Data: 2022-05-30 12:05:20
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: trybun <M...@j...cb>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 29.05.2022 o 03:04, Marcin Debowski pisze:
> On 2022-05-28, trybun <M...@j...cb> wrote:
>> W dniu 28.05.2022 o 00:50, Zenek Kapelinder pisze:
>>> piątek, 27 maja 2022 o 17:54:22 UTC+2 trybun napisał(a):
>>>> W dniu 26.05.2022 o 16:37, Wiesiaczek pisze:
>>>>> W dniu 24.05.2022 o 14:14, trybun pisze:
>>>>>> Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
>>>>>> Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
>>>>>> naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej tępy.
>>>>>> Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
>>>>>>
>>>>> Porządna tarcza polerska i pasta, najlepiej zielona.
>>>>> + trochę zręczności w palcach :)
>>>>>
>>>> Tarcza polerska? Mógłbyś rozwinąć?
>>> Kiedyś jak fryzjerzy golili brzytwami to przed goleniem polerowali ostrze na
skórzanym pasie. Żeby nóż był ostry jak brzytwa też powinien mieć polerowane ostrze.
Z eksperymentów z nożami jakiś czas temu kupiłem tasak. Od tamtego czasu używam
jeszcze jednego noża oprócz tasaka. Tasakiem marnie się chleb masłem smaruje.
>> No fakt.. Muszę kupić skórzany pas i spróbować. Pamiętam jeszcze że
>> brzytwę szło podostrzyć na tzw marmurku. Tylko czy coś takiego jeszcze
>> jest dostępne, no i gdzie tego szukać? U mnie zasadniczo reszta noży to
>> zwykle barachło, ale nad TYM z wiadomości warto by popracować.
> No to może spróbuj papier ścierny odpowiedniej granulacji? Papier ścierny to
> nie tylko granulacja typu piasek, a też bardzo subtelna, dająca prawie
> lustrzane wykończenie. Coś P800 i powyżej mogłoby się pewnie nadać.
>
> Przekierowuję na pl.sci.inzynieria, tam Ci powinni konkretniej doradzić,
> może też w kwestii skóry i marmurku.
>
Super, o coś takiego właśnie mi chodzi. Papier P800?
Niestety, używany serwer newsów chyba nie obsługuje tej grupy bo nie
widzę jej na liście dodania do czytnika.
|