« poprzedni wątek | następny wątek » |
71. Data: 2015-09-13 20:11:39
Temat: Re: Odp: Co sądzicie o garnkach ze stali nierdz ewnej?Dnia Sun, 13 Sep 2015 16:46:07 +0200, Jarosław Sokołowski napisał(a):
> @ pisze:
>
>>> A czy próbowałaś kiedyś ugotować mleko bez zwilżania?
>>
>> Nigdy nie zwilzam garnka przed gotowaniem mleka i jak dotad
>> jeszcze mi sie nie zdarzylo przypalic. Kaszy manny, ani ryzu
>> na mleku tez nie. Mysle, ze to zbedny nawyk, przeniesiony
>> z czasow uzywania garnkow emaliowanych i aluminiowych.
>
> Mama przekazuje córce sekrety dobrej kuchni. Gotują razem rosół.
>
> -- Kość zawsze przełamuję na pół, babcia też tak robiła, pamiętam
> z dzieciństwa ten wyborny smak. Jak ugotujemy, zaniesiesz babci na
> obiad trochę rosołu z domowymi kluseczkami, na pewno się ucieszy.
>
> -- Babciu, dlaczego kość na rosół powinna być podzielona na dwie
> części, mama mówiła, że zawsze tak robiłaś.
> -- Bo miałam mały garnek.
To tylko niekumata babcia tak sobie to tłumaczyła stary zwyczaj. Kości
tukowe oddają smak z wnętrza tylko po rozrąbaniu. Nieważne, jak kto sobie
to tłumaczy - wazne, żeby rozrąbać.
--
XL https://www.youtube.com/watch?v=wNcV_dHUHSs
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
72. Data: 2015-09-13 21:06:20
Temat: Re: Co sądzicie o garnkach ze stali nierdz ewnej?Dnia 2015-09-13 20:11, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
> Dnia Sun, 13 Sep 2015 16:46:07 +0200, Jarosław Sokołowski napisał(a):
>> @ pisze:
>>
>>>> A czy próbowałaś kiedyś ugotować mleko bez zwilżania?
>>>
>>> Nigdy nie zwilzam garnka przed gotowaniem mleka i jak dotad
>>> jeszcze mi sie nie zdarzylo przypalic. Kaszy manny, ani ryzu
>>> na mleku tez nie. Mysle, ze to zbedny nawyk, przeniesiony
>>> z czasow uzywania garnkow emaliowanych i aluminiowych.
>>
>> Mama przekazuje córce sekrety dobrej kuchni. Gotują razem rosół.
>>
>> -- Kość zawsze przełamuję na pół, babcia też tak robiła, pamiętam
>> z dzieciństwa ten wyborny smak. Jak ugotujemy, zaniesiesz babci na
>> obiad trochę rosołu z domowymi kluseczkami, na pewno się ucieszy.
>>
>> -- Babciu, dlaczego kość na rosół powinna być podzielona na dwie
>> części, mama mówiła, że zawsze tak robiłaś.
>> -- Bo miałam mały garnek.
>
>
> To tylko niekumata babcia tak sobie to tłumaczyła stary zwyczaj. Kości
> tukowe oddają smak z wnętrza tylko po rozrąbaniu. Nieważne, jak kto sobie
> to tłumaczy - wazne, żeby rozrąbać.
Z szynką, która jest w innym tego kawałka wariancie, poradzisz sobie tak
samo znakomicie?
Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
73. Data: 2015-09-14 01:08:38
Temat: Re: Co sądzicie o garnkach ze stali nierdz ewnej?Dnia Sun, 13 Sep 2015 21:06:20 +0200, Qrczak napisał(a):
> Dnia 2015-09-13 20:11, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>> Dnia Sun, 13 Sep 2015 16:46:07 +0200, Jarosław Sokołowski napisał(a):
>>> @ pisze:
>>>
>>>>> A czy próbowałaś kiedyś ugotować mleko bez zwilżania?
>>>>
>>>> Nigdy nie zwilzam garnka przed gotowaniem mleka i jak dotad
>>>> jeszcze mi sie nie zdarzylo przypalic. Kaszy manny, ani ryzu
>>>> na mleku tez nie. Mysle, ze to zbedny nawyk, przeniesiony
>>>> z czasow uzywania garnkow emaliowanych i aluminiowych.
>>>
>>> Mama przekazuje córce sekrety dobrej kuchni. Gotują razem rosół.
>>>
>>> -- Kość zawsze przełamuję na pół, babcia też tak robiła, pamiętam
>>> z dzieciństwa ten wyborny smak. Jak ugotujemy, zaniesiesz babci na
>>> obiad trochę rosołu z domowymi kluseczkami, na pewno się ucieszy.
>>>
>>> -- Babciu, dlaczego kość na rosół powinna być podzielona na dwie
>>> części, mama mówiła, że zawsze tak robiłaś.
>>> -- Bo miałam mały garnek.
>>
>>
>> To tylko niekumata babcia tak sobie to tłumaczyła stary zwyczaj. Kości
>> tukowe oddają smak z wnętrza tylko po rozrąbaniu. Nieważne, jak kto sobie
>> to tłumaczy - wazne, żeby rozrąbać.
>
> Z szynką, która jest w innym tego kawałka wariancie, poradzisz sobie tak
> samo znakomicie?
>
Chyba nie znam tego wariantu. Jednakoż pierwsze słyszę, żeby szynkę
ktokolwiek radził gotować w kawałkach, niezależnie od wariantu.
--
XL https://www.youtube.com/watch?v=wNcV_dHUHSs
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
74. Data: 2015-09-14 09:44:26
Temat: Re: Odp: Co sądzicie o garnkach ze stali nierdz ewnej?>...Kości
> tukowe oddają smak z wnętrza tylko po rozrąbaniu.
Nie prawda. Po rozrąbaniu szpik wypływa, i się w pewnym sensie marnuje.
Ja lubię wyżerać szpik, i należy kość rozrąbać - np po gotowaniu nużek -
dopiero po ugotowaniu.
A potem wyżreć dokładnie szpik , np pszy pomocy patyczka do szaszłyka.
Owszem kość na nużki lubię rozrabaną, ale tylko dlatego, że mam za mały
garnek.
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
75. Data: 2015-09-14 11:48:59
Temat: Re: Odp: Co sądzicie o garnkach ze stali nierdz ewnej?Dnia Mon, 14 Sep 2015 09:44:26 +0200, Stokrotka napisał(a):
>>...Kości
>> tukowe oddają smak z wnętrza tylko po rozrąbaniu.
>
> Nie prawda. Po rozrąbaniu szpik wypływa, i się w pewnym sensie marnuje.
> Ja lubię wyżerać szpik,
Uwielbiam szpik, ale albo rybka, albo pipka - albo dobry rosół, albo szpik
do wyjadania. Dla samego szpiku to sie kupuje kości i je przepiłowuje w
połowie, po czym bandażuje wyloty i tak gotuje, delikatnie i powolutku.
--
XL https://www.youtube.com/watch?v=wNcV_dHUHSs
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
76. Data: 2015-09-14 11:53:53
Temat: Re: Co sądzicie o garnkach ze stali nierdz ewnej?W dniu 2015-09-14 o 11:48, Ikselka pisze:
> Dnia Mon, 14 Sep 2015 09:44:26 +0200, Stokrotka napisał(a):
>
>>> ...Kości
>>> tukowe oddają smak z wnętrza tylko po rozrąbaniu.
>>
>> Nie prawda. Po rozrąbaniu szpik wypływa, i się w pewnym sensie marnuje.
>> Ja lubię wyżerać szpik,
>
> Uwielbiam szpik, ale albo rybka, albo pipka - albo dobry rosół, albo szpik
> do wyjadania. Dla samego szpiku to sie kupuje kości i je przepiłowuje w
> połowie, po czym bandażuje wyloty i tak gotuje, delikatnie i powolutku.
>
Hm, takie świeżutkie grzaneczki z tukiem :) mniam, mniam
pozdr
Stefan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
77. Data: 2015-09-14 13:52:24
Temat: Re: Co sądzicie o garnkach ze stali nierdz ewnej?>... takie świeżutkie grzaneczki z tukiem :) mniam, mniam
To są śladowe ilości.
Ile byś musiał mieć ugotowanyh kości,
by wystarczyło na 1 tościk?
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
78. Data: 2015-09-14 14:59:31
Temat: Re: Co sądzicie o garnkach ze stali nierdz ewnej?Dnia Mon, 14 Sep 2015 11:53:53 +0200, stefan napisał(a):
> W dniu 2015-09-14 o 11:48, Ikselka pisze:
>> Dnia Mon, 14 Sep 2015 09:44:26 +0200, Stokrotka napisał(a):
>>
>>>> ...Kości
>>>> tukowe oddają smak z wnętrza tylko po rozrąbaniu.
>>>
>>> Nie prawda. Po rozrąbaniu szpik wypływa, i się w pewnym sensie marnuje.
>>> Ja lubię wyżerać szpik,
>>
>> Uwielbiam szpik, ale albo rybka, albo pipka - albo dobry rosół, albo szpik
>> do wyjadania. Dla samego szpiku to sie kupuje kości i je przepiłowuje w
>> połowie, po czym bandażuje wyloty i tak gotuje, delikatnie i powolutku.
>>
> Hm, takie świeżutkie grzaneczki z tukiem :) mniam, mniam
Oj tak, oj tak :-)
--
XL https://www.youtube.com/watch?v=wNcV_dHUHSs
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
79. Data: 2015-09-14 15:02:50
Temat: Re: Co sądzicie o garnkach ze stali nierdz ewnej?Dnia Mon, 14 Sep 2015 13:52:24 +0200, Stokrotka napisał(a):
>>... takie świeżutkie grzaneczki z tukiem :) mniam, mniam
>
> To są śladowe ilości.
> Ile byś musiał mieć ugotowanyh kości,
> by wystarczyło na 1 tościk?
Toś Ty chyba nie widziała kości tukowych 3-)
http://tiny.pl/gmtt2
XL https://www.youtube.com/watch?v=wNcV_dHUHSs
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
80. Data: 2015-09-14 17:05:42
Temat: Re: Co sądzicie o garnkach ze stali nierdz ewnej?W dniu 2015-09-14 o 15:02, Ikselka pisze:
> Dnia Mon, 14 Sep 2015 13:52:24 +0200, Stokrotka napisał(a):
>
>>> ... takie świeżutkie grzaneczki z tukiem :) mniam, mniam
>>
>> To są śladowe ilości.
>> Ile byś musiał mieć ugotowanyh kości,
>> by wystarczyło na 1 tościk?
>
>
> Toś Ty chyba nie widziała kości tukowych 3-)
> http://tiny.pl/gmtt2
>
> XL https://www.youtube.com/watch?v=wNcV_dHUHSs
>
Ikselka, ja cię chyba zamorduję!!!!! Nie wolno znęcać się nad chorym!!!
:)
pozdr
Stefan
PS. A nasz kwiatuszek pewno w życiu nie gotował rosołu wołowego na
prędze z kością :)
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/miesa/wolowina_
w_winie_i_pieprzu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |