Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!fargo.
cgs.poznan.pl!news.internetia.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Małgorzata Rawska" <m...@N...poczta.gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Omlet na słodko - jak ??
Date: Thu, 9 May 2002 22:33:35 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 39
Message-ID: <abetfu$qji$1@news.gazeta.pl>
References: <a90ur1$6hc$1@news.tpi.pl> <5...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.233.183.198
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.gazeta.pl 1020983615 27250 172.20.26.240 (9 May 2002 22:33:35 GMT)
X-Complaints-To: u...@g...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 9 May 2002 22:33:35 +0000 (UTC)
X-User: mraw
X-Forwarded-For: 62.233.183.198
X-Remote-IP: 62.233.183.198
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:107586
Ukryj nagłówki
Jeszcze parę słodkich, apetycznych nadzień (z nadzienią, tfu... z nadzieją
na nieprzytycie):
1. jabłuszka pokrojone w plasterki usmażyć na maśle, pod koniec dodać
namoczone rodzynki, delikatnie wyłożyć na upieczony omlet,skropić calvadosem
i posypać struganymi migdałami (migdały dla aromatu podprażyć wcześniej na
suchej patelni)
2.plastry jędrnych, ale dojrzałych bananów podsmażyć na masełku, posypać
kokosem
3.marmolada pomarańczowa skropiona likierem pomarańczowym, posypana wiórkami
skórki pomarańczowej (takiej miękkiej,blanszowanej) i posypana cukrem pudrem
4.owoce (porzeczki,maliny,truskawki,wydrelowane wiśnie,jagody lub poziomki)
+ twarożek śmietankowy + cukier waniliowy + ciut aromatu rumowego lub
likieru pomarańczowego (ja dawałam i to i to -ot,łakomstwo...) + ubita
śmietanka kremówka z cukrem
5.OMLET OSZUKANIEC
5-6 kiwi pokroić w plasterki, 8 daktyli wydrelować i "oskórować", pokropić
toto likierem pomarańczowym (lub sokiem ze świeżo wyciśniętej pomarańczy) w
ilości ok. 3-4 łyżek, dodać cukier(może być puder - ok.łyżki, cukier
waniliowy; ognioodporną formę wyłożyć zwykłymi biszkoptami,wyłożyć masą
owocową, zalać masą omletową (piana z 3 białek + 3 żółtka + 10dag cukru
pudru), włożyć do nagrzanego piekarnika (200st.C) i piec 15 min. Po wyjęciu
posypać cukrem pudrem,udekorować plasterkami kiwi (jeśli się zdąży) i
puszysty omlet postarać się donieść do stołu :)
..albo może jeszcze z kremem budyniowym na gęsto i poziomkami...
mniam
a jak zasłodzi nas to zagryźć omlecikiem ze śzparagami, świeżo zebranymi o
świcie...
Pozjadłam,tfu co ja gadam... pozdrawiam, mniam, mniam, mniam...
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|