Data: 2022-04-25 20:48:02
Temat: Re: nowa kuchnia
Od: Stefan <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2022-04-25 o 20:34, Gil pisze:
> In article <t42u2a$jfa$1$Stefan@news.chmurka.net>, s...@w...pl
> says...
>>
>> W dniu 2022-04-09 o 00:05, Gil pisze:
>>>
>>> Witam wszyskich umarłych i żyjących grupowiczów pl.rec.kuchnia
>>> Proponuję temat co zjedź z z ogódka albo koło niego.
>>> Ja na początek proponuję młode pokrzywy, co jest wiadome. Potem łodygi i
>>> korzonki łopianów.
>>>
>> Młode pałki wodne z porem i tempehem
>
> A co to jest ten tempeh ???
>
jak piszą:
Tempeh wywodzi się z kuchni indonezyjskiej. To produkt wytwarzany z
całych ziaren soi poddawanych procesowi fermentacji. Namoczone ziarna
soi gotujemy z dodatkiem substancji zakwaszającej. Po odcedzeniu i
osuszeniu ziaren, dodajemy do nich starter z zarodnikami Rhizopus
oligosporus. Pozostawiamy tempeh do inkubacji na czas 24-36 godzin w
odpowiedniej temperaturze (30-42°C).* Końcowy produkt jest bogaty w
substancje odżywcze, takie jak łatwo przyswajalne białko, żelazo,
witaminy z grupy B. Nie bez powodu stanowi idealny substytut mięsa i
innych produktów odzwierzęcych dla wegetarian i wegan.
pozdr
Stefan
|