Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!news.uzoreto.com!aioe.org!
wQCBI40gIOMGR7SdMwYOsA.user.46.165.242.91.POSTED!not-for-mail
From: trybun <M...@j...cb>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ostrzenie noża
Date: Sat, 28 May 2022 11:23:24 +0200
Organization: Aioe.org NNTP Server
Message-ID: <t6spmc$1gu4$2@gioia.aioe.org>
References: <t6ii7q$25h$1@gioia.aioe.org> <t6o3bf$1su0$1@gioia.aioe.org>
<t6qs7d$7f8$2@gioia.aioe.org>
<a...@g...com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Info: gioia.aioe.org; logging-data="50116";
posting-host="wQCBI40gIOMGR7SdMwYOsA.user.gioia.aioe.org";
mail-complaints-to="a...@a...org";
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:91.0) Gecko/20100101
Thunderbird/91.9.1
Content-Language: pl
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.9.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383554
Ukryj nagłówki
W dniu 28.05.2022 o 00:50, Zenek Kapelinder pisze:
> piątek, 27 maja 2022 o 17:54:22 UTC+2 trybun napisał(a):
>> W dniu 26.05.2022 o 16:37, Wiesiaczek pisze:
>>> W dniu 24.05.2022 o 14:14, trybun pisze:
>>>> Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
>>>> Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
>>>> naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej tępy.
>>>> Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
>>>>
>>> Porządna tarcza polerska i pasta, najlepiej zielona.
>>> + trochę zręczności w palcach :)
>>>
>> Tarcza polerska? Mógłbyś rozwinąć?
> Kiedyś jak fryzjerzy golili brzytwami to przed goleniem polerowali ostrze na
skórzanym pasie. Żeby nóż był ostry jak brzytwa też powinien mieć polerowane ostrze.
Z eksperymentów z nożami jakiś czas temu kupiłem tasak. Od tamtego czasu używam
jeszcze jednego noża oprócz tasaka. Tasakiem marnie się chleb masłem smaruje.
No fakt.. Muszę kupić skórzany pas i spróbować. Pamiętam jeszcze że
brzytwę szło podostrzyć na tzw marmurku. Tylko czy coś takiego jeszcze
jest dostępne, no i gdzie tego szukać? U mnie zasadniczo reszta noży to
zwykle barachło, ale nad TYM z wiadomości warto by popracować.
|