Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!2.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!news.uzoreto.com!aioe.org!news.chmurka.net!.POSTED.89-64-
46-88.dynamic.chello.pl!not-for-mail
From: Stefan <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ostrzenie noża
Date: Sat, 28 May 2022 08:22:30 +0200
Organization: news.chmurka.net
Message-ID: <t6sf35$ebo$1$Stefan@news.chmurka.net>
References: <t6ii7q$25h$1@gioia.aioe.org> <t6o3bf$1su0$1@gioia.aioe.org>
<t6qs7d$7f8$2@gioia.aioe.org>
<a...@g...com>
NNTP-Posting-Host: 89-64-46-88.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Sat, 28 May 2022 06:22:29 +0000 (UTC)
Injection-Info: news.chmurka.net; posting-account="Stefan";
posting-host="89-64-46-88.dynamic.chello.pl:89.64.46.88";
logging-data="14712";
mail-complaints-to="abuse-news.(at).chmurka.net"
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:91.0) Gecko/20100101
Thunderbird/91.9.1
X-Antivirus-Status: Clean
X-Antivirus: Avast (VPS 220528-0, 2022-5-28), Outbound message
In-Reply-To: <a...@g...com>
Content-Language: pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383552
Ukryj nagłówki
W dniu 2022-05-28 o 00:50, Zenek Kapelinder pisze:
> piątek, 27 maja 2022 o 17:54:22 UTC+2 trybun napisał(a):
>> W dniu 26.05.2022 o 16:37, Wiesiaczek pisze:
>>> W dniu 24.05.2022 o 14:14, trybun pisze:
>>>>
>>>> Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
>>>> Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
>>>> naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej tępy.
>>>> Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
>>>>
>>>
>>> Porządna tarcza polerska i pasta, najlepiej zielona.
>>> + trochę zręczności w palcach :)
>>>
>> Tarcza polerska? Mógłbyś rozwinąć?
> Kiedyś jak fryzjerzy golili brzytwami to przed goleniem polerowali ostrze na
skórzanym pasie. Żeby nóż był ostry jak brzytwa też powinien mieć polerowane ostrze.
Z eksperymentów z nożami jakiś czas temu kupiłem tasak. Od tamtego czasu używam
jeszcze jednego noża oprócz tasaka. Tasakiem marnie się chleb masłem smaruje.
mój śp Stryj był fryzjerem. Miał zakład na Rynku w Wadowicach. Co jakiś
czas przyjeżdżał do Krakowa i przywoził swoje akcesoria do szlifierza na
ul. Karmelickiej (w dawnym ratuszu Garbar). Pamiętam takie słówka - na
magnesówce, najlepsze pasty cwinglera?
Sam zaniosłem mu kilka noży domowych, krzywił się ale naostrzył tak, że
siostra nie wiedziała kiedy krojąc chleb odcięła sobie opuszkę palca :)
Już dawno tam szlifierza nie ma , kilka lat temu dałem noże do
naostrzenia na Nowym Kleparzu.
pozdr
Stefan
--
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
https://www.avast.com/antivirus
|