Data: 2022-05-31 06:45:11
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: Wiesiaczek <c...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 5/27/22 5:54 PM, trybun wrote:
> W dniu 26.05.2022 o 16:37, Wiesiaczek pisze:
>> W dniu 24.05.2022 o 14:14, trybun pisze:
>>>
>>> Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
>>> Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
>>> naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej tępy.
>>> Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
>>>
>>
>> Porządna tarcza polerska i pasta, najlepiej zielona.
>> + trochę zręczności w palcach :)
>>
>
> Tarcza polerska? Mógłbyś rozwinąć?
>
Nie zaglądałem tu z powodu zmiany systemu, ale już odpowiadam: Tarcza
polerska to tarcza zszyta z wielu warstw materiału (bawełna?) o średnicy
20-50 cm zakłądana na wał szlifierki lub innego sporego silnika.
Przed polerowaniem naciera się ją właśnie pastą polerską (na obrotach) i
dalej już prosto. Używa się jak zwykłej ostrzałki tarczowej. Dla noża
proponuję podłożyć płasko kawałek metalowej płytki wystającej poza
krawędź ostrza po to, zeby nie zaokrąglić samej krawędzi ostrza.
Trochę to enigmatycznie brzmi, ale w rzeczywistości jest proste:)
Sądzę, że takie ostzenie nie ma sobie równych.
Uwaga, zielona (chromowa) pasta polerska pomimo, że nie zostawia rys,
całkiem sprawnie zbiera materiał i trzeba uważać, żeby nie przedobrzyć :)
--
Wiesiaczek (dziś z DC)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
Ja chcę pić w wolnym kraju, niech żyje POLEXIT!
|