Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Opinia - automat do chleba ELTA BA123
Date: Wed, 26 Dec 2007 18:50:54 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 48
Message-ID: <1efqw44nxchpb.m0pxau5gieu2$.dlg@40tude.net>
References: <fkt127$ff6$1@news.onet.pl> <fku202$k67$1@news.onet.pl>
Reply-To: i...@w...pl
NNTP-Posting-Host: bms80.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1198691967 4265 83.28.238.80 (26 Dec 2007 17:59:27 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 26 Dec 2007 17:59:27 +0000 (UTC)
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:308058
Ukryj nagłówki
Dnia Wed, 26 Dec 2007 18:11:14 +0100, Fishman napisał(a):
> Killer pisze:
>> Witam
>> Zanosze sie z zamiarem kupna automatu do pieczenia chleba. Widzac po ilosci
>> kupujacych na tej aukcji, wydaje sie ze to popularny model. Czytalem tez
>> opinie lecz na kilku roznych stronach te opinie sa te same, wystawione przez
>> te same osoby. Jesli ktos z was, grupowicze, moglby dodac swoje zdanie - to
>> poprosze :)
>> http://www.allegro.pl/item283444575_duzy_automat_do_
chleba_1000_elta_ba123_od_jksklep.html
>
> Dużo za drogo, dostaniesz taki sam za połowę tej ceny.
>
>> Dlaczego maszyna z dwoma mieszadlami jest praktyczniejsza?
>
> Po prostu lepiej wyrabia ciasto. Do tego w jednołopatkowym automacie
> foremka jest prawie kwadratowa, więc i chleb jakby mniej "praktyczny".
>
>> Gdzies rowniez
>> przeczytalem ze jednorazowo mozna tez piec dwa rozne chlebki.
>
> Tylko jeżeli masz specjalną formę.
>
>> Co oprocz
>> marmolady, ciasta na pizze mozna w takiej maszynie dodatkowo jeszcze zrobic?
>
> Ciasto drożdżowe, ciasto na makaron.
Automat mi się nie sprawdził, ponieważ lubię chleb dobrze wypieczony, a w
automacie raczej jest to nie do uzyskania: wierzch chleba jest za jasny;
poza tym pozostające w cieście mieszadła sa denerwujące - z biegiem czasu
coraz trudniej je wyjąć, być może z powodu rosnącej porowatości ich
powłoki. Wolę zatem piekarnik, a do wyrabiania ciasta robot - jakiś mocny,
ja mam Bosch MUM. Wyrabiam ciasto robotrm, rośnie 3 razy w jego misie bez
wyjmowania, po czym przekładam do form - za jednym razem robię 2 duże
chleby, a w automacie 1. Chleb ponadto jest smaczniejszy, nie kluchowaty -
ma mozliwość odparowania podczas pieczenia i tworzy się piękna, rumiana
skórka - w automacie jest to nie do uzyskania. Owszem awaryjnie mam zamiar
kiedyś użyć automatu, ale długo poczeka.
--
XL wiosenna
====================================================
================
"Jeżeli ktoś naprawdę cię nienawidził, to tylko dlatego, że nie mógł być
taki, jak ty."
====================================================
================
Poprzedni profil:
http://groups.google.com/groups/profile?enc_user=LWs
rThYAAABr-nqNxKREgaFPDG6Ht91aF6sPCqGHHKkulQEP0yp8Qg
|