« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2006-01-19 16:21:08
Temat: Re: Olej po frytkachUżytkownik "medea" napisał:
> Może Twoja frytkownica ma opcję zmieniania wiązań w oleju? ;-)
Uwodornić olej do margaryny to standard i żadna filozofia. Odwodornić
jednak ciut trudniej ;)
Że już nie wspomnę o izomerach trans...
--
Pozdrawiam - Aicha
Dozwolone od lat 18:
http://aicha.opowiadania.org
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2006-01-19 16:32:41
Temat: Re: Olej po frytkach
Użytkownik "Aicha" <m...@p...strone> napisał w wiadomości
news:dqoea1$ntd$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Że już nie wspomnę o izomerach trans...
Izomery trans znajdziemy w tych wszystkich polecanych tu szeroko
profesjonalnych bryłach roślinnych do smażenia.
Już wolę raz na pół roku (bo tak często robię frytki) usmażyć coś 3 razy na
tym samym oleju...
Pozdrawiam, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2006-01-19 17:00:14
Temat: Re: Olej po frytkachUżytkownik "Gusiek" <a...@W...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dqof1o$6ik$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Aicha" <m...@p...strone> napisał w wiadomości
> news:dqoea1$ntd$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Że już nie wspomnę o izomerach trans...
>
> Izomery trans znajdziemy w tych wszystkich polecanych tu szeroko
> profesjonalnych bryłach roślinnych do smażenia.
> Już wolę raz na pół roku (bo tak często robię frytki) usmażyć coś 3 razy
> na
> tym samym oleju...
Niekoniecznie we wszystkich... jesli coś składa się z tylko z tłuszczu
palmowego, to problemu nie ma (o ile nie był uwodorniany dodatkowo)
DJD
co margaryn i "plant" nie znosi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2006-01-19 17:15:35
Temat: Re: Olej po frytkach
Użytkownik "dzus" <d...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dqmfu1$nbq$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości
> news:dqlhln$j1k$1@news.onet.pl...
> > Uzytkownik "Magda" <m...@i...pl> napisal w wiadomosci
> > news:dqlfhn$492$01$1@news.t-online.com...
> >> Czy olej po smazeniu frytek mozna kolejny raz uzywacc do smazenia?
> >
> > W 99,5% smazalni tak to sie robi, wiec pewnie tak.
> >
> > Ewentualnie mozna wykorzystac jako paliwo do lampki oliwnej.
> >
> to cholerstwo po przepaleniu jest cholernie rakotwórcze
Silnikowy?
Zgadzam sie:)
Przed smazeniem rowniez :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2006-01-20 13:23:21
Temat: Re: Olej po frytkachUżytkownik "Dominik Jan Domin" napisał:
> jesli coś składa się z tylko z tłuszczu palmowego, to problemu nie
> ma (o ile nie był uwodorniany dodatkowo)
No i smalec. Zdecydowanie najbardziej naturalny ;)
--
Pozdrawiam - Aicha
Dozwolone od lat 18:
http://aicha.opowiadania.org
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2006-01-20 14:32:36
Temat: Re: Olej po frytkachUżytkownik "Aicha" <m...@p...strone> napisał w wiadomości
news:dqqoaj$oc1$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Dominik Jan Domin" napisał:
>
>> jesli coś składa się z tylko z tłuszczu palmowego, to problemu nie ma (o
>> ile nie był uwodorniany dodatkowo)
>
> No i smalec. Zdecydowanie najbardziej naturalny ;)
A to najzupełniej. Ewentualnie jeszcze frytura z łoju, ale dawno już łoju w
sklepie nie widziałem... ciekawe co z nim robią.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2006-01-21 09:38:37
Temat: Re: Olej po frytkachRW napisal(a):
>>> Czy olej po smazeniu frytek mozna kolejny raz uzywacc do smazenia?
>>
>> W 99,5% smazalni tak to sie robi, wiec pewnie tak.
>>
>> Ewentualnie mozna wykorzystac jako paliwo do lampki oliwnej.
>
>Albo do silnika ;)
Znajomy Amerykanin uzywa tego do samochodu (diesel, Merc), ale ZTCP on
jakies syfy wstepnie dolewa, zeby cos tam sie wytracilo.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |