« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2022-06-02 11:56:48
Temat: Re: Ostrzenie nożaOn 6/2/22 11:47 AM, WM wrote:
> W dniu 2022-06-02 o 10:13, Wiesiaczek pisze:
>> On 6/2/22 10:03 AM, Akarm wrote:
>>> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
>>>
>>>>
>>>> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
>>>> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
>>>> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
>>>> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
>>>> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
>>>> świeżego pieczywa lub mięsa.
>>>> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów),
>>>> i nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
>>>> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama
>>>> krawędź tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2
>>>> mm.
>>>> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
>>>> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie
>>>> sprawia najmniejszych problemów.
>>>>
>>>> Ale co kto lubi :)
>>>>
>>>
>>> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
>>>
>>> ||
>>> ||
>>> ||
>>> \/
>>>
>>> albo:
>>>
>>> ||
>>> ||
>>> ||
>>> |/
>>>
>>> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
>>> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to
>>> nie tylko noży.
>>>
>>
>> Owszem, jest inny.
>> W przybliżeniu taki - V
>> Tylko dwie płaszczyzny: lewa i prawa.
>>
>>
>>
>>
>>
>
> Jest jeszcze nóż samoostrzący się.
> Hartują go tylko z jednej strony, która pozostaje ostra bo ścierana jest
> głównie strona druga.
> Noże o falistych ostrzach tak hartują laserem.
>
> WM
Ciekawostka :) Dzięki za info.
No ale idąc dalej, można użyć noża laserowego! :)
Tego już nie mam jak naostrzyć! :)
--
Wiesiaczek (dziś z podkarpackiej wsi)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
Ja chcę pić w wolnym kraju, niech żyje POLEXIT!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2022-06-02 13:08:45
Temat: Re: Ostrzenie nożaW dniu 2022-06-02 o 11:56, Wiesiaczek pisze:
> On 6/2/22 11:47 AM, WM wrote:
>> W dniu 2022-06-02 o 10:13, Wiesiaczek pisze:
>>> On 6/2/22 10:03 AM, Akarm wrote:
>>>> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
>>>>
>>>>>
>>>>> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
>>>>> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
>>>>> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
>>>>> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
>>>>> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy
>>>>> krojeniu świeżego pieczywa lub mięsa.
>>>>> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów),
>>>>> i nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
>>>>> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama
>>>>> krawędź tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok.
>>>>> 2 mm.
>>>>> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
>>>>> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie
>>>>> sprawia najmniejszych problemów.
>>>>>
>>>>> Ale co kto lubi :)
>>>>>
>>>>
>>>> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
>>>>
>>>> ||
>>>> ||
>>>> ||
>>>> \/
>>>>
>>>> albo:
>>>>
>>>> ||
>>>> ||
>>>> ||
>>>> |/
>>>>
>>>> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi
>>>> tnącej.
>>>> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to
>>>> nie tylko noży.
>>>>
>>>
>>> Owszem, jest inny.
>>> W przybliżeniu taki - V
>>> Tylko dwie płaszczyzny: lewa i prawa.
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>
>>
>> Jest jeszcze nóż samoostrzący się.
>> Hartują go tylko z jednej strony, która pozostaje ostra bo ścierana
>> jest głównie strona druga.
>> Noże o falistych ostrzach tak hartują laserem.
>>
>> WM
>
> Ciekawostka :) Dzięki za info.
> No ale idąc dalej, można użyć noża laserowego! :)
> Tego już nie mam jak naostrzyć! :)
>
>
>
To jest przykład patentu na samoostrzące się ostrze:
https://patents.google.com/patent/US20200215646A1
Kształt takiego ostrza jest ciekawy:
https://patentimages.storage.googleapis.com/ae/a5/ab
/8da8798961c973/US20200215646A1-20200709-D00004.png
WM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2022-06-02 13:18:01
Temat: Re: Ostrzenie nożaOn Thu, 2 Jun 2022 10:03:34 +0200, Akarm wrote:
> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
>
>||
>||
>||
> \/
>
> albo:
>
>||
>||
>||
>|/
>
> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
> tylko noży.
Sa.
Przypadek drugi jak u ciebie, tylko "fazka" ma np 1 cm szerokosci.
A na samym ostrzu to juz do wyboru twoje dwie wersje.
Albo noz trojkatny/trapezowy w przekroju.
Od strony grzbietu np 2 mm grubosci, przy ostrzu znacznie mniej,
a samo ostrze ... znow dwie wersje.
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2022-06-02 14:41:46
Temat: Re: Ostrzenie nożaW dniu 02.06.2022 o 13:18, J.F pisze:
> On Thu, 2 Jun 2022 10:03:34 +0200, Akarm wrote:
>> nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
>> tylko noży.
>
> Sa.
>
Nie. Nie ma.
Każda krawędź tnąca jest ostrzona albo z jednej strony (klasyczny
przykład to dłuto), albo z dwóch stron, jak np. siekiera czy kosa.
I jeszcze jeden obiegowy idiotyzm muszę sprostować: nie ma noży
laserowych, czy laserowo ostrzonych. Każdy nóż jest ostrzony za pomocą
kamieni szlifierskich, które mogą być z różnych (czasem dziwnych)
materiałów, a na dokładkę różnego kształtu.
--
-
Akarm
Nie trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2022-06-02 15:00:28
Temat: Re: Ostrzenie nożaOn Thu, 2 Jun 2022 14:41:46 +0200, Akarm wrote:
> W dniu 02.06.2022 o 13:18, J.F pisze:
>> On Thu, 2 Jun 2022 10:03:34 +0200, Akarm wrote:
>>> nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
>>> tylko noży.
>>
>> Sa.
> Nie. Nie ma.
> Każda krawędź tnąca jest ostrzona albo z jednej strony (klasyczny
> przykład to dłuto), albo z dwóch stron, jak np. siekiera czy kosa.
Ale to pisz, ze chodzi ci o krawedz tnącą, a nie cały nóz.
> I jeszcze jeden obiegowy idiotyzm muszę sprostować: nie ma noży
> laserowych, czy laserowo ostrzonych. Każdy nóż jest ostrzony za pomocą
> kamieni szlifierskich, które mogą być z różnych (czasem dziwnych)
> materiałów, a na dokładkę różnego kształtu.
Rzekomo jednak są.
Tzn laser ma hartowac jedną powierzchnie noza bardzo plytko,
a potem druga strona sie wyciera, a ta twarda cienka zostaje.
Naostrzenia pierwszego wymaga normalnego, na szlifierce
P.S. I jeszcze jest cos takiego
https://www.ctemag.com/products/vlaser-270-laser-bas
ed-sharpening-machine
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2022-06-02 17:39:38
Temat: Re: Ostrzenie nożaW dniu 02.06.2022 o 15:00, J.F pisze:
>
> Ale to pisz, ze chodzi ci o krawedz tnącą, a nie cały nóz.
>
Głownie mogą mieć różne kształty, ale wszystko sprowadza się w zasadzie
wyłącznie do krawędzi tnącej. To krawędź tnąca ma być ostra, to krawędź
tnącą się ostrzy.
I o ostrzenie pytał wątkotwórca.
Na pewno noża nie naostrzy się na polerce, na pewno noża nie naostrzy
się laserem. Nóż naostrzy się na osełce.
>
> Rzekomo jednak są.
> Tzn laser ma hartowac jedną powierzchnie noza bardzo plytko,
> a potem druga strona sie wyciera, a ta twarda cienka zostaje.
> Naostrzenia pierwszego wymaga normalnego, na szlifierce
>
Brnąc w ten absurd, można sobie kupić "ostrzałkę laserową". :D
https://www.youtube.com/watch?v=pmZdr2dSrro
Powtarzam: nie ma czegoś takiego, jak "noże laserowe" czy noże "laserowo
ostrzone".
>
> P.S. I jeszcze jest cos takiego
> https://www.ctemag.com/products/vlaser-270-laser-bas
ed-sharpening-machine
>
Też nic o "laserowym ostrzeniu".
Zainteresowani mogę nawet porozmawiać z przedstawicielstwem w Polsce,
może uda się ten bełkot przetłumaczyć na język zrozumiały dla ludzi:
https://www.vollmer-group.com/pl/aktualnosci-wydarze
nia/aktualnosci/szczegol/vollmer-schaerft-werkzeuge-
mit-laserlicht
--
-
Akarm
Nie trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2022-06-02 18:08:55
Temat: Re: Ostrzenie nożaOn Thu, 2 Jun 2022 17:39:38 +0200, Akarm wrote:
> W dniu 02.06.2022 o 15:00, J.F pisze:
>> Ale to pisz, ze chodzi ci o krawedz tnącą, a nie cały nóz.
>>
> Głownie mogą mieć różne kształty, ale wszystko sprowadza się w zasadzie
> wyłącznie do krawędzi tnącej. To krawędź tnąca ma być ostra, to krawędź
> tnącą się ostrzy.
Skoro maja rozne ksztalty, to widac i to jest istotne :-)
> I o ostrzenie pytał wątkotwórca.
no ale jak masz noz taki
| |
| |
| |
| /
| /
| /
| /
| /
V
Gdzie ta czesc skosna ma np 1cm szerokosci, to jak ostrzyc?
> Na pewno noża nie naostrzy się na polerce, na pewno noża nie naostrzy
> się laserem. Nóż naostrzy się na osełce.
Hm, polerowanie tez forma szlifowania.
>> Rzekomo jednak są.
>> Tzn laser ma hartowac jedną powierzchnie noza bardzo plytko,
>> a potem druga strona sie wyciera, a ta twarda cienka zostaje.
>> Naostrzenia pierwszego wymaga normalnego, na szlifierce
>>
>
> Brnąc w ten absurd, można sobie kupić "ostrzałkę laserową". :D
> https://www.youtube.com/watch?v=pmZdr2dSrro
> Powtarzam: nie ma czegoś takiego, jak "noże laserowe" czy noże "laserowo
> ostrzone".
Nie mowie o ostrzeniu, ale mowisz, ze te wszyskie "noze laserowe"
to oszustwo?
Ciekawe - faktycznie nie moge znalezc nic takiego o nozach kuchennych.
Jest laserowe hartowanie
https://www.youtube.com/watch?v=smczvS2kPr8
https://delaser.es/en/matriceria/
>> P.S. I jeszcze jest cos takiego
>> https://www.ctemag.com/products/vlaser-270-laser-bas
ed-sharpening-machine
>>
> Też nic o "laserowym ostrzeniu".
No jak - maszyna ostrząca, laserowa.
> Zainteresowani mogę nawet porozmawiać z przedstawicielstwem w Polsce,
> może uda się ten bełkot przetłumaczyć na język zrozumiały dla ludzi:
>
> https://www.vollmer-group.com/pl/aktualnosci-wydarze
nia/aktualnosci/szczegol/vollmer-schaerft-werkzeuge-
mit-laserlicht
Poczekaj jeszcze troche, moze bedzie gotowa maszyna :-)
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
38. Data: 2022-06-02 19:02:14
Temat: Re: Ostrzenie nożaW dniu 02.06.2022 o 18:08, J.F pisze:
>
> no ale jak masz noz taki
> | |
> | |
> | |
> | /
> | /
> | /
> | /
> | /
> V
>
> Gdzie ta czesc skosna ma np 1cm szerokosci, to jak ostrzyc?
>
Wszystko ostrzy się tak samo.
Już podawałem odpowiedni link, ale powtórzę:
https://www.youtube.com/watch?v=XXHxsd7PYqI
Zaś tutaj masz nóż z bardzo szeroką (według mnie sporo ponad jeden
centymetr) krawędzią tnącą:
https://www.youtube.com/watch?v=0P6klz6BTek
Wszystkie noże ostrzy się tak samo.
>
> Hm, polerowanie tez forma szlifowania.
Ale nie ostrzenia.
>
> Nie mowie o ostrzeniu, ale mowisz, ze te wszyskie "noze laserowe"
> to oszustwo?
>
Tak, chwyt marketingowy. Nie istnieją "noże laserowe".
> Ciekawe - faktycznie nie moge znalezc nic takiego o nozach kuchennych.
>
> Jest laserowe hartowanie
> https://www.youtube.com/watch?v=smczvS2kPr8
>
> https://delaser.es/en/matriceria/
Obróbka cieplna to trochę inne zagadnienie, jakby...
>
> Poczekaj jeszcze troche, moze bedzie gotowa maszyna :-)
>
Tak. Ale laser służyć będzie (jak podobno już w niektórych automatach
szlifujących) do odpowiedniego prowadzenia.
--
-
Akarm
Nie trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
39. Data: 2022-06-04 13:15:28
Temat: Re: Ostrzenie nożaW dniu 02.06.2022 o 10:13, Wiesiaczek pisze:
> On 6/2/22 10:03 AM, Akarm wrote:
>> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
>>
>>>
>>> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
>>> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
>>> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
>>> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
>>> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
>>> świeżego pieczywa lub mięsa.
>>> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
>>> nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
>>> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama
>>> krawędź tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
>>> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
>>> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie
>>> sprawia najmniejszych problemów.
>>>
>>> Ale co kto lubi :)
>>>
>>
>> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
>>
>> ||
>> ||
>> ||
>> \/
>>
>> albo:
>>
>> ||
>> ||
>> ||
>> |/
>>
>> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
>> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
>> tylko noży.
>>
>
> Owszem, jest inny.
> W przybliżeniu taki - V
> Tylko dwie płaszczyzny: lewa i prawa.
>
Potwierdzam.I ten sposób naostrzenia z jedną płaszczyzną po każdej
stronie się nawet jakoś fachowo nazywa, tylko kurna nie mogę teraz
przypomnieć jak.
Na przykład noże firmy rockstead są tak ostrzone.
O, znalazłem" V-edge", ale jakaś polska nazwa też chyba na to była.
https://www.kitchenknifeguru.com/wp-content/uploads/
2012/01/knife-edge-styles3.png
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
40. Data: 2022-07-12 23:50:08
Temat: Re: Ostrzenie nożawtorek, 24 maja 2022 o 14:14:52 UTC+2 trybun napisał(a):
> Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
> Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
> naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej tępy.
> Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
akópy kroi?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |