Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!news2.arglkargh.de!news.mixmin.net!aioe.org!EYAX7gHEFWF46
PJhNOLDzg.user.46.165.242.91.POSTED!not-for-mail
From: trybun <M...@j...cb>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: nowa kuchnia
Date: Sun, 10 Apr 2022 11:22:10 +0200
Organization: Aioe.org NNTP Server
Message-ID: <t2u7k4$l67$1@gioia.aioe.org>
References: <M...@n...neostrada.pl>
<t2r6hu$3pn$1@gioia.aioe.org> <t2r8ib$g8g$1$Stefan@news.chmurka.net>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Info: gioia.aioe.org; logging-data="21703";
posting-host="EYAX7gHEFWF46PJhNOLDzg.user.gioia.aioe.org";
mail-complaints-to="a...@a...org";
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:91.0) Gecko/20100101
Thunderbird/91.8.0
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.9.2
Content-Language: pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383491
Ukryj nagłówki
W dniu 09.04.2022 o 08:19, Stefan pisze:
> W dniu 2022-04-09 o 07:45, trybun pisze:
>> W dniu 09.04.2022 o 00:05, Gil pisze:
>>> Witam wszyskich umarłych i żyjących grupowiczów pl.rec.kuchnia
>>> Proponuję temat co zjedź z z ogódka albo koło niego.
>>> Ja na początek proponuję młode pokrzywy, co jest wiadome. Potem
>>> łodygi i
>>> korzonki łopianów.
>>>
>>
>> Podaj przepis na te korzonki.
>>
> KORZEŃ ŁOPIANU SMAŻONY Z SOSEM SOJOWYM
> o 200 g korzeni łopianu
> o 2 łyżki sosu sojowego
> o 2 łyżki oleju
>
> Korzeń łopianu oczyść, oskrob (obieranie niszczy jego najbardziej
> aromatyczną część), następnie podziel na paseczki o grubości zapałki i
> długości 4 cm - tak jakbyś strugała ołówek. Tak przygotowane korzenie
> mocz przez dobę w zimnej wodzie z odrobiną octu, zmieniając ją
> kilkakrotnie (wyciągnie z nich to, co niesmaczne). Zalej na krótko
> wrzątkiem i odcedź. Wysusz na ściereczce. Na gorący olej wrzuć
> korzenie, dodaj sos sojowy, podsmaż. Wlej 2 łyżki wody, dalej smaż,
> mieszając, aż sos się wchłonie, a korzenie mocno przypieką.
> pozdr
> Stefan
Ojejku, ale z tym zachodu. A czy można chociaż spodziać się po tych
wszystkich zabiegach jakichś wyjątkowych walorów smakowych? Liczyłem że
to coś a`la szparagi w przygotowaniu.
|