Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news-stoc.telia.net!news-s
toa.telia.net!telia.net!zen.net.uk!nntp.theplanet.net!inewsm1.nntp.theplanet.ne
t!195.40.4.120.MISMATCH!easynet-quince!easynet.net!cox.net!cyclone1.gnilink.net
!ngpeer.news.aol.com!audrey-m1.news.aol.com!not-for-mail
Lines: 39
X-Admin: n...@a...com
From: l...@a...com (Lilibell555)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: 06 Mar 2003 22:26:48 GMT
References: <b489p0$706$1@atlantis.news.tpi.pl>
Organization: AOL http://www.aol.com
Subject: Re: Odp: co to jest tapioka?
Message-ID: <2...@m...aol.com>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:148208
Ukryj nagłówki
>> Co to jest tapioka i do czego sluzy?
>
> Ja tez kupilam tapioke i nie wiem, co z niej robic.
>
Cytuje moj post na temat tapioki "z kiedys" :-)
robie pudding z tapioki blyskawicznej.To moj ulubiony pudding. Robie na oko
przewaznie ale podaje przepis z opakowania:
Tapioca pudding
1/3 szkl. cukru
3 lyzki tapioki
2-3/4 szkl. mleka
1 jajo,dobrze ubite
1 lyzeczka wanilii
W garnuszku dobrze wymieszac cukier,tapioke,mleko i ubite jajo;odstawic na 5
minut.Gotowac na srednim ogniu mieszajac az sie zagotuje.Zestawic z ognia i
wlac wanilie.Po 20 min. zamieszac.
Podawac cieple albo z lodowki.
Trzeba uwazac zeby sie jajo nie scielo(to moj komentarz).Ja to zamiast cukru
normalnego dodaje waniliowy(taki co sobie stoi z laskami wanilii w
srodku).Mozna dodac troche kardamonu albo wody rozanej albu tego i tego
razem(wyjdzie wariacja na temat deseru arabskiego z tapioki)Mozna dodac
kakao,troche wiecej mleka i cukru i wyjdzie czekoladowy budyn tapiokowy.Mozna
dodac mleka kokosowego zamiast krowiego.Mozna tez uzywac tapioke jako
zageszczacza do owocowych pajow (pie).Ooo jeszcze widze teraz na opakowaniu
przepis na pudding na soku owocowym ale go nie robilam:
1/3 szkl. cukru
3 lyzki tapioki
szczypta soli
2 szkl. soku jablkowego
Wszystko zmieszac,odstawic na 5 min.
Zagotowac,mieszajac,ochlodzic 20 min. zamieszac.Jesc cieple albo z
lodowki.Mozna uzyc jakiego sie chce soku.Wyobrazam sobie,ze jesli tapioka nie
jest blyskawiczna to trzeba ja namoczyc porzadniej i dluzej gotowac.
Pozdr.Dot
|