Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "TomekD" <t...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ogórki w sopckiej solance kiszone ?
Date: Mon, 5 Jul 2004 18:29:56 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 30
Sender: t...@p...onet.pl@pa71.kozieglowy.sdi.tpnet.pl
Message-ID: <ccbvke$h6i$1@news.onet.pl>
References: <cacvlb$2c4$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pa71.kozieglowy.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1089044942 17618 217.98.163.71 (5 Jul 2004 16:29:02 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 5 Jul 2004 16:29:02 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:206735
Ukryj nagłówki
Użytkownik "TomekD" <t...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:cacvlb$2c4$1@news.onet.pl...
> Pozostało jeszcze trochę czasu, ale w tym roku postanowiłem w końcu
> spróbować ukisić ogórki korzystając z sopockiej solanki.
>
> Dla tych którzy nie do końca wiedzą o co chodzi, napiszę że opodal wejścia
> na sopckie molo tryska słone źródełko. Fama niesie że ogórki kiszone z
> wykorzystaniem tejże solanki nie mają sobie równych....
>
> Tyle mówi legenda a ja nijak nie mogę doszukać się sprawdzonego w praktyce
> przepisu. Pamiętam że jakieś dwa lata temu przepis publikował 'Kuryer
> Sopocki', niestety gdzieś nam się ten numer gazetki zawieruszył.
> Pamiętam że parę osób z grupy pisuje z 3miasta, może próbowaliście i
> podpowiecie ?
Na zakończenie wątku poinformuję że wyprawa do Sopotu ze sprzętem do
kiszenia ogórków lub baniakiem na wodę jest niestety skazana na
niepowodzenie.
Od października zeszłego roku źródełko nie działa.
Dobrą wiadomością jest to że powinno ruszyć znowu ale najwcześniej w połowie
sierpnia.
Całe zamieszanie wynika z jakiś zawiłości prawnych - miasto wydzierżawiło
ujęcie bodaj kąpielisku Sopot, a woda musi być zbadana.
Podobno trzeba uważać i brać wodę z właściwego 'kranika', ta stężoną a nie
rozcieńczoną do bezpośredniego spożycia.
TomekD
|