Data: 2022-04-18 18:41:34
Temat: Re: nowa kuchnia
Od: Gil <g...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <625a7cff$0$493$65785112@news.neostrada.pl>, x...@p...fm
says...
>
> W dniu 09.04.2022 o 00:05, Gil pisze:
> > Witam wszyskich umarłych i żyjących grupowiczów pl.rec.kuchnia
> > Proponuję temat co zjedź z z ogódka albo koło niego.
> > Ja na początek proponuję młode pokrzywy, co jest wiadome. Potem łodygi i
> > korzonki łopianów.
> >
>
> Skusiłam się kiedyś na makaron z pesto z młodych pokrzyw. Nie za dobre
> to było.
Bo było źle zrobione. Potrawka z młodych pokrzyw zupełnie przypomina tą
ze szpinaku. Sól, czosnek i masło to pdstawa.
Ale nie o tem.
W maju puści liście popularna a nawet przeklęta roslina - rdestowiec
japoński. Same liście może nie mają większych walorów kulinarnych ale
mozna je wykorzystywać do gołąbków czy sałatki. Sa niezastąpionym
źródłem leczniczych elementów w kuchni japońskiej. Wręcz się mówi, że
leczą ze wszystkiego. Zapobiegaja rakom i cukrzycy. Palę, piję, używam i
żyję. Polecam.
|