« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2022-05-24 14:14:48
Temat: Ostrzenie noża
Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej tępy.
Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2022-05-26 12:24:37
Temat: Re: Ostrzenie nożaW dniu 2022-05-24 o 14:14, trybun pisze:
>
> Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
> Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
> naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej tępy.
> Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
>
nóż dobrej klasy wymaga dobrego szlifierza.
pozdr
Stefan
--
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
https://www.avast.com/antivirus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2022-05-26 16:37:35
Temat: Re: Ostrzenie nożaW dniu 24.05.2022 o 14:14, trybun pisze:
>
> Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
> Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
> naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej tępy.
> Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
>
Porządna tarcza polerska i pasta, najlepiej zielona.
+ trochę zręczności w palcach :)
--
Wiesiaczek (dziś z DC)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
Ja chcę pić w wolnym kraju, niech żyje POLEXIT!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2022-05-27 17:53:49
Temat: Re: Ostrzenie nożaW dniu 26.05.2022 o 12:24, Stefan pisze:
> W dniu 2022-05-24 o 14:14, trybun pisze:
>>
>> Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
>> Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
>> naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej tępy.
>> Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
>>
> nóż dobrej klasy wymaga dobrego szlifierza.
> pozdr
> Stefan
>
A dobry szlifierz potrzebuje dobrego sprzętu.. Te elektryczne ostrzałki
czasem oferowane w Lidlu nadadzą się do czegoś?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2022-05-27 17:54:22
Temat: Re: Ostrzenie nożaW dniu 26.05.2022 o 16:37, Wiesiaczek pisze:
> W dniu 24.05.2022 o 14:14, trybun pisze:
>>
>> Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
>> Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
>> naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej tępy.
>> Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
>>
>
> Porządna tarcza polerska i pasta, najlepiej zielona.
> + trochę zręczności w palcach :)
>
Tarcza polerska? Mógłbyś rozwinąć?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2022-05-28 00:50:14
Temat: Re: Ostrzenie nożapiątek, 27 maja 2022 o 17:54:22 UTC+2 trybun napisał(a):
> W dniu 26.05.2022 o 16:37, Wiesiaczek pisze:
> > W dniu 24.05.2022 o 14:14, trybun pisze:
> >>
> >> Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
> >> Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
> >> naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej tępy.
> >> Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
> >>
> >
> > Porządna tarcza polerska i pasta, najlepiej zielona.
> > + trochę zręczności w palcach :)
> >
> Tarcza polerska? Mógłbyś rozwinąć?
Kiedyś jak fryzjerzy golili brzytwami to przed goleniem polerowali ostrze na
skórzanym pasie. Żeby nóż był ostry jak brzytwa też powinien mieć polerowane ostrze.
Z eksperymentów z nożami jakiś czas temu kupiłem tasak. Od tamtego czasu używam
jeszcze jednego noża oprócz tasaka. Tasakiem marnie się chleb masłem smaruje.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2022-05-28 08:08:43
Temat: Re: Ostrzenie nożaW dniu 2022-05-27 o 17:53, trybun pisze:
> W dniu 26.05.2022 o 12:24, Stefan pisze:
>> W dniu 2022-05-24 o 14:14, trybun pisze:
>>>
>>> Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
>>> Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
>>> naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej tępy.
>>> Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
>>>
>> nóż dobrej klasy wymaga dobrego szlifierza.
>> pozdr
>> Stefan
>>
>
> A dobry szlifierz potrzebuje dobrego sprzętu.. Te elektryczne ostrzałki
> czasem oferowane w Lidlu nadadzą się do czegoś?
>
chyba gwoździe naostrzyć
pozdr
Stefan
--
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
https://www.avast.com/antivirus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2022-05-28 08:22:30
Temat: Re: Ostrzenie nożaW dniu 2022-05-28 o 00:50, Zenek Kapelinder pisze:
> piątek, 27 maja 2022 o 17:54:22 UTC+2 trybun napisał(a):
>> W dniu 26.05.2022 o 16:37, Wiesiaczek pisze:
>>> W dniu 24.05.2022 o 14:14, trybun pisze:
>>>>
>>>> Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
>>>> Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
>>>> naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej tępy.
>>>> Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
>>>>
>>>
>>> Porządna tarcza polerska i pasta, najlepiej zielona.
>>> + trochę zręczności w palcach :)
>>>
>> Tarcza polerska? Mógłbyś rozwinąć?
> Kiedyś jak fryzjerzy golili brzytwami to przed goleniem polerowali ostrze na
skórzanym pasie. Żeby nóż był ostry jak brzytwa też powinien mieć polerowane ostrze.
Z eksperymentów z nożami jakiś czas temu kupiłem tasak. Od tamtego czasu używam
jeszcze jednego noża oprócz tasaka. Tasakiem marnie się chleb masłem smaruje.
mój śp Stryj był fryzjerem. Miał zakład na Rynku w Wadowicach. Co jakiś
czas przyjeżdżał do Krakowa i przywoził swoje akcesoria do szlifierza na
ul. Karmelickiej (w dawnym ratuszu Garbar). Pamiętam takie słówka - na
magnesówce, najlepsze pasty cwinglera?
Sam zaniosłem mu kilka noży domowych, krzywił się ale naostrzył tak, że
siostra nie wiedziała kiedy krojąc chleb odcięła sobie opuszkę palca :)
Już dawno tam szlifierza nie ma , kilka lat temu dałem noże do
naostrzenia na Nowym Kleparzu.
pozdr
Stefan
--
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
https://www.avast.com/antivirus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2022-05-28 11:22:45
Temat: Re: Ostrzenie nożaW dniu 28.05.2022 o 08:08, Stefan pisze:
> W dniu 2022-05-27 o 17:53, trybun pisze:
>> W dniu 26.05.2022 o 12:24, Stefan pisze:
>>> W dniu 2022-05-24 o 14:14, trybun pisze:
>>>>
>>>> Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
>>>> Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
>>>> naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej
>>>> tępy. Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
>>>>
>>> nóż dobrej klasy wymaga dobrego szlifierza.
>>> pozdr
>>> Stefan
>>>
>>
>> A dobry szlifierz potrzebuje dobrego sprzętu.. Te elektryczne
>> ostrzałki czasem oferowane w Lidlu nadadzą się do czegoś?
>>
> chyba gwoździe naostrzyć
> pozdr
> Stefan
>
Wygląda na to że zrobiłem dobry interes nie kupując tego sprzętu.. ?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2022-05-28 11:23:24
Temat: Re: Ostrzenie nożaW dniu 28.05.2022 o 00:50, Zenek Kapelinder pisze:
> piątek, 27 maja 2022 o 17:54:22 UTC+2 trybun napisał(a):
>> W dniu 26.05.2022 o 16:37, Wiesiaczek pisze:
>>> W dniu 24.05.2022 o 14:14, trybun pisze:
>>>> Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
>>>> Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
>>>> naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej tępy.
>>>> Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
>>>>
>>> Porządna tarcza polerska i pasta, najlepiej zielona.
>>> + trochę zręczności w palcach :)
>>>
>> Tarcza polerska? Mógłbyś rozwinąć?
> Kiedyś jak fryzjerzy golili brzytwami to przed goleniem polerowali ostrze na
skórzanym pasie. Żeby nóż był ostry jak brzytwa też powinien mieć polerowane ostrze.
Z eksperymentów z nożami jakiś czas temu kupiłem tasak. Od tamtego czasu używam
jeszcze jednego noża oprócz tasaka. Tasakiem marnie się chleb masłem smaruje.
No fakt.. Muszę kupić skórzany pas i spróbować. Pamiętam jeszcze że
brzytwę szło podostrzyć na tzw marmurku. Tylko czy coś takiego jeszcze
jest dostępne, no i gdzie tego szukać? U mnie zasadniczo reszta noży to
zwykle barachło, ale nad TYM z wiadomości warto by popracować.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |