formę - dotyczy to zwłaszcza interpunkcji i
> ortografii - i o kulturę wypowiedzi, a zwłaszcza o to by
> unikać sformułowań obelżywych, obrażających i poniżających
> dyskutantów.
Nie wrzucamy bo to duplikowanie tego co jest wyżej. Wulgaryzmy i
obelżywe są zakazane i tyle. Jak się komuś nie podoba to trudno.
> ----> zostawiamy coś takiego czy wyrzucamy?
> W przypadku, gdy posting nie zostanie dopuszczony na grupę,
> autor otrzyma od moderatora zwięzłą informację o odrzuceniu
> i jego powodach (oczywiście pod warunkiem podania
> działającego adresu zwrotnego).
Nie lepiej aby moderator przepuścił taką wiadomość ale opatrzył jej
temat z góry znanym wszystkim ciągiem znaków np. ***MOD***
oraz podał przyczyny (np. dopisując je u góry wiadomości)? Wtedy
wystarczy włączyć filtr na temat wiadomości i działa. Nie wiem na ile
taka praktyka ma miejsce szerzej, ale przy takim podejściu nikt nie
będzie miał prawa twierdzić (chyba, że będzie to miało podstawy), że coś
się dzieje niejawnie bo wszystko jednak będzie widać.
(...)
> -----------------KONIEC------------------
> Czekam zatem na dyskusję :)
Najbardziej mnie tylko ciekawi komu będzie się chciało moderować, bo mi
na pewno nie. :)
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
|