« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2022-04-09 00:05:36
Temat: nowa kuchnia
Witam wszyskich umarłych i żyjących grupowiczów pl.rec.kuchnia
Proponuję temat co zjedź z z ogódka albo koło niego.
Ja na początek proponuję młode pokrzywy, co jest wiadome. Potem łodygi i
korzonki łopianów.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2022-04-09 07:45:32
Temat: Re: nowa kuchniaW dniu 09.04.2022 o 00:05, Gil pisze:
> Witam wszyskich umarłych i żyjących grupowiczów pl.rec.kuchnia
> Proponuję temat co zjedź z z ogódka albo koło niego.
> Ja na początek proponuję młode pokrzywy, co jest wiadome. Potem łodygi i
> korzonki łopianów.
>
Podaj przepis na te korzonki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2022-04-09 08:16:28
Temat: Re: nowa kuchniaW dniu 2022-04-09 o 07:45, trybun pisze:
> W dniu 09.04.2022 o 00:05, Gil pisze:
>> Witam wszyskich umarłych i żyjących grupowiczów pl.rec.kuchnia
>> Proponuję temat co zjedź z z ogódka albo koło niego.
>> Ja na początek proponuję młode pokrzywy, co jest wiadome. Potem łodygi i
>> korzonki łopianów.
>>
>
> Podaj przepis na te korzonki.
>
wedle woli
Jadalne części łopianu o tej porze roku to korzenie. Aby były smaczne i
miękkie, muszą być zebrane między jesienią a wiosną następnego roku,
przed pojawieniem się łodygi z kwiatami.
Korzeń zawiera dużo inuliny - cukru nie przyswajanego przez człowieka,
może więc powodować fermentację w jelitach i wydzielanie gazów. Z
drugiej strony substancja ta stanowi pożywkę dla pożytecznych bakterii
jelitowych.
Aby rozłożyć inulinę, trzeba korzeń łopianu piec lub smażyć w
temperaturze powyżej 180°C (tak, aby go przypiec jak frytki) albo
gotować przez kilka godzin w wodzie z dodatkiem octu.
pozdr
Stefan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2022-04-09 08:18:55
Temat: Re: nowa kuchniaW dniu 2022-04-09 o 07:45, trybun pisze:
> W dniu 09.04.2022 o 00:05, Gil pisze:
>> Witam wszyskich umarłych i żyjących grupowiczów pl.rec.kuchnia
>> Proponuję temat co zjedź z z ogódka albo koło niego.
>> Ja na początek proponuję młode pokrzywy, co jest wiadome. Potem łodygi i
>> korzonki łopianów.
>>
>
> Podaj przepis na te korzonki.
>
W naszej części Europy łopian używany był na Podlasiu - gotowane
korzenie jadało się w czasach biedy, młode ogonki liściowe kiszono jak
ogórki. Respondent ankiety Rostafińskiego, Szpadkowski, pisał w 1883
roku: ,,Łopianu młodego głąbiki drobna szlachta w okolicy Tykocina
czasami soli jak ogórki". Co ciekawe, o podobnej praktyce pisał 100 lat
wcześniej Kluk (1786), mieszkający w niedalekim Ciechanowcu: ,,Łodygi na
wiosnę poki miękkie są, i ogony liściowe, obłupione, mogą się gotować
iak szparagi, do zdrowego na stół zażycia; albo kwasić iak ogórki".
pozdr
Stefan
PS. Dużo lepszy jest głąbik krakowski uprawiany dawniej na Czarnej Wsi
pod Krakowem
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2022-04-09 08:19:56
Temat: Re: nowa kuchniaW dniu 2022-04-09 o 07:45, trybun pisze:
> W dniu 09.04.2022 o 00:05, Gil pisze:
>> Witam wszyskich umarłych i żyjących grupowiczów pl.rec.kuchnia
>> Proponuję temat co zjedź z z ogódka albo koło niego.
>> Ja na początek proponuję młode pokrzywy, co jest wiadome. Potem łodygi i
>> korzonki łopianów.
>>
>
> Podaj przepis na te korzonki.
>
KORZEŃ ŁOPIANU SMAŻONY Z SOSEM SOJOWYM
o 200 g korzeni łopianu
o 2 łyżki sosu sojowego
o 2 łyżki oleju
Korzeń łopianu oczyść, oskrob (obieranie niszczy jego najbardziej
aromatyczną część), następnie podziel na paseczki o grubości zapałki i
długości 4 cm - tak jakbyś strugała ołówek. Tak przygotowane korzenie
mocz przez dobę w zimnej wodzie z odrobiną octu, zmieniając ją
kilkakrotnie (wyciągnie z nich to, co niesmaczne). Zalej na krótko
wrzątkiem i odcedź. Wysusz na ściereczce. Na gorący olej wrzuć korzenie,
dodaj sos sojowy, podsmaż. Wlej 2 łyżki wody, dalej smaż, mieszając, aż
sos się wchłonie, a korzenie mocno przypieką.
pozdr
Stefan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2022-04-10 11:22:10
Temat: Re: nowa kuchniaW dniu 09.04.2022 o 08:19, Stefan pisze:
> W dniu 2022-04-09 o 07:45, trybun pisze:
>> W dniu 09.04.2022 o 00:05, Gil pisze:
>>> Witam wszyskich umarłych i żyjących grupowiczów pl.rec.kuchnia
>>> Proponuję temat co zjedź z z ogódka albo koło niego.
>>> Ja na początek proponuję młode pokrzywy, co jest wiadome. Potem
>>> łodygi i
>>> korzonki łopianów.
>>>
>>
>> Podaj przepis na te korzonki.
>>
> KORZEŃ ŁOPIANU SMAŻONY Z SOSEM SOJOWYM
> o 200 g korzeni łopianu
> o 2 łyżki sosu sojowego
> o 2 łyżki oleju
>
> Korzeń łopianu oczyść, oskrob (obieranie niszczy jego najbardziej
> aromatyczną część), następnie podziel na paseczki o grubości zapałki i
> długości 4 cm - tak jakbyś strugała ołówek. Tak przygotowane korzenie
> mocz przez dobę w zimnej wodzie z odrobiną octu, zmieniając ją
> kilkakrotnie (wyciągnie z nich to, co niesmaczne). Zalej na krótko
> wrzątkiem i odcedź. Wysusz na ściereczce. Na gorący olej wrzuć
> korzenie, dodaj sos sojowy, podsmaż. Wlej 2 łyżki wody, dalej smaż,
> mieszając, aż sos się wchłonie, a korzenie mocno przypieką.
> pozdr
> Stefan
Ojejku, ale z tym zachodu. A czy można chociaż spodziać się po tych
wszystkich zabiegach jakichś wyjątkowych walorów smakowych? Liczyłem że
to coś a`la szparagi w przygotowaniu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2022-04-10 12:11:29
Temat: Re: nowa kuchniaW dniu 2022-04-10 o 11:22, trybun pisze:
> W dniu 09.04.2022 o 08:19, Stefan pisze:
>> W dniu 2022-04-09 o 07:45, trybun pisze:
>>> W dniu 09.04.2022 o 00:05, Gil pisze:
>>>> Witam wszyskich umarłych i żyjących grupowiczów pl.rec.kuchnia
>>>> Proponuję temat co zjedź z z ogódka albo koło niego.
>>>> Ja na początek proponuję młode pokrzywy, co jest wiadome. Potem
>>>> łodygi i
>>>> korzonki łopianów.
>>>>
>>>
>>> Podaj przepis na te korzonki.
>>>
>> KORZEŃ ŁOPIANU SMAŻONY Z SOSEM SOJOWYM
>> o 200 g korzeni łopianu
>> o 2 łyżki sosu sojowego
>> o 2 łyżki oleju
>>
>> Korzeń łopianu oczyść, oskrob (obieranie niszczy jego najbardziej
>> aromatyczną część), następnie podziel na paseczki o grubości zapałki i
>> długości 4 cm - tak jakbyś strugała ołówek. Tak przygotowane korzenie
>> mocz przez dobę w zimnej wodzie z odrobiną octu, zmieniając ją
>> kilkakrotnie (wyciągnie z nich to, co niesmaczne). Zalej na krótko
>> wrzątkiem i odcedź. Wysusz na ściereczce. Na gorący olej wrzuć
>> korzenie, dodaj sos sojowy, podsmaż. Wlej 2 łyżki wody, dalej smaż,
>> mieszając, aż sos się wchłonie, a korzenie mocno przypieką.
>> pozdr
>> Stefan
>
>
> Ojejku, ale z tym zachodu. A czy można chociaż spodziać się po tych
> wszystkich zabiegach jakichś wyjątkowych walorów smakowych? Liczyłem że
> to coś a`la szparagi w przygotowaniu.
>
Przyznam się, nie wiem, nie jadłem. Z zielenin preferuje karczek
wieprzowy:) z winkowata młoda kapustką (może byc zakwaszona zielonym
agrestem)
...
pozdr
Stefan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2022-04-11 11:18:41
Temat: Re: nowa kuchniaW dniu 10.04.2022 o 12:11, Stefan pisze:
> W dniu 2022-04-10 o 11:22, trybun pisze:
>> W dniu 09.04.2022 o 08:19, Stefan pisze:
>>> W dniu 2022-04-09 o 07:45, trybun pisze:
>>>> W dniu 09.04.2022 o 00:05, Gil pisze:
>>>>> Witam wszyskich umarłych i żyjących grupowiczów pl.rec.kuchnia
>>>>> Proponuję temat co zjedź z z ogódka albo koło niego.
>>>>> Ja na początek proponuję młode pokrzywy, co jest wiadome. Potem
>>>>> łodygi i
>>>>> korzonki łopianów.
>>>>>
>>>>
>>>> Podaj przepis na te korzonki.
>>>>
>>> KORZEŃ ŁOPIANU SMAŻONY Z SOSEM SOJOWYM
>>> o 200 g korzeni łopianu
>>> o 2 łyżki sosu sojowego
>>> o 2 łyżki oleju
>>>
>>> Korzeń łopianu oczyść, oskrob (obieranie niszczy jego najbardziej
>>> aromatyczną część), następnie podziel na paseczki o grubości zapałki
>>> i długości 4 cm - tak jakbyś strugała ołówek. Tak przygotowane
>>> korzenie mocz przez dobę w zimnej wodzie z odrobiną octu, zmieniając
>>> ją kilkakrotnie (wyciągnie z nich to, co niesmaczne). Zalej na
>>> krótko wrzątkiem i odcedź. Wysusz na ściereczce. Na gorący olej
>>> wrzuć korzenie, dodaj sos sojowy, podsmaż. Wlej 2 łyżki wody, dalej
>>> smaż, mieszając, aż sos się wchłonie, a korzenie mocno przypieką.
>>> pozdr
>>> Stefan
>>
>>
>> Ojejku, ale z tym zachodu. A czy można chociaż spodziać się po tych
>> wszystkich zabiegach jakichś wyjątkowych walorów smakowych? Liczyłem
>> że to coś a`la szparagi w przygotowaniu.
>>
> Przyznam się, nie wiem, nie jadłem. Z zielenin preferuje karczek
> wieprzowy:) z winkowata młoda kapustką (może byc zakwaszona zielonym
> agrestem)
> ...
> pozdr
> Stefan
Ja z kolei próbowałem już sporo różnych zielenin i smak niektórych jest
całkiem całkiem,. Choćby wymienianej w wątku pokrzywy, czy młodych
listków mlecza. Oczywiście wszystko to należy traktować jako dodatki a
nie "danie główne"..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2022-04-11 16:38:06
Temat: Re: nowa kuchniaW dniu 2022-04-11 o 11:18, trybun pisze:
> W dniu 10.04.2022 o 12:11, Stefan pisze:
>> W dniu 2022-04-10 o 11:22, trybun pisze:
>>> W dniu 09.04.2022 o 08:19, Stefan pisze:
>>>> W dniu 2022-04-09 o 07:45, trybun pisze:
>>>>> W dniu 09.04.2022 o 00:05, Gil pisze:
>>>>>> Witam wszyskich umarłych i żyjących grupowiczów pl.rec.kuchnia
>>>>>> Proponuję temat co zjedź z z ogódka albo koło niego.
>>>>>> Ja na początek proponuję młode pokrzywy, co jest wiadome. Potem
>>>>>> łodygi i
>>>>>> korzonki łopianów.
>>>>>>
>>>>>
>>>>> Podaj przepis na te korzonki.
>>>>>
>>>> KORZEŃ ŁOPIANU SMAŻONY Z SOSEM SOJOWYM
>>>> o 200 g korzeni łopianu
>>>> o 2 łyżki sosu sojowego
>>>> o 2 łyżki oleju
>>>>
>>>> Korzeń łopianu oczyść, oskrob (obieranie niszczy jego najbardziej
>>>> aromatyczną część), następnie podziel na paseczki o grubości zapałki
>>>> i długości 4 cm - tak jakbyś strugała ołówek. Tak przygotowane
>>>> korzenie mocz przez dobę w zimnej wodzie z odrobiną octu, zmieniając
>>>> ją kilkakrotnie (wyciągnie z nich to, co niesmaczne). Zalej na
>>>> krótko wrzątkiem i odcedź. Wysusz na ściereczce. Na gorący olej
>>>> wrzuć korzenie, dodaj sos sojowy, podsmaż. Wlej 2 łyżki wody, dalej
>>>> smaż, mieszając, aż sos się wchłonie, a korzenie mocno przypieką.
>>>> pozdr
>>>> Stefan
>>>
>>>
>>> Ojejku, ale z tym zachodu. A czy można chociaż spodziać się po tych
>>> wszystkich zabiegach jakichś wyjątkowych walorów smakowych? Liczyłem
>>> że to coś a`la szparagi w przygotowaniu.
>>>
>> Przyznam się, nie wiem, nie jadłem. Z zielenin preferuje karczek
>> wieprzowy:) z winkowata młoda kapustką (może byc zakwaszona zielonym
>> agrestem)
>> ...
>> pozdr
>> Stefan
>
>
> Ja z kolei próbowałem już sporo różnych zielenin i smak niektórych jest
> całkiem całkiem,. Choćby wymienianej w wątku pokrzywy, czy młodych
> listków mlecza. Oczywiście wszystko to należy traktować jako dodatki a
> nie "danie główne"..
>
na i po łykendzie majowym zupa z młodych pokrzyw była i jest konsumowana
często :) do tego jakiś baranek młodziutki ( z marcowych wykotów) pod
piwko z Browaru Grybów. I to jest to!
pozdr
Stefan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2022-04-14 13:50:02
Temat: Re: nowa kuchniaW dniu 11.04.2022 o 16:38, Stefan pisze:
> W dniu 2022-04-11 o 11:18, trybun pisze:
>> W dniu 10.04.2022 o 12:11, Stefan pisze:
>>> W dniu 2022-04-10 o 11:22, trybun pisze:
>>>> W dniu 09.04.2022 o 08:19, Stefan pisze:
>>>>> W dniu 2022-04-09 o 07:45, trybun pisze:
>>>>>> W dniu 09.04.2022 o 00:05, Gil pisze:
>>>>>>> Witam wszyskich umarłych i żyjących grupowiczów pl.rec.kuchnia
>>>>>>> Proponuję temat co zjedź z z ogódka albo koło niego.
>>>>>>> Ja na początek proponuję młode pokrzywy, co jest wiadome. Potem
>>>>>>> łodygi i
>>>>>>> korzonki łopianów.
>>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> Podaj przepis na te korzonki.
>>>>>>
>>>>> KORZEŃ ŁOPIANU SMAŻONY Z SOSEM SOJOWYM
>>>>> o 200 g korzeni łopianu
>>>>> o 2 łyżki sosu sojowego
>>>>> o 2 łyżki oleju
>>>>>
>>>>> Korzeń łopianu oczyść, oskrob (obieranie niszczy jego najbardziej
>>>>> aromatyczną część), następnie podziel na paseczki o grubości
>>>>> zapałki i długości 4 cm - tak jakbyś strugała ołówek. Tak
>>>>> przygotowane korzenie mocz przez dobę w zimnej wodzie z odrobiną
>>>>> octu, zmieniając ją kilkakrotnie (wyciągnie z nich to, co
>>>>> niesmaczne). Zalej na krótko wrzątkiem i odcedź. Wysusz na
>>>>> ściereczce. Na gorący olej wrzuć korzenie, dodaj sos sojowy,
>>>>> podsmaż. Wlej 2 łyżki wody, dalej smaż, mieszając, aż sos się
>>>>> wchłonie, a korzenie mocno przypieką.
>>>>> pozdr
>>>>> Stefan
>>>>
>>>>
>>>> Ojejku, ale z tym zachodu. A czy można chociaż spodziać się po tych
>>>> wszystkich zabiegach jakichś wyjątkowych walorów smakowych?
>>>> Liczyłem że to coś a`la szparagi w przygotowaniu.
>>>>
>>> Przyznam się, nie wiem, nie jadłem. Z zielenin preferuje karczek
>>> wieprzowy:) z winkowata młoda kapustką (może byc zakwaszona zielonym
>>> agrestem)
>>> ...
>>> pozdr
>>> Stefan
>>
>>
>> Ja z kolei próbowałem już sporo różnych zielenin i smak niektórych
>> jest całkiem całkiem,. Choćby wymienianej w wątku pokrzywy, czy
>> młodych listków mlecza. Oczywiście wszystko to należy traktować jako
>> dodatki a nie "danie główne"..
>>
> na i po łykendzie majowym zupa z młodych pokrzyw była i jest
> konsumowana często :) do tego jakiś baranek młodziutki ( z marcowych
> wykotów) pod piwko z Browaru Grybów. I to jest to!
> pozdr
> Stefan
I to jest to! A nie jakieś tam hamburgi czy kebaby.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |