Data: 2022-04-24 09:26:02
Temat: Re: nowa kuchnia
Od: Stefan <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2022-04-09 o 00:05, Gil pisze:
>
> Witam wszyskich umarłych i żyjących grupowiczów pl.rec.kuchnia
> Proponuję temat co zjedź z z ogódka albo koło niego.
> Ja na początek proponuję młode pokrzywy, co jest wiadome. Potem łodygi i
> korzonki łopianów.
>
Młode pałki wodne z porem i tempehem
Przepis
Jeśli nie masz w okolicy pałek wodnych, możesz użyć do tego dania
rdestowca ostrokończystego, młodych łodyg łopianu większego albo
świeżych młodych pędów chmielu pospolitego. W wersji mięsnej tempeh
można zastąpić boczkiem.
Składniki
por (białe części) - 2 szt.
pałki wodne (białe części) - 4 szt.
wędzony tempeh - 1 szt. (ok. 200 g)
olej - 300 ml
masło - 1 łyżka
twaróg półtłusty - 100 g
orzechy włoskie - 4 szt.
szczypiorek - 1/2 pęczka
sól - do gotowania i do przyprawienia
świeżo mielony pieprz - do smaku
chwasty - do dekoracji
sok z cytryny - do podania
oliwa - do podania
Przepis
Pory i młode pałki wodne umyj w zimnej wodzie. Następnie gotuj je w
osolonym wrzątku przez mniej więcej 2 minuty (licząc od momentu
zagotowania), aby odrobinę zmiękły. Wyciągnij je z wody i odłóż do
ostygnięcia.
W tym czasie pokrój w kostkę tempeh, przesmaż ma małej ilości oleju, aby
otrzymać skwarki. Na tej samej patelni przesmaż z odrobiną masła i oleju
pory wraz z pałkami wodnymi, aż się zrumienią. Gotowe odłóż na talerz,
posyp skwarkami z tempehu i pokruszonym świeżym twarogiem.
Dopraw solą oraz pieprzem, ana koniec posyp pokruszonymi orzechami
włoskimi i drobno posiekanym szczypiorkiem. Dodatkowo możesz użyć
chwastów jako świeżej dekoracji. Skrop je wcześniej oliwą i sokiem z
cytryny.
Smacznego
pozdr
Stefan
|