Data: 2022-04-10 11:22:10
Temat: Re: nowa kuchnia
Od: trybun <M...@j...cb>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 09.04.2022 o 08:19, Stefan pisze:
> W dniu 2022-04-09 o 07:45, trybun pisze:
>> W dniu 09.04.2022 o 00:05, Gil pisze:
>>> Witam wszyskich umarłych i żyjących grupowiczów pl.rec.kuchnia
>>> Proponuję temat co zjedź z z ogódka albo koło niego.
>>> Ja na początek proponuję młode pokrzywy, co jest wiadome. Potem
>>> łodygi i
>>> korzonki łopianów.
>>>
>>
>> Podaj przepis na te korzonki.
>>
> KORZEŃ ŁOPIANU SMAŻONY Z SOSEM SOJOWYM
> o 200 g korzeni łopianu
> o 2 łyżki sosu sojowego
> o 2 łyżki oleju
>
> Korzeń łopianu oczyść, oskrob (obieranie niszczy jego najbardziej
> aromatyczną część), następnie podziel na paseczki o grubości zapałki i
> długości 4 cm - tak jakbyś strugała ołówek. Tak przygotowane korzenie
> mocz przez dobę w zimnej wodzie z odrobiną octu, zmieniając ją
> kilkakrotnie (wyciągnie z nich to, co niesmaczne). Zalej na krótko
> wrzątkiem i odcedź. Wysusz na ściereczce. Na gorący olej wrzuć
> korzenie, dodaj sos sojowy, podsmaż. Wlej 2 łyżki wody, dalej smaż,
> mieszając, aż sos się wchłonie, a korzenie mocno przypieką.
> pozdr
> Stefan
Ojejku, ale z tym zachodu. A czy można chociaż spodziać się po tych
wszystkich zabiegach jakichś wyjątkowych walorów smakowych? Liczyłem że
to coś a`la szparagi w przygotowaniu.
|