Data: 2022-05-31 18:50:18
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: Wiesiaczek <c...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 5/31/22 6:28 PM, trybun wrote:
> W dniu 31.05.2022 o 06:45, Wiesiaczek pisze:
>> On 5/27/22 5:54 PM, trybun wrote:
>>> W dniu 26.05.2022 o 16:37, Wiesiaczek pisze:
>>>> W dniu 24.05.2022 o 14:14, trybun pisze:
>>>>>
>>>>> Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
>>>>> Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
>>>>> naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej
>>>>> tępy. Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
>>>>>
>>>>
>>>> Porządna tarcza polerska i pasta, najlepiej zielona.
>>>> + trochę zręczności w palcach :)
>>>>
>>>
>>> Tarcza polerska? Mógłbyś rozwinąć?
>>>
>>
>> Nie zaglądałem tu z powodu zmiany systemu, ale już odpowiadam: Tarcza
>> polerska to tarcza zszyta z wielu warstw materiału (bawełna?) o
>> średnicy 20-50 cm zakłądana na wał szlifierki lub innego sporego silnika.
>> Przed polerowaniem naciera się ją właśnie pastą polerską (na obrotach)
>> i dalej już prosto. Używa się jak zwykłej ostrzałki tarczowej. Dla
>> noża proponuję podłożyć płasko kawałek metalowej płytki wystającej
>> poza krawędź ostrza po to, zeby nie zaokrąglić samej krawędzi ostrza.
>>
>> Trochę to enigmatycznie brzmi, ale w rzeczywistości jest proste:)
>>
>> Sądzę, że takie ostzenie nie ma sobie równych.
>>
>> Uwaga, zielona (chromowa) pasta polerska pomimo, że nie zostawia rys,
>> całkiem sprawnie zbiera materiał i trzeba uważać, żeby nie przedobrzyć :)
>>
>
> A gdzie szukać takiej tarczy? Mam szlifierkę stołowa, i ręczną, może
> udałoby się na nich ją zamontować..
>
Pierwsza z brzegu:
https://www.sklep.staltech.pl/Tarcza-polerska-baweln
a-300x50x40/648
Oczywiście może być inna podobna, długo nie szukałem:)
--
Wiesiaczek (dziś z podkarpackiej wsi)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
Ja chcę pić w wolnym kraju, niech żyje POLEXIT!
|