| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-04 11:32:40
Temat: sos teryiakiDziendobry,
Poszukuje przepisu na to cos co w topiku.
Nie mam pojecia co to jest, po nazwie domyslam sie ze to azjatyckie.
Istnieje tez duze prawdopodobienstwo, ze to sos :)
Nawet jesli ktos nie wie jak to zrobic, bardzo bym prosila chociaz o krotka
charakterystyke. Czy to jest slodkie, ostre, slone, itp
MarchEwka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-04 14:29:20
Temat: Re: sos teryiaki"MarchEf" b...@y...pl:
>Poszukuje przepisu na to cos co w topiku.
>Nie mam pojecia co to jest, po nazwie domyslam sie ze to azjatyckie.
>Istnieje tez duze prawdopodobienstwo, ze to sos :)
Tak.
To sos.
Ale nie mozna go zrobic bez japonskiego wina _mirin_ i wodki _sake_, ktore nie
sa chyba dostepne w Polsce.
Bardzo smaczny, ale nieporownywalny z niczym, wiec niestety nie moge
opowiedziec, jak smakuje...
Pawel
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-04 14:44:52
Temat: Re: sos teryiakiWidzialam gdzies przepis na teriyaki sos, z uzyciem wytrawnego bialego wina
lub sherry zamiast mirin, nie wiem jak smakuje, bo sama go nie
wyprobowalam... Ale nie moze chyba roznic sie _tak_ bardzo? Poza tym,
potrzeba ryzowego octu, czy dostepny w Polsce?
"RU8xx" <r...@a...com> wrote in message
news:20010804102920.22785.00003028@ng-da1.aol.com...
> "MarchEf" b...@y...pl:
>
> >Poszukuje przepisu na to cos co w topiku.
> >Nie mam pojecia co to jest, po nazwie domyslam sie ze to azjatyckie.
> >Istnieje tez duze prawdopodobienstwo, ze to sos :)
>
> Tak.
> To sos.
> Ale nie mozna go zrobic bez japonskiego wina _mirin_ i wodki _sake_,
ktore nie
> sa chyba dostepne w Polsce.
>
> Bardzo smaczny, ale nieporownywalny z niczym, wiec niestety nie moge
> opowiedziec, jak smakuje...
>
> Pawel
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-04 16:24:20
Temat: Re: sos teryiaki "Pandora":
>Widzialam gdzies przepis na teriyaki sos, z uzyciem wytrawnego bialego wina
>lub sherry zamiast mirin, nie wiem jak smakuje, bo sama go nie
>wyprobowalam... Ale nie moze chyba roznic sie _tak_ bardzo? Poza tym,
>potrzeba ryzowego octu, czy dostepny w Polsce?
Wino mirin i wodke sake trzeba zmieszac razem, podgrzac i pozniej _zapalic_.
Potem , gdy ogien zgasnie, dodac sos sojowy, cukier i dashi /dashi robi sie z
katsubushi i konbu/ . Zagotowac to, dac ostygnac i w tym marynowac mieso!
Ale skad wziac katsubushi i konbu?!:)
Pawel
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-04 16:38:48
Temat: Re: sos teryiakir...@a...com (RU8xx):
>Ale skad wziac katsubushi i konbu?!:)
Zapomnialem napisac, ze katsubishi to sa wiorki suszonego bonito, a konbu to sa
wodorosty morskie.
Pawel
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-04 17:26:30
Temat: Re: sos teryiaki
> >Ale skad wziac katsubushi i konbu?!:)
>
> Zapomnialem napisac, ze katsubishi to sa wiorki suszonego bonito, a konbu to sa
> wodorosty morskie.
...a to bonito, to takie rybsko. Można kupić gotową zupę dashi w
słoikach. Coś w rodzaju rosołu, tylko z ryby.
A te składniki można kupić zaraz kolo mojej roboty, na rzut kamieniem
prawie.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-04 17:43:19
Temat: Re: sos teryiaki
MarchEf wrote:
> Dziendobry,
> Poszukuje przepisu na to cos co w topiku.
> Nie mam pojecia co to jest, po nazwie domyslam sie ze to azjatyckie.
> Istnieje tez duze prawdopodobienstwo, ze to sos :)
> Nawet jesli ktos nie wie jak to zrobic, bardzo bym prosila chociaz o krotka
> charakterystyke. Czy to jest slodkie, ostre, slone, itp
>
> MarchEwka
Sos teryiaki kupuje sie w butelkach, zaraz kolo sosu sojowego. Wyglada
podobnie, smakuje troche jak sos sojowy zmieszany z winem, octem, cukrem.
Uzywa sie do marynat, sosow i doprawiania azjatyckich dan.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-05 20:48:47
Temat: Odp: sos teryiaki> Dziendobry,
> Poszukuje przepisu na to cos co w topiku.
> Nie mam pojecia co to jest, po nazwie domyslam sie ze to
azjatyckie.
> Istnieje tez duze prawdopodobienstwo, ze to sos :)
> Nawet jesli ktos nie wie jak to zrobic, bardzo bym prosila
chociaz o krotka
> charakterystyke. Czy to jest slodkie, ostre, slone, itp
Hej,
A wiec Teryiaki to rzeczywiscie sos. Z tego co probowalem to
istanieje w kilku wersjach smakowych. Generalny przepis
Wymieszac sos sojowy z mirin (mirin to specjalnie slodzona
sake nie do picia ale do marynowania).
Oczywiscie w Polsce trudno marzyc o dostaniu mirin. Mozna
wiec wziac zwykla sake i wymieszac ja z cukrem (sake :
cukier = 3:1)
Mieszasz to z sosem sojowym i podgrzewasz kilka minut ma
malym ogniu. Zlewasz do butelki i jest.
Ale to tylko jdna z wersji. W sklepach sa gotowe sosy ale ku
mojemu zdziwieniu w ogole inaczej robione. Np. z duzym
dodatkiem czosnku i np. wina ryzowego.
Mysle ze od biedy mozna zamiast sake dodac sherry.
Aoe zdaje sie ze odmian jest bez liku.
Sos uzywany jest chyba wylacznie do marynowania miesa - w
lodowce przez kilka godzin. To tyle co wiem...
L.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-06 07:24:44
Temat: Re: Odp: sos teryiaki> A wiec Teryiaki to rzeczywiscie sos. Z tego co probowalem to
> istanieje w kilku wersjach smakowych. Generalny przepis
> Wymieszac sos sojowy z mirin (mirin to specjalnie slodzona
> sake nie do picia ale do marynowania).
> Oczywiscie w Polsce trudno marzyc o dostaniu mirin. Mozna
> wiec wziac zwykla sake i wymieszac ja z cukrem (sake :
> cukier = 3:1)
> Mieszasz to z sosem sojowym i podgrzewasz kilka minut ma
> malym ogniu. Zlewasz do butelki i jest.
> Ale to tylko jdna z wersji. W sklepach sa gotowe sosy ale ku
> mojemu zdziwieniu w ogole inaczej robione. Np. z duzym
> dodatkiem czosnku i np. wina ryzowego.
sake to jest wino ryżowe, więc nie ma problemu.
> Mysle ze od biedy mozna zamiast sake dodac sherry.
można, bez problemu. Ja czasem dodaję sake zamiast sherry ;-))
> Aoe zdaje sie ze odmian jest bez liku.
> Sos uzywany jest chyba wylacznie do marynowania miesa - w
> lodowce przez kilka godzin. To tyle co wiem...
nie tylko. Można też zrobić zupę teryiaki albo japońskie fondue.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-06 22:00:20
Temat: Re: sos teryiakiCiekawe. Pandora twierdzi, że:
> Widzialam gdzies przepis na teriyaki sos, z uzyciem wytrawnego bialego wina
> lub sherry zamiast mirin, nie wiem jak smakuje, bo sama go nie
> wyprobowalam... Ale nie moze chyba roznic sie _tak_ bardzo? Poza tym,
> potrzeba ryzowego octu, czy dostepny w Polsce?
>
Sake i ocet ryżowy są dostępne bez problemu...
To gdzie ten przepis ? ;)
Sławek
--
________ Jest wiele rzeczy niezwykłych, ale nic nie dorównuje człowiekowi.
_/ __/ __/ Sofokles
\__ \__ \___________________________________________________
____________
/___/___/ Sławomir Szczyrba steev(AT)hot.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |