Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!2.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!news.mb-net.net!open-news-network.org!aioe.org!hP/7vhhQNI
+hoKzigUADlw.user.46.165.242.91.POSTED!not-for-mail
From: trybun <M...@j...cb>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: nowa kuchnia
Date: Thu, 14 Apr 2022 13:50:02 +0200
Organization: Aioe.org NNTP Server
Message-ID: <t391pa$1e4e$1@gioia.aioe.org>
References: <M...@n...neostrada.pl>
<t2r6hu$3pn$1@gioia.aioe.org> <t2r8ib$g8g$1$Stefan@news.chmurka.net>
<t2u7k4$l67$1@gioia.aioe.org> <t2uagg$l82$1$Stefan@news.chmurka.net>
<t30rpf$19ag$1@gioia.aioe.org> <t31egf$u81$1$Stefan@news.chmurka.net>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Info: gioia.aioe.org; logging-data="47246";
posting-host="hP/7vhhQNI+hoKzigUADlw.user.gioia.aioe.org";
mail-complaints-to="a...@a...org";
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:91.0) Gecko/20100101
Thunderbird/91.8.0
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.9.2
Content-Language: pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383504
Ukryj nagłówki
W dniu 11.04.2022 o 16:38, Stefan pisze:
> W dniu 2022-04-11 o 11:18, trybun pisze:
>> W dniu 10.04.2022 o 12:11, Stefan pisze:
>>> W dniu 2022-04-10 o 11:22, trybun pisze:
>>>> W dniu 09.04.2022 o 08:19, Stefan pisze:
>>>>> W dniu 2022-04-09 o 07:45, trybun pisze:
>>>>>> W dniu 09.04.2022 o 00:05, Gil pisze:
>>>>>>> Witam wszyskich umarłych i żyjących grupowiczów pl.rec.kuchnia
>>>>>>> Proponuję temat co zjedź z z ogódka albo koło niego.
>>>>>>> Ja na początek proponuję młode pokrzywy, co jest wiadome. Potem
>>>>>>> łodygi i
>>>>>>> korzonki łopianów.
>>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> Podaj przepis na te korzonki.
>>>>>>
>>>>> KORZEŃ ŁOPIANU SMAŻONY Z SOSEM SOJOWYM
>>>>> o 200 g korzeni łopianu
>>>>> o 2 łyżki sosu sojowego
>>>>> o 2 łyżki oleju
>>>>>
>>>>> Korzeń łopianu oczyść, oskrob (obieranie niszczy jego najbardziej
>>>>> aromatyczną część), następnie podziel na paseczki o grubości
>>>>> zapałki i długości 4 cm - tak jakbyś strugała ołówek. Tak
>>>>> przygotowane korzenie mocz przez dobę w zimnej wodzie z odrobiną
>>>>> octu, zmieniając ją kilkakrotnie (wyciągnie z nich to, co
>>>>> niesmaczne). Zalej na krótko wrzątkiem i odcedź. Wysusz na
>>>>> ściereczce. Na gorący olej wrzuć korzenie, dodaj sos sojowy,
>>>>> podsmaż. Wlej 2 łyżki wody, dalej smaż, mieszając, aż sos się
>>>>> wchłonie, a korzenie mocno przypieką.
>>>>> pozdr
>>>>> Stefan
>>>>
>>>>
>>>> Ojejku, ale z tym zachodu. A czy można chociaż spodziać się po tych
>>>> wszystkich zabiegach jakichś wyjątkowych walorów smakowych?
>>>> Liczyłem że to coś a`la szparagi w przygotowaniu.
>>>>
>>> Przyznam się, nie wiem, nie jadłem. Z zielenin preferuje karczek
>>> wieprzowy:) z winkowata młoda kapustką (może byc zakwaszona zielonym
>>> agrestem)
>>> ...
>>> pozdr
>>> Stefan
>>
>>
>> Ja z kolei próbowałem już sporo różnych zielenin i smak niektórych
>> jest całkiem całkiem,. Choćby wymienianej w wątku pokrzywy, czy
>> młodych listków mlecza. Oczywiście wszystko to należy traktować jako
>> dodatki a nie "danie główne"..
>>
> na i po łykendzie majowym zupa z młodych pokrzyw była i jest
> konsumowana często :) do tego jakiś baranek młodziutki ( z marcowych
> wykotów) pod piwko z Browaru Grybów. I to jest to!
> pozdr
> Stefan
I to jest to! A nie jakieś tam hamburgi czy kebaby.
|