Data: 2022-04-11 11:18:41
Temat: Re: nowa kuchnia
Od: trybun <M...@j...cb>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 10.04.2022 o 12:11, Stefan pisze:
> W dniu 2022-04-10 o 11:22, trybun pisze:
>> W dniu 09.04.2022 o 08:19, Stefan pisze:
>>> W dniu 2022-04-09 o 07:45, trybun pisze:
>>>> W dniu 09.04.2022 o 00:05, Gil pisze:
>>>>> Witam wszyskich umarłych i żyjących grupowiczów pl.rec.kuchnia
>>>>> Proponuję temat co zjedź z z ogódka albo koło niego.
>>>>> Ja na początek proponuję młode pokrzywy, co jest wiadome. Potem
>>>>> łodygi i
>>>>> korzonki łopianów.
>>>>>
>>>>
>>>> Podaj przepis na te korzonki.
>>>>
>>> KORZEŃ ŁOPIANU SMAŻONY Z SOSEM SOJOWYM
>>> o 200 g korzeni łopianu
>>> o 2 łyżki sosu sojowego
>>> o 2 łyżki oleju
>>>
>>> Korzeń łopianu oczyść, oskrob (obieranie niszczy jego najbardziej
>>> aromatyczną część), następnie podziel na paseczki o grubości zapałki
>>> i długości 4 cm - tak jakbyś strugała ołówek. Tak przygotowane
>>> korzenie mocz przez dobę w zimnej wodzie z odrobiną octu, zmieniając
>>> ją kilkakrotnie (wyciągnie z nich to, co niesmaczne). Zalej na
>>> krótko wrzątkiem i odcedź. Wysusz na ściereczce. Na gorący olej
>>> wrzuć korzenie, dodaj sos sojowy, podsmaż. Wlej 2 łyżki wody, dalej
>>> smaż, mieszając, aż sos się wchłonie, a korzenie mocno przypieką.
>>> pozdr
>>> Stefan
>>
>>
>> Ojejku, ale z tym zachodu. A czy można chociaż spodziać się po tych
>> wszystkich zabiegach jakichś wyjątkowych walorów smakowych? Liczyłem
>> że to coś a`la szparagi w przygotowaniu.
>>
> Przyznam się, nie wiem, nie jadłem. Z zielenin preferuje karczek
> wieprzowy:) z winkowata młoda kapustką (może byc zakwaszona zielonym
> agrestem)
> ...
> pozdr
> Stefan
Ja z kolei próbowałem już sporo różnych zielenin i smak niektórych jest
całkiem całkiem,. Choćby wymienianej w wątku pokrzywy, czy młodych
listków mlecza. Oczywiście wszystko to należy traktować jako dodatki a
nie "danie główne"..
|