Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!weretis.net!feeder8.news.weretis.net!news.mixmin.net!aioe
.org!gIt/tm0sYJSDBF21IAVLbw.user.46.165.242.91.POSTED!not-for-mail
From: trybun <M...@j...cb>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: nowa kuchnia
Date: Mon, 11 Apr 2022 11:18:41 +0200
Organization: Aioe.org NNTP Server
Message-ID: <t30rpf$19ag$1@gioia.aioe.org>
References: <M...@n...neostrada.pl>
<t2r6hu$3pn$1@gioia.aioe.org> <t2r8ib$g8g$1$Stefan@news.chmurka.net>
<t2u7k4$l67$1@gioia.aioe.org> <t2uagg$l82$1$Stefan@news.chmurka.net>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Info: gioia.aioe.org; logging-data="42320";
posting-host="gIt/tm0sYJSDBF21IAVLbw.user.gioia.aioe.org";
mail-complaints-to="a...@a...org";
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:91.0) Gecko/20100101
Thunderbird/91.8.0
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.9.2
Content-Language: pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383496
Ukryj nagłówki
W dniu 10.04.2022 o 12:11, Stefan pisze:
> W dniu 2022-04-10 o 11:22, trybun pisze:
>> W dniu 09.04.2022 o 08:19, Stefan pisze:
>>> W dniu 2022-04-09 o 07:45, trybun pisze:
>>>> W dniu 09.04.2022 o 00:05, Gil pisze:
>>>>> Witam wszyskich umarłych i żyjących grupowiczów pl.rec.kuchnia
>>>>> Proponuję temat co zjedź z z ogódka albo koło niego.
>>>>> Ja na początek proponuję młode pokrzywy, co jest wiadome. Potem
>>>>> łodygi i
>>>>> korzonki łopianów.
>>>>>
>>>>
>>>> Podaj przepis na te korzonki.
>>>>
>>> KORZEŃ ŁOPIANU SMAŻONY Z SOSEM SOJOWYM
>>> o 200 g korzeni łopianu
>>> o 2 łyżki sosu sojowego
>>> o 2 łyżki oleju
>>>
>>> Korzeń łopianu oczyść, oskrob (obieranie niszczy jego najbardziej
>>> aromatyczną część), następnie podziel na paseczki o grubości zapałki
>>> i długości 4 cm - tak jakbyś strugała ołówek. Tak przygotowane
>>> korzenie mocz przez dobę w zimnej wodzie z odrobiną octu, zmieniając
>>> ją kilkakrotnie (wyciągnie z nich to, co niesmaczne). Zalej na
>>> krótko wrzątkiem i odcedź. Wysusz na ściereczce. Na gorący olej
>>> wrzuć korzenie, dodaj sos sojowy, podsmaż. Wlej 2 łyżki wody, dalej
>>> smaż, mieszając, aż sos się wchłonie, a korzenie mocno przypieką.
>>> pozdr
>>> Stefan
>>
>>
>> Ojejku, ale z tym zachodu. A czy można chociaż spodziać się po tych
>> wszystkich zabiegach jakichś wyjątkowych walorów smakowych? Liczyłem
>> że to coś a`la szparagi w przygotowaniu.
>>
> Przyznam się, nie wiem, nie jadłem. Z zielenin preferuje karczek
> wieprzowy:) z winkowata młoda kapustką (może byc zakwaszona zielonym
> agrestem)
> ...
> pozdr
> Stefan
Ja z kolei próbowałem już sporo różnych zielenin i smak niektórych jest
całkiem całkiem,. Choćby wymienianej w wątku pokrzywy, czy młodych
listków mlecza. Oczywiście wszystko to należy traktować jako dodatki a
nie "danie główne"..
|