Data: 2022-05-29 08:00:25
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: Stefan <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2022-05-28 o 00:50, Zenek Kapelinder pisze:
> piątek, 27 maja 2022 o 17:54:22 UTC+2 trybun napisał(a):
>> W dniu 26.05.2022 o 16:37, Wiesiaczek pisze:
>>> W dniu 24.05.2022 o 14:14, trybun pisze:
>>>>
>>>> Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
>>>> Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
>>>> naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej tępy.
>>>> Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
>>>>
>>>
>>> Porządna tarcza polerska i pasta, najlepiej zielona.
>>> + trochę zręczności w palcach :)
>>>
>> Tarcza polerska? Mógłbyś rozwinąć?
> Kiedyś jak fryzjerzy golili brzytwami to przed goleniem polerowali ostrze na
skórzanym pasie. Żeby nóż był ostry jak brzytwa też powinien mieć polerowane ostrze.
Z eksperymentów z nożami jakiś czas temu kupiłem tasak. Od tamtego czasu używam
jeszcze jednego noża oprócz tasaka. Tasakiem marnie się chleb masłem smaruje.
przypomniało mi się . Ten zabieg to wecowanie
https://www.golarze.pl/index.php?topic=183.0
pozdr
Stefan
--
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
https://www.avast.com/antivirus
|