Data: 2022-04-14 13:50:02
Temat: Re: nowa kuchnia
Od: trybun <M...@j...cb>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 11.04.2022 o 16:38, Stefan pisze:
> W dniu 2022-04-11 o 11:18, trybun pisze:
>> W dniu 10.04.2022 o 12:11, Stefan pisze:
>>> W dniu 2022-04-10 o 11:22, trybun pisze:
>>>> W dniu 09.04.2022 o 08:19, Stefan pisze:
>>>>> W dniu 2022-04-09 o 07:45, trybun pisze:
>>>>>> W dniu 09.04.2022 o 00:05, Gil pisze:
>>>>>>> Witam wszyskich umarłych i żyjących grupowiczów pl.rec.kuchnia
>>>>>>> Proponuję temat co zjedź z z ogódka albo koło niego.
>>>>>>> Ja na początek proponuję młode pokrzywy, co jest wiadome. Potem
>>>>>>> łodygi i
>>>>>>> korzonki łopianów.
>>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> Podaj przepis na te korzonki.
>>>>>>
>>>>> KORZEŃ ŁOPIANU SMAŻONY Z SOSEM SOJOWYM
>>>>> o 200 g korzeni łopianu
>>>>> o 2 łyżki sosu sojowego
>>>>> o 2 łyżki oleju
>>>>>
>>>>> Korzeń łopianu oczyść, oskrob (obieranie niszczy jego najbardziej
>>>>> aromatyczną część), następnie podziel na paseczki o grubości
>>>>> zapałki i długości 4 cm - tak jakbyś strugała ołówek. Tak
>>>>> przygotowane korzenie mocz przez dobę w zimnej wodzie z odrobiną
>>>>> octu, zmieniając ją kilkakrotnie (wyciągnie z nich to, co
>>>>> niesmaczne). Zalej na krótko wrzątkiem i odcedź. Wysusz na
>>>>> ściereczce. Na gorący olej wrzuć korzenie, dodaj sos sojowy,
>>>>> podsmaż. Wlej 2 łyżki wody, dalej smaż, mieszając, aż sos się
>>>>> wchłonie, a korzenie mocno przypieką.
>>>>> pozdr
>>>>> Stefan
>>>>
>>>>
>>>> Ojejku, ale z tym zachodu. A czy można chociaż spodziać się po tych
>>>> wszystkich zabiegach jakichś wyjątkowych walorów smakowych?
>>>> Liczyłem że to coś a`la szparagi w przygotowaniu.
>>>>
>>> Przyznam się, nie wiem, nie jadłem. Z zielenin preferuje karczek
>>> wieprzowy:) z winkowata młoda kapustką (może byc zakwaszona zielonym
>>> agrestem)
>>> ...
>>> pozdr
>>> Stefan
>>
>>
>> Ja z kolei próbowałem już sporo różnych zielenin i smak niektórych
>> jest całkiem całkiem,. Choćby wymienianej w wątku pokrzywy, czy
>> młodych listków mlecza. Oczywiście wszystko to należy traktować jako
>> dodatki a nie "danie główne"..
>>
> na i po łykendzie majowym zupa z młodych pokrzyw była i jest
> konsumowana często :) do tego jakiś baranek młodziutki ( z marcowych
> wykotów) pod piwko z Browaru Grybów. I to jest to!
> pozdr
> Stefan
I to jest to! A nie jakieś tam hamburgi czy kebaby.
|