Data: 2022-04-11 16:38:06
Temat: Re: nowa kuchnia
Od: Stefan <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2022-04-11 o 11:18, trybun pisze:
> W dniu 10.04.2022 o 12:11, Stefan pisze:
>> W dniu 2022-04-10 o 11:22, trybun pisze:
>>> W dniu 09.04.2022 o 08:19, Stefan pisze:
>>>> W dniu 2022-04-09 o 07:45, trybun pisze:
>>>>> W dniu 09.04.2022 o 00:05, Gil pisze:
>>>>>> Witam wszyskich umarłych i żyjących grupowiczów pl.rec.kuchnia
>>>>>> Proponuję temat co zjedź z z ogódka albo koło niego.
>>>>>> Ja na początek proponuję młode pokrzywy, co jest wiadome. Potem
>>>>>> łodygi i
>>>>>> korzonki łopianów.
>>>>>>
>>>>>
>>>>> Podaj przepis na te korzonki.
>>>>>
>>>> KORZEŃ ŁOPIANU SMAŻONY Z SOSEM SOJOWYM
>>>> o 200 g korzeni łopianu
>>>> o 2 łyżki sosu sojowego
>>>> o 2 łyżki oleju
>>>>
>>>> Korzeń łopianu oczyść, oskrob (obieranie niszczy jego najbardziej
>>>> aromatyczną część), następnie podziel na paseczki o grubości zapałki
>>>> i długości 4 cm - tak jakbyś strugała ołówek. Tak przygotowane
>>>> korzenie mocz przez dobę w zimnej wodzie z odrobiną octu, zmieniając
>>>> ją kilkakrotnie (wyciągnie z nich to, co niesmaczne). Zalej na
>>>> krótko wrzątkiem i odcedź. Wysusz na ściereczce. Na gorący olej
>>>> wrzuć korzenie, dodaj sos sojowy, podsmaż. Wlej 2 łyżki wody, dalej
>>>> smaż, mieszając, aż sos się wchłonie, a korzenie mocno przypieką.
>>>> pozdr
>>>> Stefan
>>>
>>>
>>> Ojejku, ale z tym zachodu. A czy można chociaż spodziać się po tych
>>> wszystkich zabiegach jakichś wyjątkowych walorów smakowych? Liczyłem
>>> że to coś a`la szparagi w przygotowaniu.
>>>
>> Przyznam się, nie wiem, nie jadłem. Z zielenin preferuje karczek
>> wieprzowy:) z winkowata młoda kapustką (może byc zakwaszona zielonym
>> agrestem)
>> ...
>> pozdr
>> Stefan
>
>
> Ja z kolei próbowałem już sporo różnych zielenin i smak niektórych jest
> całkiem całkiem,. Choćby wymienianej w wątku pokrzywy, czy młodych
> listków mlecza. Oczywiście wszystko to należy traktować jako dodatki a
> nie "danie główne"..
>
na i po łykendzie majowym zupa z młodych pokrzyw była i jest konsumowana
często :) do tego jakiś baranek młodziutki ( z marcowych wykotów) pod
piwko z Browaru Grybów. I to jest to!
pozdr
Stefan
|