Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.chmurka.net!.POSTED.89-64-46-88.dy
namic.chello.pl!not-for-mail
From: Stefan <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: nowa kuchnia
Date: Sun, 10 Apr 2022 12:11:29 +0200
Organization: news.chmurka.net
Message-ID: <t2uagg$l82$1$Stefan@news.chmurka.net>
References: <M...@n...neostrada.pl>
<t2r6hu$3pn$1@gioia.aioe.org> <t2r8ib$g8g$1$Stefan@news.chmurka.net>
<t2u7k4$l67$1@gioia.aioe.org>
NNTP-Posting-Host: 89-64-46-88.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Sun, 10 Apr 2022 10:11:28 +0000 (UTC)
Injection-Info: news.chmurka.net; posting-account="Stefan";
posting-host="89-64-46-88.dynamic.chello.pl:89.64.46.88";
logging-data="21762";
mail-complaints-to="abuse-news.(at).chmurka.net"
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:91.0) Gecko/20100101
Thunderbird/91.7.0
X-Antivirus-Status: Clean
Content-Language: pl
X-Antivirus: Avast (VPS 220409-4, 2022-4-9), Outbound message
In-Reply-To: <t2u7k4$l67$1@gioia.aioe.org>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383492
Ukryj nagłówki
W dniu 2022-04-10 o 11:22, trybun pisze:
> W dniu 09.04.2022 o 08:19, Stefan pisze:
>> W dniu 2022-04-09 o 07:45, trybun pisze:
>>> W dniu 09.04.2022 o 00:05, Gil pisze:
>>>> Witam wszyskich umarłych i żyjących grupowiczów pl.rec.kuchnia
>>>> Proponuję temat co zjedź z z ogódka albo koło niego.
>>>> Ja na początek proponuję młode pokrzywy, co jest wiadome. Potem
>>>> łodygi i
>>>> korzonki łopianów.
>>>>
>>>
>>> Podaj przepis na te korzonki.
>>>
>> KORZEŃ ŁOPIANU SMAŻONY Z SOSEM SOJOWYM
>> o 200 g korzeni łopianu
>> o 2 łyżki sosu sojowego
>> o 2 łyżki oleju
>>
>> Korzeń łopianu oczyść, oskrob (obieranie niszczy jego najbardziej
>> aromatyczną część), następnie podziel na paseczki o grubości zapałki i
>> długości 4 cm - tak jakbyś strugała ołówek. Tak przygotowane korzenie
>> mocz przez dobę w zimnej wodzie z odrobiną octu, zmieniając ją
>> kilkakrotnie (wyciągnie z nich to, co niesmaczne). Zalej na krótko
>> wrzątkiem i odcedź. Wysusz na ściereczce. Na gorący olej wrzuć
>> korzenie, dodaj sos sojowy, podsmaż. Wlej 2 łyżki wody, dalej smaż,
>> mieszając, aż sos się wchłonie, a korzenie mocno przypieką.
>> pozdr
>> Stefan
>
>
> Ojejku, ale z tym zachodu. A czy można chociaż spodziać się po tych
> wszystkich zabiegach jakichś wyjątkowych walorów smakowych? Liczyłem że
> to coś a`la szparagi w przygotowaniu.
>
Przyznam się, nie wiem, nie jadłem. Z zielenin preferuje karczek
wieprzowy:) z winkowata młoda kapustką (może byc zakwaszona zielonym
agrestem)
...
pozdr
Stefan
|