Data: 2022-04-10 12:11:29
Temat: Re: nowa kuchnia
Od: Stefan <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2022-04-10 o 11:22, trybun pisze:
> W dniu 09.04.2022 o 08:19, Stefan pisze:
>> W dniu 2022-04-09 o 07:45, trybun pisze:
>>> W dniu 09.04.2022 o 00:05, Gil pisze:
>>>> Witam wszyskich umarłych i żyjących grupowiczów pl.rec.kuchnia
>>>> Proponuję temat co zjedź z z ogódka albo koło niego.
>>>> Ja na początek proponuję młode pokrzywy, co jest wiadome. Potem
>>>> łodygi i
>>>> korzonki łopianów.
>>>>
>>>
>>> Podaj przepis na te korzonki.
>>>
>> KORZEŃ ŁOPIANU SMAŻONY Z SOSEM SOJOWYM
>> o 200 g korzeni łopianu
>> o 2 łyżki sosu sojowego
>> o 2 łyżki oleju
>>
>> Korzeń łopianu oczyść, oskrob (obieranie niszczy jego najbardziej
>> aromatyczną część), następnie podziel na paseczki o grubości zapałki i
>> długości 4 cm - tak jakbyś strugała ołówek. Tak przygotowane korzenie
>> mocz przez dobę w zimnej wodzie z odrobiną octu, zmieniając ją
>> kilkakrotnie (wyciągnie z nich to, co niesmaczne). Zalej na krótko
>> wrzątkiem i odcedź. Wysusz na ściereczce. Na gorący olej wrzuć
>> korzenie, dodaj sos sojowy, podsmaż. Wlej 2 łyżki wody, dalej smaż,
>> mieszając, aż sos się wchłonie, a korzenie mocno przypieką.
>> pozdr
>> Stefan
>
>
> Ojejku, ale z tym zachodu. A czy można chociaż spodziać się po tych
> wszystkich zabiegach jakichś wyjątkowych walorów smakowych? Liczyłem że
> to coś a`la szparagi w przygotowaniu.
>
Przyznam się, nie wiem, nie jadłem. Z zielenin preferuje karczek
wieprzowy:) z winkowata młoda kapustką (może byc zakwaszona zielonym
agrestem)
...
pozdr
Stefan
|