Data: 2022-05-31 18:28:38
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: trybun <M...@j...cb>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 31.05.2022 o 06:45, Wiesiaczek pisze:
> On 5/27/22 5:54 PM, trybun wrote:
>> W dniu 26.05.2022 o 16:37, Wiesiaczek pisze:
>>> W dniu 24.05.2022 o 14:14, trybun pisze:
>>>>
>>>> Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
>>>> Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
>>>> naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej
>>>> tępy. Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
>>>>
>>>
>>> Porządna tarcza polerska i pasta, najlepiej zielona.
>>> + trochę zręczności w palcach :)
>>>
>>
>> Tarcza polerska? Mógłbyś rozwinąć?
>>
>
> Nie zaglądałem tu z powodu zmiany systemu, ale już odpowiadam: Tarcza
> polerska to tarcza zszyta z wielu warstw materiału (bawełna?) o
> średnicy 20-50 cm zakłądana na wał szlifierki lub innego sporego silnika.
> Przed polerowaniem naciera się ją właśnie pastą polerską (na obrotach)
> i dalej już prosto. Używa się jak zwykłej ostrzałki tarczowej. Dla
> noża proponuję podłożyć płasko kawałek metalowej płytki wystającej
> poza krawędź ostrza po to, zeby nie zaokrąglić samej krawędzi ostrza.
>
> Trochę to enigmatycznie brzmi, ale w rzeczywistości jest proste:)
>
> Sądzę, że takie ostzenie nie ma sobie równych.
>
> Uwaga, zielona (chromowa) pasta polerska pomimo, że nie zostawia rys,
> całkiem sprawnie zbiera materiał i trzeba uważać, żeby nie przedobrzyć :)
>
A gdzie szukać takiej tarczy? Mam szlifierkę stołowa, i ręczną, może
udałoby się na nich ją zamontować..
|